Meny

16-åringen: - Han så på meg på en intens måte

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øygard-saken har versert i mediene i over et år. Nå er jenta som hevder ordfører Rune Øygard har forgrepet seg på henne i gang med å fortelle sin historie.

Fakta om Øygard-saken:

* Rune Øygard (53) er tiltalt for seksuell omgang med ei mindreårig jente. Han har hele tiden nektet straffskyld.

* Øygard representerer Arbeiderpartiet og har vært ordfører i Vågå kommune i Ottadalen siden 1995. Han er av et enstemmig kommunestyre innvilget permisjon med full lønn til saken mot ham er over.

* Politiet startet etterforskning etter at jentas familie anmeldte Øygard 25. september 2011. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale mot ordføreren 29. mars i år.

* Ifølge tiltalen skjedde ett av overgrepene da jenta var under 14 år, mens de andre overgrepene skal ha skjedd mens hun fortsatt var under 16 år.

* Tirsdag startet saken i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer.

* Det er satt av fire uker til saken.

* Det er stevnet 64 vitner.

* Jentas bistandsadvokat ønsket at statsminister Jens Stoltenberg skulle føres som vitne i saken, ettersom han har møtt Øygard og jenta sammen. Tingretten besluttet at hans vitnemål ikke er nødvendig for å få saken fullstendig belyst.

Tirsdag ettermiddag var det den 16 år gamle jenta sin tur til å fortelle bakgrunnen for at hun til slutt anmeldte Rune Øygard for overgrep i fjor.

I forkant av jentas forklaring uttalte hennes bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal at det skal bli godt for 16-åringen å gå fortalt sin historie.

- Rune Øygard har hatt omfattende tilgang på mediene, men min klient har så langt ikke hatt mulighet i offentligheten til å knytte bevisene i saken til sine opplevelser, forklarte Hjortdal, til NTB.

ABC Nyheter fulgte 16-åringens forklaring direkte nederst i saken

Øygards medieopptredener og ryktene på bygda er blitt vanskeligere for 16-åringen å håndtere denne høsten. Da hun tirsdag formiddag plutselig ble sittende ansikt til ansikt med mannen hun beskylder for gjentatte overgrep i en toårsperiode fikk hun en sterk følelsesmessig reaksjon, bekrefter Hjortdal.

Da ordfører Rune Øygard (Ap) tok sin plass på tiltalebenken gjemte 16-åringen ansiktet i hendene og ble sittende slik lenge. Ved siden av seg i salen har hun sine foreldre.

Det var jentas mor som leverte politianmeldelsen mot Øygard, etter at jenta i fjor høst fortalte om hva som hadde skjedd.

Bakgrunn: Øygard kan få tre år fengsel

Nektet straffskyld

Rettssaken kan ende med at Øygard (53) blir dømt til flere års fengsel for seksuelle overgrep. Strafferammen for seksuelle overgrep mot barn under 14 år er ti års fengsel når det ikke foreligger spesielt skjerpende omstendigheter. Han er også tiltalt etter paragrafen om seksuelle overgrep mot barn under 16 år, og overgrepene skal ha foregått over en toårsperiode. Ifølge VG skal det blant annet dreie seg om 50 samleier.

– Nei, svarte ordføreren, da tingrettsdommer Torunn Elise Kvisberg spurte om han erkjente straffskyld etter tiltalen.

Rune Øygard har benektet påstandene fra første stund og har i flere medieoppslag bedyret sin uskyld. Det er ventet at han også i retten kommer til å kjempe iherdig mot anklagene, blant annet gjennom å føre en rekke karaktervitner.

Les også: - Jenta ville ikke være med på middag med Stoltenberg

Vil nekte vitner

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter varslet i sitt innledningsforedrag at han kom til å be retten nekte Øygard å føre hele 11 vitner, noen av dem fordi det de skal forklare seg om ikke har relevans for saken etter hans mening, andre fordi de tilsynelatende skal gi sitt inntrykk av jenta og hennes generelle troverdighet.

Det er stevnet til sammen 64 vitner. Flere av dem skal forklare seg om forholdet mellom ordføreren og jenta. Sentralt i aktoratets bevisførsel står den omfattende elektroniske kommunikasjonen mellom Øygard og jenta, samt vitneforklaringer og dokumentbevis om reisene de to skal ha hatt sammen

– Fornærmedes og tiltaltes ord står mot hverandre i denne saken, som tilfellet ofte er i slike saker, sa Klundseter.

Les også: Kjendisfotograf trekkes inn i Øygard-saken

Vil ikke sverte

Øygards forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, gikk kraftig i rette med det hun opplever som antydninger om at hun har som strategi å angripe jentas omdømme og svekke hennes troverdighet.

– Noe slikt ville vært meget alvorlig. Vi har på vår side tydelig forståelse for den belastningen jenta er under, sa Larsen.

Les også: Grov beskyldning mot Stoltenberg

– Men en forsvarer er opptatt av faktum og av beviser som kan styrke eller svekke troverdighet. Slik også Høyesterett har fastslått, mener vi at på samme måte som for Rune Øygard, er det åpenbart at et bevis om fornærmedes troverdighet skal føres hvis det er sentralt for skyldspørsmålet, sa hun.

Larsen har tatt forbehold om at hun på sin side kan be om at to av aktoratets vitner ikke blir hørt.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært