- Tomater forhindrer slag
Spiser du mye tomater kan du halvere risikoen for å få slag, ifølge finsk forskning.
Forskere i Finland har undersøkt virkningen av lykopen, et rødt kjemikalie som finnes i tomater, paprika og vannmeloner.
Studien, med 1031 mannlige deltagere, viser at de som hadde mest lykopen i blodet også hadde minst sjanse for å få hjerneslag, skriver BBC.
Les også: Ett eple om dagen hjelper
De finske forskerne hevder at de med et lykopenrikt kosthold reduserte risikoen for slag med 55 prosent.
- Resultatet støtter anbefalingen om at folk bør spise mer enn fem enheter frukt og grønt daglig, noe som sannsynligvis vil føre til en betydelig reduksjon i antall slag på verdensbasis, sier Jouni Karppi ved Det vestfinske universitetet i Kuopio.
Les også: Omega-3 hjelper ikke hjertet likevel
Han sier at lykopen virker som antioksidant, betennelseshemmer og at det forhindrer blodpropper.
- Vi trenger mer forskning for å forstå hvorfor denne antioksidanten kan ha en slik effekt, sier Clare Walton fra den britiske foreningen for slagrammede til BBC.