Meny

- Tomater forhindrer slag

Å spise tomater kan ha en avgjørende innvirkning på helsa di (Foto: Flickr/werms/ http://www.flickr.com/photos/werms/238172698/ )

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spiser du mye tomater kan du halvere risikoen for å få slag, ifølge finsk forskning.

Forskere i Finland har undersøkt virkningen av lykopen, et rødt kjemikalie som finnes i tomater, paprika og vannmeloner.

Studien, med 1031 mannlige deltagere, viser at de som hadde mest lykopen i blodet også hadde minst sjanse for å få hjerneslag, skriver BBC.

Les også: Ett eple om dagen hjelper

De finske forskerne hevder at de med et lykopenrikt kosthold reduserte risikoen for slag med 55 prosent.

- Resultatet støtter anbefalingen om at folk bør spise mer enn fem enheter frukt og grønt daglig, noe som sannsynligvis vil føre til en betydelig reduksjon i antall slag på verdensbasis, sier Jouni Karppi ved Det vestfinske universitetet i Kuopio.

Les også: Omega-3 hjelper ikke hjertet likevel

Han sier at lykopen virker som antioksidant, betennelseshemmer og at det forhindrer blodpropper.

- Vi trenger mer forskning for å forstå hvorfor denne antioksidanten kan ha en slik effekt, sier Clare Walton fra den britiske foreningen for slagrammede til BBC.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært