Meny

- Tomater forhindrer slag

Å spise tomater kan ha en avgjørende innvirkning på helsa di (Foto: Flickr/werms/ http://www.flickr.com/photos/werms/238172698/ )

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spiser du mye tomater kan du halvere risikoen for å få slag, ifølge finsk forskning.

Forskere i Finland har undersøkt virkningen av lykopen, et rødt kjemikalie som finnes i tomater, paprika og vannmeloner.

Studien, med 1031 mannlige deltagere, viser at de som hadde mest lykopen i blodet også hadde minst sjanse for å få hjerneslag, skriver BBC.

Les også: Ett eple om dagen hjelper

De finske forskerne hevder at de med et lykopenrikt kosthold reduserte risikoen for slag med 55 prosent.

- Resultatet støtter anbefalingen om at folk bør spise mer enn fem enheter frukt og grønt daglig, noe som sannsynligvis vil føre til en betydelig reduksjon i antall slag på verdensbasis, sier Jouni Karppi ved Det vestfinske universitetet i Kuopio.

Les også: Omega-3 hjelper ikke hjertet likevel

Han sier at lykopen virker som antioksidant, betennelseshemmer og at det forhindrer blodpropper.

- Vi trenger mer forskning for å forstå hvorfor denne antioksidanten kan ha en slik effekt, sier Clare Walton fra den britiske foreningen for slagrammede til BBC.

Populært