Meny

Franskmann og amerikaner deler fysikkprisen

Årets Nobelpris i fysikk går til franskmannen Serge Haroche (venstre) og amerikaneren David J Wineland. Foto: EPA / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets nobelpris i fysikk er tildelt Serge Baroche fra Frankrike og David Wineland fra USA. De får prisen for sitt arbeid med kvantefysikk, opplyser komiteen som deler ut prisen.

Dette arbeidet kan ifølge komiteen føre fram mot utviklingen av svært raske datamaskiner, såkalte supercomputere.

Parets forskningsarbeid åpner også for framstilling av meget nøyaktige ur som kan legge grunnlag for et nytt internasjonalt system for standardisert tidsmåling.

– Prisvinnerne har åpnet døren inn til en ny epoke med kvantefysiske eksperimenter. Det har de gjort ved å vise hvordan individuelle kvantepartikler kan observeres uten at man ødelegger dem, het det i kunngjøringen om pristildelingen tirsdag.

Les også: Nobelprisen i medisin for forskning på stamceller

Baroche og Wineland har spesialisert seg på en side ved kvantefysikken som på norsk kalles sammenfiltring. Dette fenomenet ble først drøftet av forskere med Albert Einstein i spissen i 1935.

Fysikkprisen er på åtte millioner svenske kroner, en femdel mindre enn i fjor. Den høytidelige utdelingen av nobelprisene – med unntak for fredsprisen – finner sted i Stockholm på årsdagen for Alfred Nobels død 10. desember.

Populært