Etterlyser bedre synsutredning av barn:

Atferdsproblemer kan skyldes dårlig syn

IKKE LAT: En jente som av lærerne ble betegnet som «lat og ukonsentrert», og som selv følte seg «dummest og dårligst» i klassen, hadde i virkeligheten synsproblemer som ikke var blitt avdekket. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
IKKE LAT: En jente som av lærerne ble betegnet som «lat og ukonsentrert», og som selv følte seg «dummest og dårligst» i klassen, hadde i virkeligheten synsproblemer som ikke var blitt avdekket. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Barn med dysleksi, ADHD eller atferdsproblemer kan ha fått feil diagnose. Synsproblemer som ikke har blitt avdekket, kan lett forveksles slike problemer, ifølge norsk forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

Forskjellige synsavvik kan gjøre lesing til en utfordring ved at bokstaver er uklare, glir i hverandre, bytter plass og er doble. Resultatet kan bli hodepine, svimmelhet, konsentrasjonsvansker og liten utholdenhet.

Dette kan ifølge førsteemanuesis Gunvor B. Wilhelmsen ved Høgskolen i Bergen lett forveksles med lese- og skrivevansker og atferdsproblemer.

Hun mener flere barn bør få oppfølging hos synspedagog.

En synspedagog driver med utredning av syn og synsutvikling og gir råd angående tilrettelegging i hjemmet og i barnehagen eller på skolen. I tillegg driver synspedagoger med opplæring og trening i bruk av syn.

Les hele forskningsrapporten her: «Barns funksjonelle syn»

I en ny studie har forsker Gunvor B. Wilhelmsen ved Høgskolen i Bergen sett nærmere på hvordan barns syn fungerer.

Undersøkelsen av 86 barn i alderen 5-12 år viser at en rekke barn sliter med ulike synsforstyrrelser som hemmer dem, spesielt ved arbeid på nært hold.

Dette er barn som ikke er registrert som svaksynte eller blinde og dermed ikke har krav på ekstra oppfølging.

Undersøkelsene viser også at synet på nært hold ikke er så godt utviklet som man tidligere har antatt, for barn i denne aldersgruppen.

– Jeg har sett på andre kvaliteter enn det som blir testet i vanlige synsundersøkelser. Blant annet evnen til å se detaljer og hvordan øynenes motorikk fungerer i ulike oppgaver, spesielt knyttet til lesing, forklarer Wilhelmsen til ABC Nyheter.

Hun mener for dårlig kunnskap om barns syn og utilstrekkelig kartlegging fører til at barn som har synsproblemer får diagnoser som lese- og skrivevansker, ADHD og atferdsproblemer.

– Forskjellige synsavvik kan gjøre konsentrasjon, lesing og læring til en utfordring og problemene kan lett forveksles med lese- og skrivevansker eller atferdsvansker, sier hun.

Les også: – Øynene går harde tider i møte hvis trenden fortsetter

– Får feil oppfølging

Feil diagnose betyr også at barna får feil oppfølging, og dermed blir ikke situasjonen bedre for dem.

– Da forbedres ikke læringen slik den kunne gjort med riktige tiltak, sier Wilhelmsen.

Hun mener vi må få mer kompetanse om hvordan syn kan stimuleres og hvordan barn kan lære å se.

– For syn er lært. Det er slik at ethvert barn fødes med svakt syn og et stort potensial. Vi må finne ut hvordan vi kan utnytte potensialet på best mulig måte, forklarer forskeren.

Les også: ADHD-medisinering tredoblet på åtte år

Slet med synet, lærerne mente hun var lat

Ett av barna som deltok i studien, ble karakterisert av foreldrene som klumsete og lite glad i nærarbeid, før hun begynte på skolen.

Skolen så at hun strevde med lesing, skriving og tegning, men mente det var et spørsmål om modning og inntok derfor en vent og se-holdning.

Foreldrene oppsøkte to optikere i løpet av ett år, men fikk ingen forklaring.

Innen tredjeklasse følte jenta seg «dummest og dårligst» i klassen og lærerne ga klart uttrykk for at hun var «ukonsentrert og lat».

Etter at foreldrene omsider kom i kontakt med en synspedagog og en optiker som er ekspert på samsynsvansker, fikk jenta opplæring og en spesialbrille.

Resultatet var at leseferdighetene, konsentrasjonen, utholdenheten og selvfølelsen ble bedre.

«Heldigvis slo ikke foreldrene seg til ro med øyelegens konklusjon», skriver Wilhelmsen i forskningsrapporten.

Ifølge forskeren er synstester ofte kortvarige og gir i liten grad et bilde av hvordan synet oppfører seg under lengre tids bruk.

«De fleste foreldre vil, etter en synsundersøkelse uten alvorlige funn, være åpen for at det må være andre årsaker til at barnet ikke lærer å lese, ikke liker å tegne og er svak i skriftlige arbeider. Det at synet er sjekket, kan gjøre det lettere for andre faggrupper å bruke mindrepresise betegnelser på barnets problemer», skriver hun videre.

Les også: Ny, enkel test kan avsløre dysleksi

– Synspedagoger kan hjelpe flere

Wilhelmsen mener flere av barna med slike synsproblemer kan få god hjelp av synspedagoger. De kan i tillegg til å utrede syn og synsutvikling gi opplæring og trening i bruk av syn.

Forskeren er selv utdannet synspedagog og forteller at yrkesgruppen så langt har fokusert på blinde og svaksynte.

– Bakgrunnen for at jeg ville se på dette er at jeg ville finne ut om det er andre barn som sliter med synet og trenger hjelp fra synspedagoger. Mine undersøkelser viser at vi trenger synspedagogenes hjelp til andre enn de som er blinde og svaksynte.

Mens barn og voksne med språk- og talevansker har krav på oppfølging hos henholdsvis logoped og audiopedagog, har ikke barn med synsvansker de samme rettighetene.

– De som sliter med synet får bare medisinske eller optiske behandlinger, men dette er ikke nok for alle.

– Synspedagoger bør være representert i barnehage og skole i samme omfang som logopeder, mener Wilhelmsen.

– Må forbedre kartleggingen av syn hos barn

Helsedirektoratet har bidratt med midler til forskningsprosjektet, og snart skal Wilhelmsen presentere resultatene for en gruppe der.

Direktoratet sitter også med ansvaret for retningslinjene for kartlegging av syn hos barn.

– Jeg håper undersøkelsen min kan få innvirkning på hvordan vi kartlegger syn. I dag undersøkes synet når barna er fire år gamle, men da er det ikke ferdig utviklet. Vi klarer ikke å fange opp problemer som oppstår senere, sier Wilhelmsen.

Hun opplever at synspedagoger får stadig flere henvendelser fra foreldre til barn som ikke mestrer visuelle utfordringer. Det kan for eksempel være barn som ikke fungerer i ballspill, er engstelige for å være alene ute fordi «alt rører på seg», er slitne av lesing etter fem minutter eller får ikke konsentrert seg om nærarbeid.

Men det er slett ingen selvfølge at foreldrene klarer å koble problemene til synsvansker:

– Mange foreldre slår seg til ro med at barna har godt syn hvis undersøkelsen viser det når de er fire år. Det kan føre til at de ikke forbinder problemer hos barna med forstyrret syn.

– Jeg mener at vi i det minste bør kartlegge barns syn i andre eller tredje klasse. Og at undersøkelsen bør være grundigere enn den man nå gjennomfører ved fireårsalder. Man bør se på hvordan barnas blikk jobber på nært hold.

Ut fra det de funn man gjør i den undersøkelsen bør barna få optisk korreksjon og i tillegg få oppfølging av synspedagog.

Les også: Strid om synstest på barn

– Kan ikke forvente at førsteklassingene leser før jul

Forskeren ser det også som problematisk at barn nå begynner på skolen allerede det året de fyller seks år:

– Da er det jo noen som fyller år etter at de har begynt på skolen. Det kan være nesten ett år imellom de eldste og yngste førsteklassingene. Når vi ser at synet utvikler seg så mye som det gjør, så kan det være stor forskjell på barn på samme alderstrinn.

– Nå er forventningen ved mange skoler at barna skal kunne lese når man kommer til jul. Så er spørsmålet om alle elevene er visuelt modne nok for den oppgaven. Det betviler jeg. De begynner ett år tidligere enn før, mye kan skje med synet på det året.

Hun mener man bør ha dette i bakhodet når man velger metoder og læremidler til undervisning av førsteklassinger.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:48 Riiber viste klasse mot slutten da det ble dobbelt norsk i Oberstdorf14:47 Lundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36 200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05 Høyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44 Vinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28 Klæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20 Appelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11 Thingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35 Snøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21 Høie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16 UD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58 Listhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55 Lucas Braathen leder etter superomgang i Kitzbühel11:45 Dødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30 Tore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03 – Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53 Sovende mann berget ut av brennende bil09:53 Kim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29 Rødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24 Stor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05 At samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42 Fjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08 Kun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05 Politiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30 Sundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02 Dødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54 Mann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13 Mons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02 Operaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:34 Godstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05 Bilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35 Treåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35 Iran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04 Morales ber om et fritt og rettferdig valg03:30 Hareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39 Mann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16 FN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50 Brexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13 Vellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12 Rekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55 Minst 30 døde i uvær i Brasil22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28 Rein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29 Røthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27 Politiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42 Forsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27 Giuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43 Mann dømt for grov vold mot sin kone23:24 Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48 Økokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31 Erling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23 VG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20 Bergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05 Nesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44 Når graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25 Drosjesjåfør slått med balltre21:21 Verdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02 DN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47 Trumps popularitet øker
Siste nytt
14:48SportRiiber viste klasse mot slutten da det ble dobbelt norsk i Oberstdorf14:47SportLundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36Helse og livsstil200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05PolitikkHøyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44NorgeVinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28SportKlæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20SportAppelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11SportThingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35NorgeSnøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21NorgeHøie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16ReiseUD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58PolitikkListhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55SportLucas Braathen leder etter superomgang i Kitzbühel11:45VerdenDødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30SportTore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03Verden– Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53NorgeSovende mann berget ut av brennende bil09:53VerdenKim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29PolitikkRødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24NorgeStor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05KulturAt samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42NorgeFjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08VerdenKun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05NorgePolitiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30SportSundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02VerdenDødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54NorgeMann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13SportMons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02VerdenOperaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:34NorgeGodstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05SportBilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35NorgeTreåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35VerdenIran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04VerdenMorales ber om et fritt og rettferdig valg03:30NorgeHareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39NorgeMann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16VerdenFN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50VerdenBrexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13ReiseVellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12NorgeRekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55VerdenMinst 30 døde i uvær i Brasil22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28KulturRein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29SportRøthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27VerdenPolitiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42Helse og livsstilForsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27VerdenGiuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28NorgeByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43NorgeMann dømt for grov vold mot sin kone23:24VerdenKina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48NorgeØkokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31SportErling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23NorgeVG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20NorgeBergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05NorgeNesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44PolitikkNår graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25NorgeDrosjesjåfør slått med balltre21:21SportVerdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02PolitikkDN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47PolitikkTrumps popularitet øker
Populært