Meny

Etterlyser bedre synsutredning av barn:

Atferdsproblemer kan skyldes dårlig syn

IKKE LAT: En jente som av lærerne ble betegnet som «lat og ukonsentrert», og som selv følte seg «dummest og dårligst» i klassen, hadde i virkeligheten synsproblemer som ikke var blitt avdekket. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
IKKE LAT: En jente som av lærerne ble betegnet som «lat og ukonsentrert», og som selv følte seg «dummest og dårligst» i klassen, hadde i virkeligheten synsproblemer som ikke var blitt avdekket. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barn med dysleksi, ADHD eller atferdsproblemer kan ha fått feil diagnose. Synsproblemer som ikke har blitt avdekket, kan lett forveksles slike problemer, ifølge norsk forsker.

Mer om saken

Forskjellige synsavvik kan gjøre lesing til en utfordring ved at bokstaver er uklare, glir i hverandre, bytter plass og er doble. Resultatet kan bli hodepine, svimmelhet, konsentrasjonsvansker og liten utholdenhet.

Dette kan ifølge førsteemanuesis Gunvor B. Wilhelmsen ved Høgskolen i Bergen lett forveksles med lese- og skrivevansker og atferdsproblemer.

Hun mener flere barn bør få oppfølging hos synspedagog.

En synspedagog driver med utredning av syn og synsutvikling og gir råd angående tilrettelegging i hjemmet og i barnehagen eller på skolen. I tillegg driver synspedagoger med opplæring og trening i bruk av syn.

Les hele forskningsrapporten her: «Barns funksjonelle syn»

I en ny studie har forsker Gunvor B. Wilhelmsen ved Høgskolen i Bergen sett nærmere på hvordan barns syn fungerer.

Undersøkelsen av 86 barn i alderen 5-12 år viser at en rekke barn sliter med ulike synsforstyrrelser som hemmer dem, spesielt ved arbeid på nært hold.

Dette er barn som ikke er registrert som svaksynte eller blinde og dermed ikke har krav på ekstra oppfølging.

Undersøkelsene viser også at synet på nært hold ikke er så godt utviklet som man tidligere har antatt, for barn i denne aldersgruppen.

– Jeg har sett på andre kvaliteter enn det som blir testet i vanlige synsundersøkelser. Blant annet evnen til å se detaljer og hvordan øynenes motorikk fungerer i ulike oppgaver, spesielt knyttet til lesing, forklarer Wilhelmsen til ABC Nyheter.

Hun mener for dårlig kunnskap om barns syn og utilstrekkelig kartlegging fører til at barn som har synsproblemer får diagnoser som lese- og skrivevansker, ADHD og atferdsproblemer.

– Forskjellige synsavvik kan gjøre konsentrasjon, lesing og læring til en utfordring og problemene kan lett forveksles med lese- og skrivevansker eller atferdsvansker, sier hun.

Les også: – Øynene går harde tider i møte hvis trenden fortsetter

– Får feil oppfølging

Feil diagnose betyr også at barna får feil oppfølging, og dermed blir ikke situasjonen bedre for dem.

– Da forbedres ikke læringen slik den kunne gjort med riktige tiltak, sier Wilhelmsen.

Hun mener vi må få mer kompetanse om hvordan syn kan stimuleres og hvordan barn kan lære å se.

– For syn er lært. Det er slik at ethvert barn fødes med svakt syn og et stort potensial. Vi må finne ut hvordan vi kan utnytte potensialet på best mulig måte, forklarer forskeren.

Les også: ADHD-medisinering tredoblet på åtte år

Slet med synet, lærerne mente hun var lat

Ett av barna som deltok i studien, ble karakterisert av foreldrene som klumsete og lite glad i nærarbeid, før hun begynte på skolen.

Skolen så at hun strevde med lesing, skriving og tegning, men mente det var et spørsmål om modning og inntok derfor en vent og se-holdning.

Foreldrene oppsøkte to optikere i løpet av ett år, men fikk ingen forklaring.

Innen tredjeklasse følte jenta seg «dummest og dårligst» i klassen og lærerne ga klart uttrykk for at hun var «ukonsentrert og lat».

Etter at foreldrene omsider kom i kontakt med en synspedagog og en optiker som er ekspert på samsynsvansker, fikk jenta opplæring og en spesialbrille.

Resultatet var at leseferdighetene, konsentrasjonen, utholdenheten og selvfølelsen ble bedre.

«Heldigvis slo ikke foreldrene seg til ro med øyelegens konklusjon», skriver Wilhelmsen i forskningsrapporten.

Ifølge forskeren er synstester ofte kortvarige og gir i liten grad et bilde av hvordan synet oppfører seg under lengre tids bruk.

«De fleste foreldre vil, etter en synsundersøkelse uten alvorlige funn, være åpen for at det må være andre årsaker til at barnet ikke lærer å lese, ikke liker å tegne og er svak i skriftlige arbeider. Det at synet er sjekket, kan gjøre det lettere for andre faggrupper å bruke mindrepresise betegnelser på barnets problemer», skriver hun videre.

Les også: Ny, enkel test kan avsløre dysleksi

– Synspedagoger kan hjelpe flere

Wilhelmsen mener flere av barna med slike synsproblemer kan få god hjelp av synspedagoger. De kan i tillegg til å utrede syn og synsutvikling gi opplæring og trening i bruk av syn.

Forskeren er selv utdannet synspedagog og forteller at yrkesgruppen så langt har fokusert på blinde og svaksynte.

– Bakgrunnen for at jeg ville se på dette er at jeg ville finne ut om det er andre barn som sliter med synet og trenger hjelp fra synspedagoger. Mine undersøkelser viser at vi trenger synspedagogenes hjelp til andre enn de som er blinde og svaksynte.

Mens barn og voksne med språk- og talevansker har krav på oppfølging hos henholdsvis logoped og audiopedagog, har ikke barn med synsvansker de samme rettighetene.

– De som sliter med synet får bare medisinske eller optiske behandlinger, men dette er ikke nok for alle.

– Synspedagoger bør være representert i barnehage og skole i samme omfang som logopeder, mener Wilhelmsen.

– Må forbedre kartleggingen av syn hos barn

Helsedirektoratet har bidratt med midler til forskningsprosjektet, og snart skal Wilhelmsen presentere resultatene for en gruppe der.

Direktoratet sitter også med ansvaret for retningslinjene for kartlegging av syn hos barn.

– Jeg håper undersøkelsen min kan få innvirkning på hvordan vi kartlegger syn. I dag undersøkes synet når barna er fire år gamle, men da er det ikke ferdig utviklet. Vi klarer ikke å fange opp problemer som oppstår senere, sier Wilhelmsen.

Hun opplever at synspedagoger får stadig flere henvendelser fra foreldre til barn som ikke mestrer visuelle utfordringer. Det kan for eksempel være barn som ikke fungerer i ballspill, er engstelige for å være alene ute fordi «alt rører på seg», er slitne av lesing etter fem minutter eller får ikke konsentrert seg om nærarbeid.

Men det er slett ingen selvfølge at foreldrene klarer å koble problemene til synsvansker:

– Mange foreldre slår seg til ro med at barna har godt syn hvis undersøkelsen viser det når de er fire år. Det kan føre til at de ikke forbinder problemer hos barna med forstyrret syn.

– Jeg mener at vi i det minste bør kartlegge barns syn i andre eller tredje klasse. Og at undersøkelsen bør være grundigere enn den man nå gjennomfører ved fireårsalder. Man bør se på hvordan barnas blikk jobber på nært hold.

Ut fra det de funn man gjør i den undersøkelsen bør barna få optisk korreksjon og i tillegg få oppfølging av synspedagog.

Les også: Strid om synstest på barn

– Kan ikke forvente at førsteklassingene leser før jul

Forskeren ser det også som problematisk at barn nå begynner på skolen allerede det året de fyller seks år:

– Da er det jo noen som fyller år etter at de har begynt på skolen. Det kan være nesten ett år imellom de eldste og yngste førsteklassingene. Når vi ser at synet utvikler seg så mye som det gjør, så kan det være stor forskjell på barn på samme alderstrinn.

– Nå er forventningen ved mange skoler at barna skal kunne lese når man kommer til jul. Så er spørsmålet om alle elevene er visuelt modne nok for den oppgaven. Det betviler jeg. De begynner ett år tidligere enn før, mye kan skje med synet på det året.

Hun mener man bør ha dette i bakhodet når man velger metoder og læremidler til undervisning av førsteklassinger.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:43 Pappa Ruud: – Håper Casper kan gjøre litt mer skade14:42 15 fulle og voldelige flypassasjerer omringet av politi i Spania14:35 Prinsesse Ingrid Alexandra bytter skole14:19 Biler med biogass kan få bompengerabatt13:59 Vys tog er punktlige, men kundene er skuffet13:37 Mann siktet for drapsforsøk i Sandefjord13:37 Dansk Folkeparti i villrede etter valgnederlag13:26 «Kriseløsningen» Hansen tilbake for Norge12:40 Jakob Ingebrigtsen testes mandag12:28 Vi skylder russerne friheten12:27 Tre personer etterforskes for trusler på Tromsøya12:19 Russland vil bistå Norge med Venezuela-mekling12:06 Vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene i Sør-Norge11:58 Cavendish trekker seg fra Tour of Norway11:30 Lampard kan ta Derby til Premier League11:29 Må trolig permittere 25–30 ansatte etter algeangrep11:27 Jevne om tapet av sønnen: – Det dypeste, verste mareritt11:23 Mest sykefravær hos barnehagelærere11:11 MDG jubler for de grønnes framgang i EU-parlamentet11:09 FPÖ vil bidra til å felle Kurz i Østerrike11:08 Arsenal-keeper kritiserer Baku-avgjørelse10:37 Åtte kneoperasjoner for Nora Mørk10:30 Nær 2.000 klager etter nye personvernsregler10:30 Tre pågrepet etter bombeeksplosjon i Lyon10:12 Mann alvorlig skadd i MC-ulykke i Akershus09:59 Bedre gatelys får flere til å bruke beina i Oslos gater09:41 Rekordmye forsikringssvindel avslørt i år09:40 USA og Japan vil samarbeide om romfart09:39 Fiat frir til Renault09:39 Norge møter mesteren og Russland i neste års ishockey-VM08:59 Jevgenij døde for Norge – nektes en grav i hjemlandet07:57 Store urørte naturområder i Norge trues av vindkraftutbygging07:00 Eldre sliter mest med å avsløre falske nyheter06:47 Åpner for å ta bostøtten fra muslimer som ikke tar opp boliglån06:29 De konservative går fram i Østerrike06:13 Minst 15 drept i sammenstøt i fengsel i Brasil06:12 Dette skjer i dag06:09 Nord-Korea kaller Bolton «krigshisser»06:00 Startskuddet går for «menneskerettstoppmøte» i Oslo05:39 Dette skjedde i natt05:30 Dom kan få konsekvenser for eiendomsskatten i hele landet05:12 Trump: Ikke ute etter regimeskifte i Iran04:57 Framgang for populistparti i valget i Belgia04:52 16 personer i Norge er idømt omvendt voldsalarm – fem aktive nå04:04 Le Pen med seier Frankrikes EU-valg03:46 Oljefondet investerer trolig videre i utenlandske spillselskaper03:44 De grønne går kraftig fram i EU-valget i Tyskland03:13 Vannet stengt av etter hull på hovedvannledning i Sarpsborg03:05 EU-parlamentet omkalfatret i massiv valgmønstring02:46 Massiv seier for Farages brexitparti02:26 Permitteringer i vente for lakseslakterier i Nordland og Troms02:11 Sju barn drept i angrep i Jemen01:46 Tilbakegang for Miljöpartiet i EU-valget i Sverige01:13 Historisk seier for Salvini i EU-valget00:50 Storveksler av Bitcoin får åpne bedriftskonto etter seks år00:37 Konservativ topp håper på bred EU-koalisjon00:28 Valgdeltakelsen kraftig opp i EU-valget23:55 Småbarnsfar dømt til fengsel etter blotting og nakenselfier23:41 Nederlag for Dansk Folkeparti – Venstre størst i EU-valget23:25 Tsipras utlyser nyvalg i Hellas etter EU-nederlag23:12 Storseier for Orbans parti i det ungarske EU-valget22:43 EU-valget kan utløse regjeringskrise i Tyskland – er tida ute for Merkel?22:43 Nordlending dømt for hatefulle ytringer mot samer22:29 Tromsø sjokkerte serieleder Molde med ti mann22:18 Akintola senket Brann – RBK med ny seier22:18 Uavhengig økonom vant presidentvalget i Litauen21:40 Kongo: Minst 30 døde og 200 savnet etter forlis21:38 Mann dømt for årelang mishandling av kona og ungene21:37 Regjeringspartiet ligger an til å vinne EU-valget i Polen21:26 Valgdagsmåling: Sverigedemokraterna tredje størst i EU-valget21:18 Storkoalisjon mister flertallet i EU-parlamentet21:02 Mulla Krekar: – Hvis det blir krig mellom Iran og USA, støtter jeg Iran20:32 En død i kraftig jordskjelv i jungelen i Peru20:20 Turist måtte betale dyrt for fiskefangst20:15 Blir orkaner kraftigere – og er det klimakrisen som har skylden?20:09 Storebrand kan få skattekrav på 1,3 milliarder kroner19:54 Grønne partier håper på europeisk valgskred19:54 De grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia19:30 Kusama-skulptur på plass på Kistefos19:26 Høyt oppmøte under avgjørende EU-valg19:14 Erik Solheim skal jobbe for Kjell Inge Røkke18:57 Høyere oppmøte i EU-valget18:51 Siktet mann nekter straffskyld for skyting i Oslo18:43 Prinsesse Märtha Louise hyllet idrettsglede og mangfold – og delte ut klemmer18:40 To døde og flere skadd da tornado rammet by i Oklahoma18:03 – Takknemlig for å spille noen som betydde så mye for så mange17:03 Over 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03 Sjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23 To menn siktet for knivstikking på Voss16:23 Tre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03 Svenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45 Anmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23 Fiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38 Ruud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26 MDG sikter mot makt i fire storbyer12:45 Ada Hegerberg giftet seg12:37 MDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36 Kjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02 Norge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå
Siste nytt
14:43SportPappa Ruud: – Håper Casper kan gjøre litt mer skade14:42Verden15 fulle og voldelige flypassasjerer omringet av politi i Spania14:35KulturPrinsesse Ingrid Alexandra bytter skole14:19MotorBiler med biogass kan få bompengerabatt13:59ReiseVys tog er punktlige, men kundene er skuffet13:37NorgeMann siktet for drapsforsøk i Sandefjord13:37PolitikkDansk Folkeparti i villrede etter valgnederlag13:26Sport«Kriseløsningen» Hansen tilbake for Norge12:40SportJakob Ingebrigtsen testes mandag12:28StemmerVi skylder russerne friheten12:27NorgeTre personer etterforskes for trusler på Tromsøya12:19VerdenRussland vil bistå Norge med Venezuela-mekling12:06NorgeVanskelige kjøreforhold på fjellovergangene i Sør-Norge11:58SportCavendish trekker seg fra Tour of Norway11:30SportLampard kan ta Derby til Premier League11:29PengerMå trolig permittere 25–30 ansatte etter algeangrep11:27SportJevne om tapet av sønnen: – Det dypeste, verste mareritt11:23Helse og livsstilMest sykefravær hos barnehagelærere11:11PolitikkMDG jubler for de grønnes framgang i EU-parlamentet11:09PolitikkFPÖ vil bidra til å felle Kurz i Østerrike11:08SportArsenal-keeper kritiserer Baku-avgjørelse10:37SportÅtte kneoperasjoner for Nora Mørk10:30NorgeNær 2.000 klager etter nye personvernsregler10:30VerdenTre pågrepet etter bombeeksplosjon i Lyon10:12NorgeMann alvorlig skadd i MC-ulykke i Akershus09:59NorgeBedre gatelys får flere til å bruke beina i Oslos gater09:41PengerRekordmye forsikringssvindel avslørt i år09:40VerdenUSA og Japan vil samarbeide om romfart09:39MotorFiat frir til Renault09:39SportNorge møter mesteren og Russland i neste års ishockey-VM08:59PolitikkJevgenij døde for Norge – nektes en grav i hjemlandet07:57NorgeStore urørte naturområder i Norge trues av vindkraftutbygging07:00KulturEldre sliter mest med å avsløre falske nyheter06:47PengerÅpner for å ta bostøtten fra muslimer som ikke tar opp boliglån06:29PolitikkDe konservative går fram i Østerrike06:13VerdenMinst 15 drept i sammenstøt i fengsel i Brasil06:12NorgeDette skjer i dag06:09VerdenNord-Korea kaller Bolton «krigshisser»06:00NorgeStartskuddet går for «menneskerettstoppmøte» i Oslo05:39NorgeDette skjedde i natt05:30PengerDom kan få konsekvenser for eiendomsskatten i hele landet05:12VerdenTrump: Ikke ute etter regimeskifte i Iran04:57PolitikkFramgang for populistparti i valget i Belgia04:52Norge16 personer i Norge er idømt omvendt voldsalarm – fem aktive nå04:04PolitikkLe Pen med seier Frankrikes EU-valg03:46PengerOljefondet investerer trolig videre i utenlandske spillselskaper03:44PolitikkDe grønne går kraftig fram i EU-valget i Tyskland03:13NorgeVannet stengt av etter hull på hovedvannledning i Sarpsborg03:05PolitikkEU-parlamentet omkalfatret i massiv valgmønstring02:46PolitikkMassiv seier for Farages brexitparti02:26NorgePermitteringer i vente for lakseslakterier i Nordland og Troms02:11VerdenSju barn drept i angrep i Jemen01:46VerdenTilbakegang for Miljöpartiet i EU-valget i Sverige01:13VerdenHistorisk seier for Salvini i EU-valget00:50PengerStorveksler av Bitcoin får åpne bedriftskonto etter seks år00:37VerdenKonservativ topp håper på bred EU-koalisjon00:28VerdenValgdeltakelsen kraftig opp i EU-valget23:55NorgeSmåbarnsfar dømt til fengsel etter blotting og nakenselfier23:41VerdenNederlag for Dansk Folkeparti – Venstre størst i EU-valget23:25VerdenTsipras utlyser nyvalg i Hellas etter EU-nederlag23:12PolitikkStorseier for Orbans parti i det ungarske EU-valget22:43PolitikkEU-valget kan utløse regjeringskrise i Tyskland – er tida ute for Merkel?22:43NorgeNordlending dømt for hatefulle ytringer mot samer22:29SportTromsø sjokkerte serieleder Molde med ti mann22:18SportAkintola senket Brann – RBK med ny seier22:18VerdenUavhengig økonom vant presidentvalget i Litauen21:40VerdenKongo: Minst 30 døde og 200 savnet etter forlis21:38NorgeMann dømt for årelang mishandling av kona og ungene21:37VerdenRegjeringspartiet ligger an til å vinne EU-valget i Polen21:26VerdenValgdagsmåling: Sverigedemokraterna tredje størst i EU-valget21:18VerdenStorkoalisjon mister flertallet i EU-parlamentet21:02NorgeMulla Krekar: – Hvis det blir krig mellom Iran og USA, støtter jeg Iran20:32VerdenEn død i kraftig jordskjelv i jungelen i Peru20:20NorgeTurist måtte betale dyrt for fiskefangst20:15VerdenBlir orkaner kraftigere – og er det klimakrisen som har skylden?20:09NæringslivStorebrand kan få skattekrav på 1,3 milliarder kroner19:54VerdenGrønne partier håper på europeisk valgskred19:54VerdenDe grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia19:30NorgeKusama-skulptur på plass på Kistefos19:26VerdenHøyt oppmøte under avgjørende EU-valg19:14NæringslivErik Solheim skal jobbe for Kjell Inge Røkke18:57VerdenHøyere oppmøte i EU-valget18:51NorgeSiktet mann nekter straffskyld for skyting i Oslo18:43NorgePrinsesse Märtha Louise hyllet idrettsglede og mangfold – og delte ut klemmer18:40VerdenTo døde og flere skadd da tornado rammet by i Oklahoma18:03Helse og livsstil– Takknemlig for å spille noen som betydde så mye for så mange17:03HelseOver 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03MotorSjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23NorgeTo menn siktet for knivstikking på Voss16:23VerdenTre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03NorgeSvenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45NorgeAnmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23PolitikkFiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38SportRuud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26PolitikkMDG sikter mot makt i fire storbyer12:45SportAda Hegerberg giftet seg12:37PolitikkMDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36SportKjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02PolitikkNorge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå
Populært