Meny

PST har pågrepet en sudansk mann

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PST har pågrepet en sudansk mann i Trondheim for flyktningspionasje.

Pågripelsen skjedde tirsdag, opplyser PST på twitter.

– Pågripelsen skjedde i klokka 7, og mannen ble pågrepet i hjemmet sitt i Trondheim, og mannen blir fraktet til Oslo for varetektsfengsling, sier Terje Lund i PST i Sør-Trøndelag til NRK.

Lund sier pågripelsen skjedde etter et samarbeid mellom PST sentralt og PST i Sør-Trøndelag.

– Mannen er siktet for spionasje mot flyktninger i Norge, ikke bare i Trondheim, sier Lund. Han vil ikke si noe om omfanget av spionasjen, eller gi nærmere opplysninger om den pågrepne.

Truer opposisjonelle

Opp gjennom årene har det forekommet ulike tilfeller av såkalt flyktningspionasje, altså fremmed etterretningsvirksomhet rettet mot utlendinger i Norge.

– Så vidt vi vet, er dette den første pågripelsen for flyktningspionasje i Norge siden 1970-tallet, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til NRK.

PST forklarer på sin nettside at siktemålet med denne typen virksomhet er å undergrave, nøytralisere eller eliminere politisk opposisjon gjennom å overvåke, kontrollere, og på ulike måter true opposisjonelle i eksil.

Store mørketall

Flere land spionerer på sine egne borgere som har reist til Norge, og tidligere har blant annet Eritrea og Etiopia vært i politiets søkelys.

Politiets sikkerhetstjeneste opplyste i vår til Vårt Land at om lag ti land skal bedrive denne aktiviteten i Norge.

Det har vist seg vanskelig å spore opp hvem som står bak de rundt 20 tilfellene av flyktningspionasje som blir anmeldt hvert år.

I sine trusselvurderinger har PST dessuten påpekt at det trolig eksisterer store mørketall.

Populært