Rune Øygard nekter straffskyld

Den overgrepstiltalte ordføreren i Vågå, Rune Øygard, nektet straffskyld da rettssaken mot ham startet i Sør-Gudbrandsdal tingrett tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 9 tirsdag morgen begynte rettssaken som kan ende med at ordfører Rune Øygard (53) blir dømt til flere års fengsel for overgrep mot en nå 16 år gammel jente.

Strafferammen for seksuelle overgrep mot barn under 14 år er ti års fengsel når det ikke foreligger spesielt skjerpende omstendigheter.

Men denne paragrafen har også en nedre strafferamme, som innebærer at Øygard ikke kan dømmes til mildere straff enn tre års fengsel hvis han blir funnet skyldig.

Den 16 år gamle jenta var åpenbart preget av stundens alvor da hun ankom rettssalen i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Da Øygard kort tid etter ankom salen gjemte hun ansiktet i hendene. Hun har sine foreldre ved siden av seg i salen.

Gjentatte overgrep

Øygard er også tiltalt etter paragrafen om seksuelle overgrep mot barn under 16 år, og overgrepene skal ha foregått over en toårsperiode. Ifølge VG skal det blant annet dreie seg om 50 samleier.

Ifølge tiltalen skal det bare ha skjedd ett overgrep før jenta ble 14 år gammel.

Hvis Sør-Gudbrandsdal tingrett mener ordføreren er skyldig, kommer straffeutmålingen derfor trolig til å stige til godt over minimumsstraffen.

– Nei, svarte ordføreren da tingrettsdommer Torunn Elise Kvisberg spurte om han erkjente straffskyld etter tiltalen.

Les også: VG: Jente hevder Vågå-ordfører skjenket henne

Rune Øygard har benektet påstandene fra første stund og har i flere medieoppslag bedyret sin uskyld. Det er ventet at han også i retten kommer til å kjempe iherdig mot anklagene, blant annet gjennom å føre en rekke karaktervitner.

Vil nekte vitner

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter varslet da han startet innledningsforedraget at han kommer til å be retten nekte Øygard å føre flere av vitnene ordføreren har varslet.

– Påtalemyndigheten mener dette er vitner som ikke har tilstrekkelig relevans til å føres. Flere av dem skal forklare seg om tiltaltes troverdighet generelt, og det er det ikke anledning til, sa Klundseter.

Les også: Stoltenberg slipper å vitne

Det er stevnet til sammen 64 vitner. Flere av dem skal forklare seg om forholdet mellom ordføreren og jenta. Sentralt i bevisførselen til aktoratet står den omfattende elektronisk kommunikasjonen mellom Øygard og jenta, samt vitneforklaringer og dokumentbevis om reisene de to skal ha hatt sammen

– Fornærmedes og tiltaltes ord står mot hverandre i denne saken, som ofte er tilfeller i slike saker, sa Klundseter.Sør-Gudbrandsdal tingrett har satt av fire uker til saken.


Les også: Tidligere Vågå-ordfører vil ha lukkede dører

Les flere nyheter her

Personvernpolicy