Meny

Slik infiltrerte dansk agent al-Qaida

AGENT. Morten Storm hevder han ga CIA informasjonen som kan ha hjulpet de til å finne den nå avdøde lederen av al-Qaida, Anwar al-Awlaki. Foto: Privat

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Agenten hevder han hadde en aktiv rolle i jakten på den nå avdøde al-Qaida-lederen, Anwar al-Awlaki, som ble drept av under et droneangrep i 2011.

Den danske mannen hevder at han jobbet på oppdrag på det danske sikkerhetspolitiet (PET) og amerikanske CIA.

Den hemmelige agenten Morten Storm hevder å ha vært direkte involvert i jakten på en av verdens mest ettersøkte terrorister, Anwar al-Awlaki, før han ble drept under et amerikanske droneangrep i Jemen i 2011.

Storm hevder at PET, i samarbeid med CIA, fikk ham utplassert tett på Awlaki, slik at det var mulig for å han å spore opp al-Qaida-lederen.

– Jeg skulle vinne hans tillit og plante elektriske gjenstander slik at vi kunne lokalisere ham, før droneangrepet, sier Storm til Jyllands-posten.

Les også: Bekrefter at al-Qaida-leder ble drept i droneangrep

Slik kommuniserte de

Storm skal i årene før han vervet seg som agent ha forsøkt å bli en del av den kriminelt belastede motorsykkelklubben Bandidos. I 1998 trakk han seg ut av miljøet og konverterte til islam. Storm skal ha skiftet fra sitt danske navn til det det muslimske navnet «Murad» Storm, før ham i 2006 ble han vervet som agent av dansk sikkerhetspoliti.

Ifølge Ekstrabladet skal Storm selv ha oppsøkt PET for å melde seg til tjeneste som agent for det danske sikkerhetspolitiet.

Etter flere år som operativ agent skal Storm ha knyttet sterke bånd til medlemmer av al-Qaida, deriblant den tidligere al-Qaida-lederen Anwar al-Awlaki.

Kommunikasjoen mellom Anwar al-Awlaki og Morten Storm ble gjort via krypterte meldinger. Gjennom å kryptere tekstdokumenter og legge de inn på en minnebrikke, for så å sende brikken med bud til mottakeren, trodde Al-Awlaki at informasjonen han ga Storm ble holdt hemmelig.

Les også: Barn kidnappes for å bli terrorister

– Har reddet mange liv

Den tidligere al-Qaida-lederen ble drept 30. september 2011, av en amerikanske drone. Til den danske avisen sier Storm at han er stolt over å ha vært del av den hemmelig operasjonen. Han bærer likevel ikke nag av at informasjon ham ga til amerikanske CIA ble brukt til å ta livet av al-Awlaki, som han selv knyttet personlige bånd til.

– Jeg kan leve med drapet, nettopp fordi jeg kjent ham personlig. Jeg visste at han hadde til hensikt å drepe uskyldige mennesker, og på den måten har jeg reddet mange liv, sier Storm til Jyllandsposten.

Dansk sikkerhetspoliti har ikke ønsket å kommentere saken eller påstandene Storm har kommet med i intervjuet med den danske avisen. I en pressemelding skriver Jakob Scharf   at bruken av kilder i det operative arbeidet må holdes hemmelig.

– Vi vil imidlertid klargjøre at PET verken deltar eller eller gir bistand i operasjoner som har som mål å drepe sivile. PET har heller ikke deltatt i militæroperasjonen som førte til at al-Awlaki døde i Yemen, skriver PET i en pressemelding.

Les også: – Tørster etter å ta hevn

Svært irriterende for etteretningstjenesten

Tidligere sjef for PET, Hans Jørgen Bonnichsen, sier at det er beklagelig at Storm nå går ut offentlig og forteller om sin tid som agent.

– Det er alltid svært irriterende for etteretningstjenesten når en agent går ut og eksponerer seg selv på denne måten, sier Bonnichsen til Ekstrabladet.

Den tidligere toppsjefen sier at etteretningstjenesten ikke tar skade av at den sensitive informasjonen nå har lekket ut. Han mener det er flust av eksempler hvor agenter har stått frem og snakket ut om sin tid i tjenesten. Bonnichsen er ikke redd for at forholdet mellom PET og CIA blir skadelidende etter lekkasjen.

– CIA har vært utsatt for dette hundrevis av ganger. CIA er dypt takknemmelig for samarbeidet med PET, sier Bonnichsen.

Les også: 

Russland gir al-Qaida skylden for skogbranner i Europa

Krekar anklages for å ha startet ny terrorgruppe

Minister lover dusør til den som tar livet av filmskaper

– Død over Amerika

Les flere nyheter

Populært