Meny

Vedum avviser dyrere kjøtt og ost

Forbrukerne vil knapt merke tolløkningen på ost og kjøtt, sier landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum. Foto: NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kliner til med tollsatser på flere hundre prosent, men fastholder at importert kjøtt og ost likevel ikke blir dyrere i butikken.

– Dette er et utrolig viktig grep for norsk landbruk, men forbrukerne vil knapt merke noen forskjell. Årsaken er tollfrie kvoter og at vi opprettholder egne kvoter for bestemte produkter etter dagens regler, sier han til NTB.

Regjeringen har besluttet å bytte fra krone- til prosenttoll på enkelte grupper av importert ost, storfekjøtt og lammekjøtt fra nyttår. WTO-avtalen fra 1995 gir anledning til dette.

Ostefritak

Konkret foreslår regjeringen en tollsats på 344 prosent for storfekjøtt. Kronetollen for slike varer ligger i dag på snaut 120 kroner kiloen. For lammekjøtt blir tollsatsen 429 prosent. Dagens kronetoll er 32,49 kroner kiloen for slike varer.

For ost omfatter omleggingen produkter som ligner på vanlige norske guloster – såkalte faste og halvfaste oster, som får en tollsats på 277 prosent.

Samlet import av slike oster utgjorde i fjor 2.000 tonn. Dagens kronetoll på 27,15 kroner kiloen videreføres for myke oster, såkalte dessertoster, som utgjør hovedtyngden av importoster til Norge.

Av faste og halvfaste oster er 14 populære importoster skjermet fra omlegging. Dette gjelder: Appenzeller, Beaufort, Comté, Gamle Ole, Grana Padano, Gruyère, Le Vieux Panè, Morbier, Munster, Parmiggiano Reggiano, Queso Manchego, Pecorino, Saint Albray og Västerbotten.

Men selv uten denne skjermingen ville ikke disse ostene ha blitt dyrere for forbrukerne, anfører Vedum, og viser til den tollfrie kvoten fra EU som i 2012 er økt fra 4.500 tonn til 7.200 tonn.

Les også: Utenlandsk kjøtt og ost kan bli dyrere

Økte priser

– Dette vil føre til økte priser for forbrukerne. Det er merkelig at regjeringen sier dette ikke vil øke prisene, når det i statsbudsjettet står at de på sikt vil gjøre det, sier direktør for næringspolitikk i NHO Mat og Drikke, Roar Guldbrandsen, til NTB.

– Det er ikke det helt store omfanget, men det er en god del ost og kjøtt som rammes.

Guldbrandsen peker også på at dette bidrar til at rammebetingelsene i Norge blir mer forskjellige fra EU, noe han mener vil gjøre det mindre trygt å investere i Norge.

– I tillegg er det alvorlig at handelspartnerne våre reagerer så kraftig, sier Guldbrandsen.

Les også: EU reagerer kraftig på på forslag om økt norsk toll

– Egoisme i system

Guri Melby, leder i Venstres programkomité, er også sterkt kritisk til regjeringens nye politikk.

– Vi får verken bedre eller billigere mat av å reise høye tollmurer. Mer handel bidrar til utvikling og økonomisk vekst. Regjeringens proteksjonisme er egoisme satt i system, sier Melby.

– De høye tollsatsene gir høyere priser og dårligere utvalg til forbrukerne og gjør det vanskelig for spesialistforretninger å drive lønnsomt og forutsigbart, sier Melby videre.

Les også: EU vurderer tiltak mot høyere norsk toll

Krysningspunkt

Ifølge statsråd Vedum gjør verdien av kronen at importvernet gradvis svekker seg år for år. Nå er vi nær ved å nå et krysningspunkt der det blir billigere for butikkene å importere fra utlandet enn å kjøpe viktige landbruksprodukter fra den norske bonden, sier Vedum.

Ved siden av å styrke importvernet, mener statsråden en overgang til prosenttoll sikrer et større handlingsrom ved framtidige landbruksoppgjør. Årsaken er at det blir mulig for landbruket på sikt å ta ut markedspriser som følger den generelle pris- og kostnadsutviklingen i Norge, uten å risikere økt import.

Omleggingen gjelder til sammen seks tollkategorier av biff/filet av storfe, hele og halve lammeslakt samt faste og halvfaste oster. Varene vurderes å være spesielt viktige for norsk landbruk og næringsmiddelindustri.

Les også: Dette betyr årets budsjett for deg

Ekspertmøter

Nulltollen for import av varer fra utviklingsland opprettholdes, og importen av kjøtt fra Sør-Amerika skjermes også for omleggingen.

– Vi ligger klart innenfor Norges handelspolitiske forpliktelser, både i forhold til WTO og EØS-avtalen, sier landbruksministeren.

Han diskuterte tollomleggingen med EUs ambassadør til Norge forleden, og de to ble enige om å opprettholde en dialog på ekspertnivå om saken.

Norge importerer landbruksvarer for rundt 40 milliarder kroner årlig. 70 prosent av importen kommer fra EU, og den har økt med 150 prosent siden 2000.

Les også:

Les alt om statsbudsjettet 2013

Les flere saker her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært