Meny

«Hemmelige» budsjettvinnere

«Hemmelige» budsjettvinnere

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De hemmelige tjenestene er en av årets budsjettvinnere.

Regjeringen legger opp til at Norges tre hemmelige tjenester får økt sine budsjetter med tolv prosent i 2013.

I det reviderte statsbudsjett for 2012, som ble behandlet av Stortinget i vår, fremkommer det at man brukte litt over 1,6 millarder kroner på disse tjenestene.

I forslaget til budsjett for neste år er den nominelle økningen på 194,3 millioner - noe som gjør at staten betaler mer enn 1,8 milliarder til de tre hemmelige tjenestene.

To er budsjettmessig underlagt Forsvarsdepartementet - Etterretningstjenesten og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

For disse øker de samlede budsjettene med 164 millioner kroner. Men dette tallet viser ikke den reelle økningen som er noe mindre.

I budsjettforslaget fremkommer det at den faktiske økningen for E-tjenesten er på 67,9 millioner kroner, sett i forhold til saldert budsjett for 2012.

- Etterretningstjenestens evne til å bidra til norske myndigheters beslutningsgrunnlag blir betydelig forbedret med regjeringens budsjettforslag for 2013, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i en egen pressemelding.

For NSM er den reelle bevilgningsøkningen 42,9 millioner kroner.

Den tredje tjenesten - Politiets sikkerhetstjeneste (PST) - er Justisdepartementet (JD) sitt ansvar. En oversikt fra departementet viser at PST i fjor brukte 485 millioner kroner.

- Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til PST med 30 millioner kroner for å styrke organisasjonen både bemanningsmessig og knyttet til drift og investeringer, sier justisminister Grete Faremo.

Hun setter også ned et eksternt utvalg som skal gjennomgå situasjonen i PST.

- Det er avgjørende for vår trygghet at vi har en sikkerhetstjeneste som er godt nok rustet for å løse sitt samfunnsoppdrag, sier hun.

Populært