Meny

– Demonstrasjon utenfor den norske ambassaden på Sri Lanka

Den norske ambassaden i Colombo skal ha vært forberedt på demonstrasjonen. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gruppe srilankere hevder norske myndigheter har fratatt tamilske foreldre barna med makt, uten gyldig grunn. UD kjenner til saken.

Demonstrantene som møtte opp utenfor den norske ambassaden i Colombo lørdag var hovedsakelig kriminelle og selgere fra fiskemarkedet, ifølge flere asiatiske medier.

De hevder at det norske barnevernet har fratatt tamilske foreldre barna med makt, uten gyldig grunn.  

Anklagene mot det norske barnevernet innebærer også voldtekt på barnevernsinstitusjoner og slaveri. En nyhetskanal på Sri Lanka opplyser om at en rekke tamilske foreldre har fastet i Oslo Domkirke. Demonstrantene mener det er en generell diskriminering mot tamilere i Norge, og at tamilske barn nektes å snakke sitt eget morsmål.

Les også: Støre og Solheim saksøkt på Sri Lanka

Stor oppmerksomhet

Pressevakten i Utenriksdepartementet opplyser overfor ABC Nyheter at det har vært en rekke tilfeller hvor barnevernet har tatt hånd om tamilske barn på bakgrunn av omsorgssvikt. Dette skal ha fått stor oppmerksomhet på Sri Lanka.

– Vi vet også at det har vært varslet en demonstrasjon, og at dette er noe ambassaden var forberedt på. Vi har foreløpig ikke hørt noe om demonstrasjonen på lørdag, sier pressevakten i UD.

Demonstrasjonene skal ha gått fredelig for seg.

Les også: Sri Lanka løslater hundrevis av tamiler

Les også: Forbyr tamilsk nasjonalsang

Tilbakeviser anklager

Den norske ambassaden på Sri Lanka skriver på sine nettsider at de også er klare over at det har blitt rapportert om at tamilske foreldre i Norge har blitt fratatt barna på urettmessig grunnlag. I en redegjørelse forklarer de inngående hvordan det norske barnevernet fungerer.

– Barnevernsloven er klar på at barnevernet har et ansvar for å gripe inn dersom barnet er utsatt for omsorgsvikt, skriver ambassaden.

Ambassaden tilbakeviser også en rekke av anklagene fra demonstrantene, blant annet at barna ikke får snakke morsmålet sitt.

Møte på fredag

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet har også vært i diaolog med ambassaden. 

– Vi er kjent med at det har vært reaksjoner i det tamilske miljøet mot norsk barnevern. På fredag hadde embetsverket i departementet et møte med en representant fra ambassaden. Det ble gitt litt generell informasjon om norsk barnevern, hvordan saker behandles og foreldrenes rettssikkerhet, sier ekspedisjonssjef Oddbjørn Hauge til ABC Nyheter.

Les også: Norsk organisasjon kastes ut av Sri Lanka

Les flere nyheter

Populært