Meny

Nytt granatangrep fra Syria på tyrkisk landsby

Tyrkiske soldater er utplassert i grensebyen Akcakale. Søndag svarte de militært på et granatangrep fra syrisk side av grensen. Foto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En syrisk granat slo søndag ned i Akcakale, den tyrkiske landsbyen hvor fem personer ble drept av en granat fra Syria onsdag, melder tyrkiske medier.

Tyrkiske soldater svarte umiddelbart ved å angripe mål i Syria, melder nyhetsbyrået Dogan.

Ifølge den tyrkiske TV-kanalen NTV landet granaten i en bakgård tilhørende et offentlig bygg. Kanalen opplyser at bygget ble evakuert på forhånd, og det er foreløpig ikke meldt om sårede eller drepte.

Granaten slo ned bare dager etter at et syrisk granatangrep tok livet av fem sivile tyrkere i samme by – en handling som har forsuret forholdet mellom naboene ytterligere.

Les også: Nytt granatangrep fra Syria tross tyrkisk advarsel

Advarsler

Fredag gikk Tyrkias statsminister, Recep Tayyip Erdogan, ut og advarte Syria mot å angripe over den tyrkiske grensen.

– Jeg gjør det nok en gang klart overfor Assad-regimet og dets tilhengere: Ikke våg å teste Tyrkias tålmodighet. Tyrkia vil ikke få en skramme og fortsette videre på sin vei, men dere vil bli knust og betale en høy pris, tordnet Erdogan.

Den tyrkiske nasjonalforsamlingen ga torsdag klarsignal til å sende soldater utenfor landets grenser, men Erdogan har sagt at Tyrkia ikke har noen intensjoner om å starte krig mot Syria.

Statsministeren har imidlertid gjort det klart at Tyrkia må beskytte sine innbyggere og grenser – dersom det er behov for det.

Se også: Her løper de i panikk etter tyrkisk angrep

Fordømmes av FN

FNs sikkerhetsråd har fordømt syriske angrep mot den tyrkiske grensebyen.

– Denne typen brudd på folkeretten må stanse umiddelbart, heter det i en uttalelse fra Sikkerhetsrådet som ble vedtatt natt til fredag.

Det er ikke ofte medlemmene av rådet klarer å bli enige om et felles budskap om konflikten i Syria. Også denne gangen ble et vestlig utkast avvist av Russland, og den endelige teksten var et kompromiss mellom russiske og vestlige formuleringer.

«Medlemmene av Sikkerhetsrådet understreker at denne hendelsen illustrerer den alvorlige innvirkningen som krisen i Syria har på nabolandenes sikkerhet», heter det i uttalelsen.

Syria har beklaget onsdagens angrepet, og lovet at det ikke skulle skje igjen. Likevel har det slått ned syriske granater i Tyrkia flere ganger etter dette.

Les også: Sier Tyrkia ikke vil starte krig mot Syria

Les også: Tyrkia har svart på syrisk rakettangrep

Les flere nyheter

Populært