Meny

Odd Nerdrum tilbake i rettssalen

GIR SEG IKKE: Kunstmaler Odd Nerdrum er klar for en ny rettsrunde i lagmannsretten. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Odd Nerdrum møter med ny dokumentasjon når han mandag stiller i Oslo tingrett igjen. Denne gang i et søksmål han har reist mot Skatt øst.
Fakta om Odd Nerdrum:

* Norsk maler.

* Født 8. april 1944 i Helsingborg i Sverige.

* Hadde sin første utstilling i 1967.

* Regnes som moderne klassisist. Har betegnet seg selv som «kitschmaler». I Borgarting lagmannsrett presenterte han seg som håndverksmaler.

*Ble i Oslo tingrett i fjor dømt til to års fengsel for ha solgt bilder i utlandet for 10,5 millioner kroner i perioden 1998-2002 uten å føre inntektene opp i selvangivelsen.

*Borgarting lagmannsrett skjerpet straffen til to år og ti måneder, og økte beløpet han ble dømt for til nesten 14 millioner kroner.

*Saken er nå til behandling i Høyesterett, etter at Nerdrum har anket. Han sier at han er uskyldig dømt.

*Mandag starter en ny sak i Oslo tingrett, etter at Nedrum har gått til sivilt søksmål mot Skatt øst fordi han mener at han er urettmessig etterlignet for inntektsårene 1998-2002.

Det er Dagbladet som har skaffet til veie flere sentrale dokumenter som ikke ble lagt fram i straffesaken mot ham tidligere i år.

– Dette bare underbygger det Nerdrum har forklart hele veien, og som han ikke er blitt trodd på, sier advokat Pål Berg, som skal være Nerdrums prosessfullmektig.

Han sier dokumentene er oversendt Oslo tingrett.

Bakgrunn: Odd Nerdrum dømt til fengsel

To parallelle saker

Nerdrum har to parallelle saker gående i rettsvesenet. Begge sakene dreier seg om skatteunndragelse av de samme beløpene.

Høyesterett vurderer nå en anke etter at Borgarting lagmannsrett i slutten av juni dømte Nerdrum til fengsel i to år og ti måneder for grovt skattesvik. Lagmannsretten dømte kunstmaleren for å ha solgt malerier for nesten 14 millioner kroner i utlandet i perioden 1998-2002 uten å føre inntektene opp på selvangivelsen.

Nerdrum mener han er uskyldig dømt og anket til Høyesterett. Det er ventet en avgjørelse i løpet av måneden.

Les også: Nedrum vil sone hjemme

Saken som starter i tingretten mandag, er et sivilt søksmål Nerdrum selv har reist mot Skatt øst fordi han mener seg feilaktig etterlignet for årene 1998-2002. Nerdrum har gjort opp alle skattekravene, men mener skattekravet er galt.

Oslo tingrett har satt av tre dager til tvistesaken. Skatt øst representeres av assisterende regjeringsadvokat Tolle Stabell. Han skriver i sitt sluttinnlegg til Oslo tingrett at han tror tidsplanen kan sprekke på grunn av forklaringene fra Nerdrum og begge siders vitner.

– Jeg tillater meg å be den andre side prioritere vitneførelsen, skriver han.

Les også: Nerdrum får gården tilbake

Varsler ny sak

Skulle Nerdrum vinne fram i søksmålet, kan neste stopp bli Gjenopptakelseskommisjonen.

– Går det hans vei, er det snakk om en gjenopptakelse av den andre saken, sier Pål Berg.

Advokaten har tidligere uttalt at han mener de to sakene er ført i feil rekkefølge. Han mener at saken mot Skatt øst burde vært ført før straffesaken. Ifølge Dagbladet har Oslo tingrett bedt Pål Berg vurdere å utsette mandagens skattesak inntil Høyesterett har kommet med sin dom. Det har Berg avvist.

Får Nerdrum medhold i Høyesterett er det klart for en ny rettsrunde i lagmannsretten.

Les også: Nerdrum: - Dommen har ødelagt ryktet mitt

Sterkt preget

Pål Berg sier at Nerdrum er sterkt preget av avgjørelsen i lagmannsretten. Torsdag sto kunstmaleren – eller håndverksmaleren som han selv presenterte seg som i lagmannsretten – fram i et stort intervju i Dagbladet.

– Jeg er i en forferdelig situasjon. Når du dømmes til fengsel skal du vite at du har gjort noe veldig galt, men jeg har ikke det. Jeg har betalt all skatten jeg har plikt til, sa Nerdrum.

Eksperter Dagbladet har snakket med mener den nye dokumentasjonen kan innebære at Nerdrum ikke skulle blitt dømt til fengsel. Politiinspektør og påtaleleder Anne Karin Blanck sier til avisen at politiet vil vurdere dokumentasjonen.

– Det er vi nødt til å gjøre. Selv om det har vært en domfellelse i to instanser, og saken står for Høyesterett, har vi et selvstendig ansvar for å se på potensielt nye bevis som kan rokke ved dommen, sier Blanck.

Berg opplyser til NTB at han sendte over dokumentene fredag.

Les også:

Bli med inn i Odd Nerdrums drømmebolig

- Jeg har et dårlig forhold til tall

God for 100 millioner

Mener dommen mot Nerdrum er brutal


Les flere nyheter

Populært