Meny

Tror franske rikinger vil bort

FORAKT: – Jeg vil bli belgisk, lød teksten på plakatene belgiske fagorganiserte brukte da de i september demonstrerte mot den franske rikmannen Bernard Arnault, som er på flyttefot til Brussel. (Foto: Yves Herman / Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Belgiske eiendomsmeglere sier de har stor pågang fra franske rikfolk som vil flytte til EU-hovedstaden Brussel. De vil bort fra den nye toppskatten hjemme.

Det var da Frankrikes rikeste mann, Bernard Arnault, kjøpte hus og meldte flytting til Brussel i september, at snakket om franske «skatteflyktninger» begynte.

Frankrikes president François Hollande har gjort seg upopulær blant næringslivstopper, industrimagnater og andre med å heve toppskatten for de aller rikeste til 75 prosent.

Hans sosialistiske regjering har lagt fram landets strammeste statsbudsjett på 30 år. Kraftige tiltak må til for å kutte i budsjettunderskuddet, og i stedet for utgiftskutt skal en stor del av pengene hentes inn gjennom skatter.

Skattetaket i Belgia er på 50 prosent.

Interesse

Den nye toppskatten kommer trolig ikke til å gjelde spesielt mange. EUobserver kaller antallet franskmenn på flyttefot til Brussel like fullt for en mini-folkevandring uten å tallfeste hvor mange det faktisk dreier seg om.

Eiendomsmegleren Marc Goldbrenner sier til nettavisen at han har to til tre møter i uken med franskmenn som vil utvandre. Interessen skal ha steget med en gang Hollande nevnte den nye toppskatten i valgkampen.

– De er industriledere, bedriftseiere, folk med stor arv ... De liker atmosfæren her, sier Goldbrenner.

– Det er virkelig bevegelse nå. I løpet av det siste året har vi hatt mange franskmenn som har bedt om informasjon om å leie eller kjøpe i Brussel, sier en annen eiendomsmegler i Brussel, Suzanna Belgeonne, til EUobserver.

Les også: - Stikk, din rike jævel

– Sviker

Mangemilliardær Arnault har sagt flyttingen ikke har noe med Hollandes nye skatt å gjøre. Han har også sagt at han akter å beholde sitt franske statsborgerskap og betale skatt i Frankrike.

Men det er flere som ikke tror på ham, og Arnault sier selv han har søkt om dobbelt statsborgerskap. Belgiske fagorganiserte har holdt en stor demonstrasjon utenfor det nye hjemmet hans i Brussel og ropt slagord om «skatterettferdighet».

Hjemme i Frankrike får Arnault lite sympati og blir anklaget for å svikte hjemlandet mens det er i krise.

– Stikk av, rike jævel, lød en overskrift i den venstreorienterte avisen Liberation.

Les også: Frankrikes president får kraftig lønnskutt

Feil signal

Pierre-Antoine Gailly i handels- og industrikammeret i Paris mener toppskatten sender feil signaler til nettopp de menneskene Frankrike trenger i vanskelige økonomiske tider.

– Det er ikke en god avgjørelse ettersom den retter seg mot noen få mennesker, et par tusen som er veldig dyktige gründere, og som landet trenger for å opprettholde økonomisk utvikling, har han sagt til BBC.

– Det er bra det kun gjelder for et par år fram til budsjettunderskuddet er under 3 prosent.

Les også: Sarkozy får skylden for Frankrikes problemer

Ingen prishopp

Franske oppkjøp har så langt ikke påvirket boligprisene i den belgiske hovedstaden, noe som kanskje tyder på at det foreløpig ikke dreier seg om den helt store folkevandringen.

– Jeg hadde løyet om jeg sa at det sto en kø av franske Rolls Roycer utenfor døra mi, sier eiendomsmegleren Philippe Lienard i Brussel til EUobserver.

Men flere venter en økning i pågangen fremover, og noen håper på det også.

– Jeg tror vi vil se et skille i løpet av de neste månedene. Jeg vet om flere folk der hjemme som planlegger å komme hit, og jeg tror det blir bra for oss, sier en håpefull Sandrine Lagnien, utvandret franskmann med et brasserie ved Brussels populære Place Brugmann – også kjent som Lille Paris.

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært