Meny

Åpen rett viktig for jenta i Øygard-saken

NEKTER: Ordfører Rune Øygard (Ap) er tiltalt for å ha forgrepet seg seksuelt på en mindreårig jente over en toårsperiode, første gang da jenta ennå ikke var fylt 14 år. Han nekter straffskyld. (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For å få belyst saken er det riktig og nødvendig at saken mot Vågå-ordfører Rune Øygard går for åpne dører, mener bistandsadvokaten til jenta i saken.
Fakta om Øygard-saken:

* Rune Øygard (53) er tiltalt for seksuell omgang med ei mindreårig jente. Han har hele tiden nektet straffskyld.

* Øygard representerer Arbeiderpartiet og har vært ordfører i Vågå kommune i Ottadalen siden 1995. Han er av et enstemmig kommunestyre innvilget permisjon med full lønn til saken mot ham er over.

* Politiet startet etterforskning etter at jentas familie anmeldte Øygard 25. september 2011. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale mot ordføreren 29. mars i år.

* Ifølge tiltalen skjedde ett av overgrepene da jenta var under 14 år, mens de andre overgrepene skal ha skjedd mens hun fortsatt var under 16 år.

* Tirsdag starter saken i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer.

Ordfører Rune Øygard (Ap) er tiltalt for å ha forgrepet seg seksuelt på en mindreårig jente over en toårsperiode, første gang da jenta ennå ikke var fylt 14 år. Han nekter straffskyld.

Opp mot 60 pressefolk og et ukjent antall fotografer har meldt sin ankomst når hovedforhandlingen starter tirsdag morgen, opplyser Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer.

Tingretten har derfor reservert en hel etasje til sakens parter, pressen og tilhørere den første uka. Retten kommer også til å ha lydoverføring til en tilstøtende rettssal, hvor pressefolk som ikke får plass i hovedsalen, kan jobbe fra.

Åpne dører

Jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal, har brukt de siste dagene før saken starter til å gå gjennom vitneavhør med klienten og forberede henne på rettsprosessen.

– Vi mener at påtalemyndigheten har mange bevis knyttet til jentas forklaring som viser at hennes historie stemmer, sier Hjortdal til NTB.

Les også: Jente hevder Vågå-ordfører skjenket henne

Til tross for den massive oppmerksomheten som er i vente, har jenta og bistandsadvokaten hele tiden vært klare på at saken må gå for åpne dører. Hjortdal medgir at en lukket rett ville gitt mindre oppmerksomhet rundt jenta, men sier samtidig at dette aldri har vært et alternativ.

– Vi forbereder oss på et stort presseoppbud. Oppmerksomheten har vært en tilleggsbelastning. Vi vil ha saken så godt som mulig belyst fra hennes side. Derfor er det nødvendig at saken går for åpne dører, forteller bistandsadvokaten.

Les også: Stoltenberg slipper å vitne

Frykter fråtsing

Øygard og hans forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, ba på sin side om at deler av saken måtte gå for lukkede dører. Han ønsket blant annet at hans egen, konas og jentas forklaringer skulle skje bak lukkede dører, fordi han frykter at offentligheten vil fråtse i detaljer.

Retten avslo begjæringen, og Larsen og klienten valgte ikke å anke.

– Vi ville ikke bruke tid på det, men jeg er fortsatt overrasket over at motparten ønsker åpne dører, sier forsvareren til NTB.

Samtidig forteller hun at Øygard ser fram til å komme i gang med saken og fortelle sin versjon i retten.

– Med den jobben han har er det ikke uventet at saken får oppmerksomhet. Men enkelte mediefolk har gått over noen grenser. Folk har gått rundt huset hans og tatt bilder, sier Larsen.

Det er varslet at ordførerens kone vil begjære dørene lukket under forklaringen sin, og dette er et spørsmål retten i tilfelle vil behandle der og da.

Les også: Overgrepstiltalt Vågå-ordfører nektet avhør

Ville hente inn Stoltenberg

Det er knyttet betydelig offentlig interesse til saken, ikke minst på grunn av Øygards posisjon som avholdt ordfører i Vågå og hans forbindelser til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og toppledelsen i Arbeiderpartiet.

Av den grunn ønsket jentas bistandsadvokat at Stoltenberg skulle føres som vitne, fordi han skal ha møtt Øygard og jenta sammen.

Retten avslo denne begjæringen.

Les også:

Grove beskyldninger mot Stoltenberg i Øygard-saken

Øygard takker kona

Les flere nyheter

Populært