De myke dyrene

ALPAKKAOPPDRETT: Ekteparet Nina Bergerud fra Nannestad og Rolf Barbakken fra Tønsberg flyttet fra Oslo og startet med alpakkaoppdrett på Knapper i Nord-Odal i 2008. Nylig flyttet de igjen, men bare over åsene, til Våler i Hedmark. (FOTO: Bjørn Hugo Pettersen)

For åtte år siden kom de første alpakkaene til Norge. Nå er det nesten 500 av de langhalsede, silkemyke dyrene her i landet. Vi har hilst på 27 av dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta

* Alpakka er navnet på både dyret og dets ull-lignende hår. Dyrene klippes én gang i året. De myke, slitesterke og varme fibrene brukes til å lage mange ulike typer klær, som regel strikket eller vevd. I Norge klippes alpakkaene i mai eller juni. De klippes på samme måte som sauer.

* Alpakkaene, som er klovdyr i kamelslekten, stammer fra Sør-Amerika. De holdes som husdyr, først og fremst i fjellområder på mellom 2500 og 5500 meters høyde i Chile, Peru og Bolivia. Alpakkaene ble nesten utryddet da spanjolene gjorde iherdige og til tider brutale forsøk på å innføre merinosauer på bekostning av alpakkaene.

* I dag finnes det trolig mellom fire og fem millioner alpakkaer på verdensbasis. Alpakkaoppdrett er relativt stort i land som USA, Australia og Storbritannia, men det er oppdrett av alpakka mange land i verden.

* Det latinske navnet på alpakka er Vicugna pacos. For cirka ti år siden ble navnet endret fra Lama pacos etter at forskning ved bruk av DNA viste at arten stammer fra vikunjaene. Lamaen, samt dens nære slektning guanakoen, er litt fjernere slektninger av alpakkaen og vikunjaen.

* Det finnes to alpakkatyper; huacaya og suri. Det er færrest surier (trolig under 10 prosent på verdensbasis), og disse er litt mer ettertraktet på grunn av de lange, silkeaktige fibrene.

* Vikunjaen skal ha verdens mykeste ytterdrakt, tett fulgt av alpakka, moskus, angorakanin, angorageit, kasjmirgeit, lama, guanako, merinosau, yak og chinchilla.

* Alpakkaene finnes i 22 grunnfarger, med mer enn 200 nyanser. Den hvite er mest utbredt, men svart, grå, brun og ferskenbrun er også vanlig.

* Alpakkahoppene føder som regel én unge i året. Hoppene går drektige i 11 måneder. I Norge er det vanlig å bedekke hoppene om sommeren, slik at avkommet blir født sent den neste våren eller i løpet av den neste sommeren. Ungene, som kalles cria, dier moren i fem-seks måneder. Ungene holdes gjerne sammen med moren til den er ni-ti måneder. En alpakka lever ofte i 20 til 25 år.

* Mankehøyden på alpakkaene er mellom 80 og 100 cm. Med hals og hode er de fleste rundt 150 cm høyde. Vekten ligger som regel på mellom 50 og 80 kilo.

* I Norge er det rundt 500 alpakkaer, fordelt på rundt 50 besetninger. Den Norske Alpakkaforening, som ble opprettet som Norges Alpakka Alvslag i 2007, har mellom 60 og 70 medlemmer.

* Uttrykket «Du store alpakka!» stammer trolig fra Stompa-bøkene. Lektor Tørrdal sa det når han var overrasket.

* Noen lenker: www.alpakkaforeningen.no , www.alpakka.org , www.alpakkanorge.no , www.sorumalpakkafarm.no , www.alpakkabromma.org.

Alpakkadrift er enkelt

Har du noen mål med jord, kan du starte med alpakkaoppdrett. Jobbmengden er minimal, opplyser Jan Øivind Moskaug, leder i Den Norske Alpakkaforeningen.

– Jeg bruker cirka 20– 30 minutter per dag på mine alpakkaer. Det er ikke så mye som skal til. Alpakkaene klarer seg stort selv om de får mat, vann og litt stell, meddeler Moskaug.

Han jobber til daglig som professor i medisinsk biomedisin ved Universitetet i Oslo. I februar 2008 fikk han sine første alpakkaer på gården på Sørum i Akershus.

– Alpakkaoppdrett er godt egnet for norsk landbruksstruktur, som innebærer mange små gårdsbruk og nødvendigheten av at bøndene har en fulltidsjobb ved siden av. Alpakkaene er lite ressurskrevende. De går ute hele året. Alt de trenger av infrastruktur er et skur. Dyrene bråker ikke og lukter nesten ingenting. De er vakre, har personlighet og er intelligente, men reserverte. Alt dette er en viktig årsak til at mange i løpet av de siste årene har startet med alpakkadrift i Norge, sier han.

Foreløpig er det ikke produksjonen av norsk alpakkaull stor nok til at det kan sendes til noen av de norske garnprodusentene. Det ligger minst fem år fram i tid, ifølge Moskaug, som mener alpakkaene er et supplement til norsk sauedrift.

– Interessen for alpakkaoppdrett bare øker, og mange sauebønder har enten gått over til alpakkaer eller fått det som tillegg til sauene. Den norske alpakkaavlen er såpass stor nå at det ikke lenger er noe stort behov for å importere dyr, sier han.

Rolf Barbakken og Nina Bergerud er blitt fullstendig bergtatte av de sjarmerende skapningene som opprinnelig kommer fra Andesfjellene i Sør-Amerika. De fikk sin første alpakka fra Sverige i 2008. Nå er det 27 av dem på gården i Våler i Hedmark.

– Det er vakre, stolte, rolige, nysgjerrige og sosiale dyr. De er så myke og lukter så godt at man bare har lyst til å kose og klemme dem. Men de er ikke akkurat kjæledyr. Alpakkaene er ikke så glade i å bli klappet og holdt fast. Men som gårdsdyr blir de jo etter hvert vant til å bli tatt på, sier Nina Bergerud.

Hun og mannen drev et IT-firma i Oslo før de flyttet fra hovedstaden og ut på landet og etablerte Knapper Alpakka. Hun er alpakkaoppdretter på heltid, og planen for framtiden er at begge skal gjøre det.

– Da vi bestemte oss for å ha alpakka, var planen at det skulle gå rundt i løpet av noen år. Det gjør det nå, forteller Rolf Barbakken mens han håndmater ivrige dyr med pelletsfôr.

Les også: Slik tar de unike dyrebilder

Nisje i Norge

I dag finnes alpakkaene over hele verden, bortsett fra på Antarktis. De hardføre klovdyrene i kamelslekten hadde kanskje klart seg der også. De er tross alt vant til klimaet i opptil 5500 meters høyde i Chile, Bolivia og Peru, hvor de fleste av verdens alpakkaer fortsatt lever. Der ble alpakkaene temmet og gjort til husdyr for cirka 6000 år siden, både på grunn av ulla og kjøttet.

Oppdrett av alpakka utenfor Sør-Amerika startet for alvor på 1980-tallet, først og fremst for alpakkaullas skyld. I Norge fantes det ikke alpakkaer før de 15 første dyrene kom til Connie og Olav Reidar Haugen i Hornindal 31. desember 2004.

Nå er det bortimot 500 alpakkaer i Norge – i alle fylker, bortsett fra Finnmark.

– Da vi startet for fire år siden, var det omkring 150 alpakkaer fordelt på cirka 20 gårder. I dag er det over 60 medlemmer i Den Norske Alpakkaforeningen. Det har vært en stor økning, men fortsatt er vi en del av en liten nisje her til lands, opplyser Barbakken.

Oppdretterne kaller alpakkaenes varme ytterdrakt for fiber – eller bare alpakka. Fibrene er mykere, varmere, sterkere og mer glansfull enn saueull. I tillegg klør det ikke. Og det inneholder ikke lanolin (ullvoks), noe som gjør at det blir mindre midd, støv og skitt – og dermed mindre allergiframkallende. Dessuten er alpakkafibrene naturlig vannavvisende, vanskelig å antenne og nærmest luktfrie.

– Det er mange fordeler med alpakka. Kjenn på denne genseren hvor myk den er. Søler man noe på denne, er det bare å tørke det bort. Det vil ikke feste seg, sier Barbakken.

Les også: Fortsatt lov med elefanter på norske sirkus

Hingsten Corazon

Det er tre inngjerdede områder på gården. Den ene delen er forbeholdt de 21 hunnene. Det vil si hopper og deres mellom to og fem måneder gamle unger, som kalles cria. På den andre siden av tunet beiter fem hanner. Og hingsten Corazon, selve patriarken i flokken, har et område for seg selv ved fjøset.

Den åtte år gamle hingsten kom til Norge fra Australia for to år siden. Der vant han 27 titler og plasseringer på utstillinger, men han ble ikke prøvd som avlshingst før han kom til Norge. Noen av etterkommerne hans har allerede rukket å vinne champion-titler på utstillinger i Norge, Sverige og Australia. Og i løpet av sommeren har Corazon sørget for at flere av hoppene nå går drektige.

– Han må skilles fra de andre hannene fordi han er så myndig og bestemt. Hadde han gått sammen med hannene, ville de ha underkastet seg totalt og ikke våget å pare seg med hunnene, forteller oppdretterne.

En viktig del av alpakkadriften er å avle fram flere dyr, som enten kan selges eller produsere fiber. En hoppe kan koste mellom 60.000 og 100.000 kroner. Man kan få over 100.000 kroner for en bra hingst. En kastrert hann, en vallak, koster rundt 15.000 kroner.

– Jeg liker ikke uttrykket vallak. Det forteller bare hva disse hannene ikke kan, altså produsere avkom. Vi kaller dem fibergutter. Kastrerte hanner kan produsere god fiber i 20 til 25 år, understreker Barbakken.

I gjennomsnitt produserer alpakkaene mellom tre og fem kilo fiber i året. Nina Bergerud karer og spinner nøster med alpakkagarn selv. Disse selger hun – sammen med importerte ferdigprodukter i alpakka – på gården eller via internettbutikken.

– Vi har utvilsomt fått et bedre liv, det vi var ute etter. Og det er ikke så mye jobb med alpakkaene. De er ute på dagtid hele året, men de trenger et sted å være inne om nettene. Ellers må de naturligvis ha mat, rene omgivelser og litt vitamintilskudd. Det er alt, erklærer ekteparet.

Les også: Slik unngår du at barnet blir bitt av hund

Alpakkadrift er enkelt

Har du noen mål med jord, kan du starte med alpakkaoppdrett. Jobbmengden er minimal, opplyser Jan Øivind Moskaug, leder i Den Norske Alpakkaforeningen.

– Jeg bruker cirka 20– 30 minutter per dag på mine alpakkaer. Det er ikke så mye som skal til. Alpakkaene klarer seg stort selv om de får mat, vann og litt stell, meddeler Moskaug.

Han jobber til daglig som professor i medisinsk biomedisin ved Universitetet i Oslo. I februar 2008 fikk han sine første alpakkaer på gården på Sørum i Akershus.

– Alpakkaoppdrett er godt egnet for norsk landbruksstruktur, som innebærer mange små gårdsbruk og nødvendigheten av at bøndene har en fulltidsjobb ved siden av. Alpakkaene er lite ressurskrevende. De går ute hele året. Alt de trenger av infrastruktur er et skur. Dyrene bråker ikke og lukter nesten ingenting. De er vakre, har personlighet og er intelligente, men reserverte. Alt dette er en viktig årsak til at mange i løpet av de siste årene har startet med alpakkadrift i Norge, sier han.

Foreløpig er det ikke produksjonen av norsk alpakkaull stor nok til at det kan sendes til noen av de norske garnprodusentene. Det ligger minst fem år fram i tid, ifølge Moskaug, som mener alpakkaene er et supplement til norsk sauedrift.

– Interessen for alpakkaoppdrett bare øker, og mange sauebønder har enten gått over til alpakkaer eller fått det som tillegg til sauene. Den norske alpakkaavlen er såpass stor nå at det ikke lenger er noe stort behov for å importere dyr, sier han.

Les også:

Hadde seks tigere på taket

Slik blir du kvitt edderkoppene

Motbydelig dyreplageri avslørt

Denne hunden tok t-banen alene

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:56 Svensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22 Langrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20 – Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58 Spania innfører to ukers karantene19:57 319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27 Glem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer19:27 Uvær stenger veier i Nord-Norge18:58 Trump vurderer å sette New York og omegn i karantene18:38 Person tatt av ras ved Rjukan18:36 «Vi balanserer på en knivsegg»: Kappløpet mot en corona-vaksine18:23 Over 10.000 coronadødsfall i Italia18:21 70–80 personer isolert etter steinras18:20 Meny kaller tilbake kyllingrett etter listeriafunn17:58 Krenket portforbud, ble satt i hundebur17:34 To OL-vinnere mistenkt for doping, Russland stopper all testing17:08 I New York tar coronaviruset livet av én innbygger hvert 17. minutt17:06 Finvær i Oslo – mye folk ute på tur16:56 Arbeiderpartiet krever garantilønn for fastleger16:41 Kina har sendt corona-hjelp til Pakistan16:40 I natt stilles klokkene én time fram16:33 Tenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp16:30 Usedvanlig spilleroppfølgning i Röslers Düsseldorf: De roper og skriker på webkamera16:20 Eldre coronasmittet kvinne døde på sykehjem i Drammen16:12 Putin stenger alle grenser16:10 Tre personer til sykehus etter frontkollisjon i Troms15:47 Over 100 coronasmittede døde i Sverige15:40 Første corona-dødsfall i Telemark15:06 De rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54 Norge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50 Tenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31 Nærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44 Høyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20 Forskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02 Ett år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06 Uvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25 Spillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09 Erna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49 Coronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene08:09 Helt i det blå om coronakrisen rammer sommerferien08:08 Ingen mistenkt etter bilbrann i Oslo07:58 Forsvaret i Canada vil verne landet mot virus07:39 Etterforskningen av overgrepssiktet idrettsdommer er ferdig07:00 Melby utreder utvidet skoleåpning06:50 Legendarisk borgerrettsforkjemper i USA er død06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:45 3.845 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26404:43 Serbisk mann fengslet i tre år for å ha brutt isolasjon04:12 Ingen lokalt smittede i Kina02:22 Seks nordmenn på koronafritt kontinent02:01 Kombinert-ansatte permitteres01:39 Syrelekkasje stopper ikke Kavlis produksjon01:33 Omfattende politisperringer rundt Finlands hovedstad00:54 Tidligere general i Venezuela har meldt seg etter amerikansk narkosiktelse22:51 Lampard: – Vanskelig for Chelsea-spillerne å være motiverte i denne krisen22:39 Over 100.000 registrerte smittetilfeller i USA22:14 Trump tyr til krigslov: – Avgjørende for nasjonen21:51 Trump har signert omfattende krisepakke21:45 Ahus med nye retningslinjer for behandling av coronapasienter i livets siste fase21:21 Skolenes landsforbund ber kunnskapsministeren utsette innføring av skolereform: – Uansvarlig20:56 AUF: Norge må hente 3.500 Moria-flyktninger20:26 Fem nye coronadødsfall meldt i Norge fredag20:18 Svensk syklist vil avlyse Tour de France om rittet går uten tilskuere19:37 Fire døde på nederlandsk cruiseskip19:21 Oddbjørn overlevde norgeshistoriens verste arbeidsulykke: – Venner ble delt i to19:13 EU-rådgiver ut mot corona-strategien: – Vi skyver epidemien foran oss18:36 Serviceteknikere i Coca-Cola vant: Reisetid er arbeidstid, slår Høyesterett fast18:23 Mann dømt til 45 dagers fengsel etter kollisjon med Sigvart Dagsland18:18 Derfor er dødstallene i Sverige og Danmark høyere enn i Norge17:40 Historisk høy oppslutning om Trump17:39 Syklist omkom etter påkjørsel i Holmestrand17:14 «Supermennesker»: Slik vi forskere utnytte de som er friske fra corona17:13 Märtha Louise åpner om sorgen: – Vanskeligste vi har vært gjennom16:45 Ødegaards lagkompis om viruskrisen i Spania: – Blir verre og verre16:40 Giske raser mot Raja: – Virker helt misforstått16:33 Oljeprisen på det laveste siden 200316:22 Norge henter ikke hjem soldater16:02 WHO starter coronastudie i Norge15:39 Skiforbundet permitterer 96 ansatte, har tapt 30 millioner på få uker15:35 Italienske aviser hardt ut mot «stygt» og «dødt» EU15:32 Gamletreneren om Haaland-overgangen: – Erling var usikker14:58 Nytt system for distribusjon av verneutstyr14:48 Høyesterett ga økt samvær i barnevernssak – foreldre vant fram med anke i en annen sak14:38 Økende vilje hos toppklubbene til å stoppe Premier League-sesongen14:21 Nkom vil regulere mobilmarkedet strengere14:21 Jensen-saken tatt opp til doms14:19 Coronaviruset har spredt seg til nesten alle verdens land14:15 Yngste døde i Norge var 69 år – yngste på intensiv er 14 år14:01 Sverige forbyr ansamlinger av flere enn 50 personer14:01 Avsporing på Dovrebanen13:50 Kina stenger grensene for utlendinger13:31 Narkobandene håndhever portforbudet – bryter du det, kan du bli drept12:57 Nye datoer for utsatt sommer-OL kommer innen tre uker12:56 Budsjettunderskuddet øker med over 135 milliarder kroner12:46 Dødstallet i Spania stiger12:45 Solberg: Kunne ikke unngått de mest inngripende tiltakene12:31 Boris Johnson er smittet av coronaviruset12:20 Regjeringen hjelper pakkereiseselskaper12:19 Regjeringen forlenger dagpengeperioden11:57 Høy luftforurensning til tross for coronatiltak
Siste nytt
20:56Helse og livsstilSvensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22SportLangrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20Politikk– Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58Helse og livsstilSpania innfører to ukers karantene19:57Helse og livsstil319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27Helse og livsstilGlem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer19:27NorgeUvær stenger veier i Nord-Norge18:58Helse og livsstilTrump vurderer å sette New York og omegn i karantene18:38NorgePerson tatt av ras ved Rjukan18:36Helse og livsstil«Vi balanserer på en knivsegg»: Kappløpet mot en corona-vaksine18:23Helse og livsstilOver 10.000 coronadødsfall i Italia18:21Norge70–80 personer isolert etter steinras18:20Mat og drikkeMeny kaller tilbake kyllingrett etter listeriafunn17:58Helse og livsstilKrenket portforbud, ble satt i hundebur17:34SportTo OL-vinnere mistenkt for doping, Russland stopper all testing17:08Helse og livsstilI New York tar coronaviruset livet av én innbygger hvert 17. minutt17:06NorgeFinvær i Oslo – mye folk ute på tur16:56NorgeArbeiderpartiet krever garantilønn for fastleger16:41VerdenKina har sendt corona-hjelp til Pakistan16:40NorgeI natt stilles klokkene én time fram16:33VerdenTenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp16:30SportUsedvanlig spilleroppfølgning i Röslers Düsseldorf: De roper og skriker på webkamera16:20Helse og livsstilEldre coronasmittet kvinne døde på sykehjem i Drammen16:12Helse og livsstilPutin stenger alle grenser16:10NorgeTre personer til sykehus etter frontkollisjon i Troms15:47Helse og livsstilOver 100 coronasmittede døde i Sverige15:40Helse og livsstilFørste corona-dødsfall i Telemark15:06NorgeDe rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54NorgeNorge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50VerdenTenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31VerdenNærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44PolitikkHøyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20Helse og livsstilForskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02SportEtt år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06NorgeUvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25PolitikkSpillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09NorgeErna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49NorgeCoronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene08:09ReiseHelt i det blå om coronakrisen rammer sommerferien08:08NorgeIngen mistenkt etter bilbrann i Oslo07:58VerdenForsvaret i Canada vil verne landet mot virus07:39NorgeEtterforskningen av overgrepssiktet idrettsdommer er ferdig07:00NorgeMelby utreder utvidet skoleåpning06:50VerdenLegendarisk borgerrettsforkjemper i USA er død06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:45Norge3.845 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26404:43VerdenSerbisk mann fengslet i tre år for å ha brutt isolasjon04:12VerdenIngen lokalt smittede i Kina02:22NorgeSeks nordmenn på koronafritt kontinent02:01SportKombinert-ansatte permitteres01:39NorgeSyrelekkasje stopper ikke Kavlis produksjon01:33VerdenOmfattende politisperringer rundt Finlands hovedstad00:54VerdenTidligere general i Venezuela har meldt seg etter amerikansk narkosiktelse22:51SportLampard: – Vanskelig for Chelsea-spillerne å være motiverte i denne krisen22:39VerdenOver 100.000 registrerte smittetilfeller i USA22:14NorgeTrump tyr til krigslov: – Avgjørende for nasjonen21:51NorgeTrump har signert omfattende krisepakke21:45NorgeAhus med nye retningslinjer for behandling av coronapasienter i livets siste fase21:21VerdenSkolenes landsforbund ber kunnskapsministeren utsette innføring av skolereform: – Uansvarlig20:56NorgeAUF: Norge må hente 3.500 Moria-flyktninger20:26NorgeFem nye coronadødsfall meldt i Norge fredag20:18NorgeSvensk syklist vil avlyse Tour de France om rittet går uten tilskuere19:37VerdenFire døde på nederlandsk cruiseskip19:21Helse og livsstilOddbjørn overlevde norgeshistoriens verste arbeidsulykke: – Venner ble delt i to19:13Helse og livsstilEU-rådgiver ut mot corona-strategien: – Vi skyver epidemien foran oss18:36NorgeServiceteknikere i Coca-Cola vant: Reisetid er arbeidstid, slår Høyesterett fast18:23NorgeMann dømt til 45 dagers fengsel etter kollisjon med Sigvart Dagsland18:18NorgeDerfor er dødstallene i Sverige og Danmark høyere enn i Norge17:40NorgeHistorisk høy oppslutning om Trump17:39NorgeSyklist omkom etter påkjørsel i Holmestrand17:14Helse og livsstil«Supermennesker»: Slik vi forskere utnytte de som er friske fra corona17:13NorgeMärtha Louise åpner om sorgen: – Vanskeligste vi har vært gjennom16:45SportØdegaards lagkompis om viruskrisen i Spania: – Blir verre og verre16:40PengerGiske raser mot Raja: – Virker helt misforstått16:33NorgeOljeprisen på det laveste siden 200316:22NorgeNorge henter ikke hjem soldater16:02NorgeWHO starter coronastudie i Norge15:39SportSkiforbundet permitterer 96 ansatte, har tapt 30 millioner på få uker15:35VerdenItalienske aviser hardt ut mot «stygt» og «dødt» EU15:32SportGamletreneren om Haaland-overgangen: – Erling var usikker14:58Helse og livsstilNytt system for distribusjon av verneutstyr14:48NorgeHøyesterett ga økt samvær i barnevernssak – foreldre vant fram med anke i en annen sak14:38SportØkende vilje hos toppklubbene til å stoppe Premier League-sesongen14:21PengerNkom vil regulere mobilmarkedet strengere14:21NorgeJensen-saken tatt opp til doms14:19Helse og livsstilCoronaviruset har spredt seg til nesten alle verdens land14:15NorgeYngste døde i Norge var 69 år – yngste på intensiv er 14 år14:01Helse og livsstilSverige forbyr ansamlinger av flere enn 50 personer14:01NorgeAvsporing på Dovrebanen13:50VerdenKina stenger grensene for utlendinger13:31VerdenNarkobandene håndhever portforbudet – bryter du det, kan du bli drept12:57SportNye datoer for utsatt sommer-OL kommer innen tre uker12:56PengerBudsjettunderskuddet øker med over 135 milliarder kroner12:46VerdenDødstallet i Spania stiger12:45PolitikkSolberg: Kunne ikke unngått de mest inngripende tiltakene12:31PolitikkBoris Johnson er smittet av coronaviruset12:20ReiseRegjeringen hjelper pakkereiseselskaper12:19PengerRegjeringen forlenger dagpengeperioden11:57NorgeHøy luftforurensning til tross for coronatiltak
Populært