Meny

Hareide om Mæland-saken:

- Viktigere for Faremo å være på TV enn å lede landet

KNALLHARD KRITIKK: Krf-leder Knut Arild Hareide er alt annet enn imponert over Grete Faremos håndtering av Mæland-saken, og kaller det hele et problem for regjeringen (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrF-leder Knut Arild Hareide langer ut mot lederstilen til justisminister Grete Faremo (Ap), og sier rett ut at den er et problem for regjeringen.

Lørdag publiserte VG et intervju med den avgåtte politidirektøren Øystein Mæland, der han sier rett ut at han er forbannet på Grete Faremo for måten han ble tvunget til å forlate stillingen på.

– Jeg opplevde at hun brukte sin inhabilitet til å presse meg ut så raskt som mulig, og uten å snakke med meg direkte, sier Mæland til avisen.

Bakgrunnen er at Faremo 16. august erklærte seg inhabil, da Justisdepartementet krevde at Mæland måtte avklare sin egen stilling i forkant av en TV-debatt som Faremo skulle delta i.

Nå får den tidligere politidirektøren støtte fra Krf-leder Knut Arild Hareide.

- Jeg satt igjen med det inntrykket at det var viktigere for henne å være på TV enn å lede landet, sier Hareide til VG Nett.

Bakgrunn: Mæland følte Faremo presset ham ut av jobben

- Et problem for regjeringen

Hareide deltok selv i debatten på NRK, da Faremo overraskende tok ordet og fortalte at Mæland hadde forlatt stillingen som politidirektør tidligere samme kveld.

- Hun burde ha trukket seg fra debatten og heller brukt kvelden på å rydde opp i forhold til Mæland, sier KrF-lederen som også er sterkt kritisk til Faremos lederskap i saken.

- Jeg synes hun viser en lederstil som ligner veldig på det som rammet henne selv på 90-tallet, da hun gikk ut og kritiserte Thorbjørn Jagland for ikke å komme til henne direkte da han avsatte henne sist hun var justisminister. Lederstilen hennes fremstår som et problem for regjeringen, sier Hareide.

Les også: Slik annonserte Mæand sin egen avgang

Brutalt og kaldt

Også Høyres justispolitiske talsmann, André Oktay Dahl, kritiserer Faremos håndtering av saken og beskriver behandlingen av Mæland som «iskald».

Forbundsleder Arne Johannesen sier til VG Nett at intervjuet med Mæland bekrefter det mange i politiet hadde en følelse av.

- Det er spesielt for oss å registrere den rå og brutale behandlingen av folk. Alle skjønner at det blåser på toppen, men det får grenser for måten du behandler folk på. Jeg har full tillit til Faremo som politiker. Men med denne måten å behandle folk på, har hun fått en kraftig ripe i lakken, sier Johannesen.

Les også: Politimestre overrasket over Mælands avgang

Forbannet på Faremo

Øystein Mæland har fortsatt ikke fått noen begrunnelse fra Faremo på hvorfor han ble presset ut, og han har heller ikke hatt kontakt med henne etter at han trakk seg.

Da det ble klart at Mæland måtte trekke seg ble han «belønnet» med en 15 måneders prosjektstilling og sluttpakke.

Flere politimestre uttalte i etterkant at de var overrasket over avgangen, og at de er bekymret for at Mælands avgang som politidirektør kan forsinke prosessen med å gjenreise politiet.

I lørdagens intervju med VG sier Mæland rett ut at han ble «forbannet over måten han ble behandlet på», og konkluderte derfor med at det var umulig for ham å bli sittende.

Les også:

– Umulig å gå videre med arbeidet

Populært