Meny

Paven benåder trolig tyveridømt butler

UTRO TJENER: Pave Benedikts tidligere butler Paolo Gabriele (i midten) er dømt til 18 måneders fengsel for å ha stjålet over tusen dokumenter fra paven og deretter lekket dem til journalister. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pave Benedikt XVI kommer trolig til å benåde sin tidligere butler, som er dømt til fengsel for omfattende tyveri av pavens brev og dokumenter.

Det opplyser fader Frederico Lombardi, talsmann for paven. Paolo Gabriele ble lørdag dømt til fengsel i 18 måneder etter å ha blitt kjent skyldig i å ha stjålet over 1.000 sensitive dokumenter som paven ville ha tilintetgjort.

Eksbutleren ble arrestert i mai i år, og var tiltalt for å ha stjålet dokumenter fra pavens skrivebord, kopiert dem og gitt kopiene videre til journalister. Saken har gått under tilnavnet «Vatileaks».

Før dommen falt, erklærte Gabriele at han ikke var en tyv, men hadde tatt dokumentene av «kjærlighet til kirken og paven».

Dommen var mildere enn aktors påstand om tre års fengsel. Dommeren tok heller ikke hensyn til Gabrieles forsvarer, som krevde frifinnelse av sin klient. Dommeren slo imidlertid fast at ingenting tyder på at Gabriele hadde medsammensvorne, men handlet alene.

Agent for Den hellige ånd

Under etterforskningen skal Gabriele ha forklart at han så på seg selv som «en agent for Den hellige ånd». Han ville hjelpe paven og gjøre det offentlig kjent at Benedikt kjempet hardt mot korrupsjon og karrierejag blant toppfolk i Vatikanet.

Under en razzia hjemme hos Gabriele fant etterforskere tre gaver som var gitt til paven personlig: En sjekk på 100.000 euro (vel 740.000 kroner), en gullklump og en antikk utgave av den romerske dikteren Vergils «Æneiden». Gabriele sa han bare «tok vare på» gavene.

Han har skrevet et personlig brev der han ber om tilgivelse fra paven, som skal være dypt såret over tyveriene.

– De ble begått av en person paven trodde han kjente godt, som han var glad i og hadde respekt for, sier en talsmann for Vatikanet.

Les også: Badet med blondine - erkebisp fikk sparken

– Sammensvergelse

Flere medier har spekulert på om det kan ligge en bredere sammensvergelse bak lekkasjene av pavens dokumenter, uten at noen har klart å bevise det.

Saken mot Gabriele er likevel pinlig for Vatikanet og kommer svært ubeleilig for pave Benedikt. Paven forbereder et viktig møte med katolske biskoper, han vurderer en rekke kanoniseringer (helgenkåringer) og arbeider med planer for Troens år, som innledes i oktober.

Gabriele ble også dømt til å betale saksomkostningene. Selv om rettssaken er blitt ført for Vatikanstatens egen domstol, må Gabriele sone i et italiensk fengsel siden Vatikanet ikke har eget fengsel.

Les også: Omstridt pave fylte 85 år

Les flere nyheter

Populært