Mæland følte Faremo presset ham ut av jobben

BLE PRESSET: Tidligere politidirektør Øystein Mæland hevder han ble presset av Grete Faremo til å gå av. (Foto: NTB scanpix)
BLE PRESSET: Tidligere politidirektør Øystein Mæland hevder han ble presset av Grete Faremo til å gå av. (Foto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere politidirektør Øystein Mæland sier at han følte at justisminister Grete Faremo (Ap) presset ham til å trekke seg fra jobben.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til VG sier Mæland at han ble presset til selv å avklare sin egen situasjon etter at Faremo hadde erklært seg inhabil i saken og ikke ville svare på spørsmål fra pressen om hun hadde tillit til ham som politidirektør.

– Jeg opplevde at hun brukte sin inhabilitet til å presse meg ut så raskt som mulig, og uten å snakke med meg direkte, sier Mæland til avisen.

Les også: Slik annonserte Mæand sin egen avgang

«Noe var på gang»

Dagen før Mæland gikk av som politidirektør, forsto han at «noe var på gang». Flere nettaviser refererte til at Faremo under et foredrag i Arendal hadde varslet tydeligere og tøffere krav til politiledelsen.

– Jeg merket meg at hun begynte å presse ansvaret nedover, og at hun ikke ville svare på spørsmål om hun hadde tillit til meg som politidirektør, sier Mæland.

Han reagerte med overraskelse på at Faremo ikke i større grad forholdt seg til 22. juli-kommisjonens sterke kritikk av Justisdepartementets styring av politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Politimestre overrasket over Mælands avgang

Fikk oppsigelsen på direkten

Mæland sier at tidsrammen ble styrt av NRKs sendeskjema fordi departementsråd Tor Saglie i Justisdepartementet kontaktet ham på ettermiddagen torsdag 16. august og ba ham om å avklare sin egen situasjon før en TV-debatt startet klokken 21.30.

Det var i denne debatten at Faremo på direkten opplyste at Mæland hadde trukket seg.

– Jeg forstår fortsatt ikke hvorfor hun satte meg i den situasjonen. Her sviktet det nettopp på det Gjørv-rapporten handlet om: Behovet for tydelig lederskap, sier Mæland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Umulig å gå videre med arbeidet

Iskaldt forhold

Han har fortsatt ikke fått noen begrunnelse fra Faremo på hvorfor han ble presset ut, og han har heller ikke hatt kontakt med henne etter at han trakk seg.

Da det ble klart at Mæland måtte trekke seg ble han «belønnet» med en 15 måneders prosjektstilling og sluttpakke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere politimestre uttalte i etterkant at de var overrasket over avgangen, og at de er bekymret for at Mælands avgang som politidirektør kan forsinke prosessen med å gjenreise politiet.

Han sier rett ut at han ble «forbannet over måten jeg ble behandlet på», og konkluderte derfor med at det var umulig for ham å bli sittende.

Han har ikke fått noen begrunnelse fra Faremo på hvorfor han ble presset ut, og han har heller ikke hatt kontakt med henne etter at han trakk seg.

– Fram til i dag har jeg fortsatt ikke fått noen begrunnelse. Og det var hovedgrunnen til at jeg ville ha en skikkelig sluttavtale, forklarer han.

- Jeg vurderte aldri å sparke ham

I midten av august uttalte Faremo på en pressekonferanse at det aldri var aktuelt å sparke Mæland fra stillingen som politidirektør.

Under denne seansen var justisministeren svært unnvikende på spørsmål om hvorfor Mæland ikke lenger følte han hadde tillitt fra regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Faremo tok heller ikke åpen selvkritikk for måten avgangen ble håndtert på. Hun ville heller ikke svare på om Mæland ville vært rett mann for å lede politiet videre hvis han ikke selv hadde trukket seg.

– En slik hypotese kan jeg ikke gå inn i. Når lovavdelingen har kommet med sin vurdering, og Mæland har trukket seg, blir det en hypotese jeg ikke kan kommentere, sa hun den gang.

Tidligere Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård ble forøvrig utpekt til ny politidirektør.

Les også: – Krise for reformarbeidet etter rapporten


Les flere nyheter