Meny

Abu Hamza utlevert til USA

RISIKERER LIVSTID: Abu Hamza al-Masri blir utlevert til USA. (Foto: AFP / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ytterliggående islamistiske predikanten Abu Hamza al-Masri er blitt utlevert fra Storbritannia til USA.

Abu Hamza ble satt på et fly til USA sent fredag kveld, ifølge britiske myndigheter. Det ble også Khaled al-Fawwaz, Adel Abdul Bary, Babar Ahmad og Syed Talha Ahsan. Alle de fem mennene er mistenkt eller dømt for forbrytelser knyttet til terrorisme.

Utleveringen markerer slutten på en juridisk dragkamp som har pågått i over ti år i Storbritannia og andre europeiske land.

Abu Hamzas siste anke ble avvist av en britisk domstol fredag. Tidligere i uken opprettholdt Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg en kjennelse om at alle de fem terrormistenkte kunne utleveres til USA.

– Spredte hat

– Jeg er glad for at domstolens beslutning betyr at disse mennene, som gjennom mange år har brukt alle muligheter til å forsinke utleveringsprosessen, endelig kunne sendes ut, sier Storbritannias innenriksminister Theresa May.

Egyptiskfødte Abu Hamza er dømt for å ha spredd hat og har sittet i fengsel i Storbritannia i åtte år. I USA er han blant annet beskyldt for å ha planlagt å opprette en treningsleir for terrorister.

Den ytterliggående predikanten kom i offentlighetens søkelys da han var imam ved Finsbury Park-moskeen nord i London på 1990-tallet. Han er kjent for sitt karakteristiske utseende, og bruker en protese med metallkrok på høyre arm.

Les også: Dronningen opprørt over radikal islamist

Risikerer livstid

I USA risikerer 54-åringen å bli dømt til livstid i fengsel. Han og de andre terrormistenkte vil i første omgang bli plassert i et av USAs sikreste fengsler i byen Florence i delstaten Colorado.

Anklagene mot ham i USA omfatter en gisselaksjon i Jemen i 1998, oppfordring til voldelig jihad i Afghanistan i 2001 og forsøk på å opprette en treningsleir for militante muslimer i den amerikanske delstaten Oregon i 2000 og 2001.

Hamza kom for første gang til Storbritannia i 1979 og ble dømt til sju års fengsel i 2006.

Les også:

Norsktalende mann hyller jihad i propagandafilm

Radikal ideolog løslatt i Storbritannia

- Muslimer er villmenn

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært