Meny

Regjeringen utvider pappapermen

Åsmund Kveim Lie (33) handler grønnsaker på Grünerløkka sammen med lille Cornelius. Åsmund har tatt ut full pappapermisjon mens kona er i jobb. I statsbudsjettet for 2013 vil regjeringen legge opptil 650 millioner kroner ekstra på bordet for å tilby to ekstra uker foreldrepermisjon til far. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I statsbudsjettet for 2013 vil regjeringen legge opptil 650 millioner kroner ekstra på bordet for å tilby to ekstra uker foreldrepermisjon til far.

Utvidelsen av fedrekvoten fra 12 til 14 uker er anslått å koste 585-650 millioner kroner, skriver VG.

Med den nye ordningen vil foreldrepermisjonstiden totalt bli 49 uker med 100 prosents dekning eller 59 uker med 80 prosents dekning.

– Vi holder ikke bare det vi lovet i Soria Moria II, vi overoppfyller. Vi sa 48 uker, nå blir det 49, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Utvidelsen regjeringen går inn for, vil tre i kraft fra 1. juli neste år. Fedrekvoten ble i fjor endret fra 10 til 12 uker.

Høyre: - Taperen blir barna

Både Høyre og Frp mener SV overstyrer familiene og nærmest setter seg ved kjøkkenbordet for å bestemme hvordan folk skal organisere hverdagen sin.

– Høyre mener foreldrene må få hele potten til fri fordeling. Her blir taperen barna, dersom far ikke kan ta ut sin del av permisjonen, sier partiets familiepolitiske talskvinne Linda Helleland til NTB.

Hun mener SV heller burde heve kvaliteten på barnehagene fordi foreldrene er mye mer opptatt av dette.

Les også: Holmås kan ryke ut av Stortinget

- Desperat forslag

Frps Solveig Horne mener regjeringen burde brukt pengene til å gi fedre selvstendig opptjeningsrett, slik likestillingsutvalget har foreslått.

- Dette er et desperat forslag fra SV, som holder frem med sin mistillit mot barnefamilier. Frp mener at familiene meget godt klarer å fordele foreldrepermisjonen selv, sier Horne til VG.

Les også: Ballo mener SV mistet enkeltmennesket av syne

- Overrasket over kritikken mot Audun

Overfor samme avis benytter barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen muligheten til å slå tilbake mot kritikken Solbakken har fått for hans mye omtalte pappaperm.

Flere kommentatorer har de siste ukene hevdet SV-lederen ikke prioriterer det kriserammede partiet høyt nok, ved å ta ut ni uker permisjon siden han ble leder i vår.

- Jeg er overrasket over at kritikken som har kommet mot Audun er så sterk. At det fortsatt kommer så voldsom kritikk mot at en småbarnsfar vil tilbringe noen måneder med sønnen sin. Det gjør at vi ser hvor viktig det er å holde av deler av permisjonen til far, for de er fortsatt utsatt for et voldsomt press, slår Thorkildsen fast.

Les også:

Lysbakken vil kutte ut tvungen lønnsnemd

Venstre mener SV svikter de svakeste

SV og Venstre under sperregrensen

Les flere nyheter

Populært