Meny

Forsvarsministeren: – Norges innsats i Afghanistan har vært vellykket

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (SV) mener det norske bidraget i Afghanistan har vært vellykket, og at Norge har bidratt til å gjøre landet til et tryggere sted. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mener at Norges innsats i Afghanistan har hatt stor verdi. Generalmajor Robert Mood stilte torsdag spørsmål om verdien av det norske militære nærværet i landet.

– Hovedpoenget mitt er at den norske debatten om Afghanistan i for stor grad dreier seg om militær innsats. Det gjør at vi kan få en samfunnsdebatt om Afghanistan som gir soldatene inntrykk av at samfunnet stiller spørsmål ved deres innsats når de kommer hjem. Det roper jeg et varsku mot, sier Mood til NTB.

I en kronikk i Aftenposten fredag, skrev Mood, som nå er sjef for veterantjenesten, om innsatsen i Afghanistan var verdt det.

Les også: Robert Mood i tvil om Afghanistan-innsats

«Jeg har ikke alle svar. Jeg er ikke sikker på om de over 7.000 norske afghaistanveteranene har bidratt til å gjøre Afghanistan fredeligere. Jeg vet ikke om de har bidratt til å gjøre situasjonen verre. Jeg er ikke sikker på om den norske innsatsen var verd det», skriver han blant annet.

– Har vært vellykket

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (SV) mener det norske bidraget i Afghanistan har vært vellykket, og at Norge har bidratt til å gjøre landet til et tryggere sted.

– Den innsatsen Norge har gjort i Afghanistan, og også andre land, har vært stor, og den har hatt stor verdi, sier forsvarsministeren til NRK.

– Afghanistan var i 2001 et arnested for international terrorisme. Det er det ikke lenger. Vi har bygget opp en afghansk hær, og i den provinsen Norge har hatt ett særlig ansvar så skal denne hæren være i stand til å ivareta sikkerheten i sitt eget område, sier hun.

Roser soldatene

Norge er nå i ferd med å avslutte sitt engasjement i Afghanistan. Mood mener det er viktig å diskutere det store bildet. Men soldatenes innsats og egenverdi skal roses, mener han.

Les også: Norge ute av afghansk provins

– Dette er den veldig viktige, store debatten. Om militær intervensjon, bruk av militære virkemidler. Om de liv det internasjonale samfunn har ofret i Afghanistan, og mange har ofret mer enn oss, fører til et stabilt Afghanistan de neste 15-20 årene. Det er den samme debatten vi må ta om intervensjonen i Irak, og om det veldig synlige fraværet av intervensjon i Syria, skriver Mood i sin kronikk.

– Hovedpoenget mitt er at jeg roper et varsku slik at debatten ikke handler om militær innsats og soldatenes egenverdi. Deres innsats er hevet over enhver tvil. Det er lov å tvile på de store spørsmål, men vi må ha respekt for dem som mistet sine kjære. Det må også være lov å spørre om innsatsen var verdt det, utdyper Mood overfor NTB.

Samtidig er det viktig å se på den internasjonale debatten, mener generalmajoren.

Vil ha debatt

– Debatten må føres videre og diskutere politiske, diplomatiske og økonomiske virkemidler, sammenhengen mellom dem, og den må tas på befalsnivå i FN og NATO. Den debatten som ikke har vært oppe, dreier seg om soldatenes egenverdi og innsats. Hver og en av dem har bidratt til at Afghanistan har fått en fantastisk sjanse til å gå videre. Afghanistans hær har blitt trent opp. Men hvis situasjonen i landet skulle kollapse om fem år, tillater jeg meg å være blant tvilerne. Likevel er det gitt at soldatenes innsats og egenverdi er udiskutabel, sier Mood til NTB.

Les også: Snart forlater vi Afghanistan

Han understreker at Norge fortsatt vil ha 260 soldater i Afghanistan ut 2013, og at oppdraget ennå ikke er fullført.

Robert Mood kom nylig tilbake fra oppdraget som leder av FNs observatørstyrke i Syria. Han har tidligere vært generalinspektør for Hæren og sjef for elitestyrken Telemark bataljon. Han har også vært sjef for FNs observatørkorps i Midtøsten.

Les flere nyheter her

Populært