Meny

Tusener på gatene i Jordans hovedstad

Jordans kong Abdullah har oppløst nasjonalforsamlingen og utlyst nyvalg. Nå krever den islamistiske opposisjonen omfattende politiske og økonomiske reformer. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere tusen islamister deltok etter fredagsbønnen i demonstrasjon i Jordans hovedstad Amman med krav om politiske reformer.

Demonstrasjonene begynte bare få timer etter at kong Abdullah oppløste nasjonalforsamlingen og ba om snarlig nyvalg uten å kunngjøre planer om politiske reformer.

Demonstrasjonen hadde tilsynelatende langt færre deltakere enn arrangørene på forhånd hadde sagt de ventet. Korrespondenter for nyhetsbyrået AFP anslår at cirka 15.000 var med, mens arrangørene hadde sagt at 50.000 ville komme.

– Vi krever konstitusjonelle reformer før folket gjør opprør! Folket vil reformere regimet, ropte mange.

– Demokratisk valglov, parlamentarisk regjering, uavhengig rettsapparat, grunnlovsdomstol, var noen av kravene på bannere som ble båret.

Skytevåpen

Politiet sa de hadde hindret en gruppe ungdom i å angripe demonstrasjonen. Åtte personer var blitt arrestert i tre minibusser der politiet fant skytevåpen på vei inn til Amman.

Opposisjonen er anført av Det muslimske brorskap.

Les også: Jordansk politiker trakk pistol under tv-debatt

Motstandere av islamistene hadde varslet en motdemonstrasjon, men den ble utsatt på ubestemt tid etter oppfordring fra politiet og sikkerhetsmyndighetene. Arrangørene av motdemonstrasjonen mente de ville klare å samle 200.000 deltakere.

Reformkrav

Demonstrasjonene var den foreløpig siste i en rekke av protester fra den islamistiske opposisjonen i Jordan. Krav om omfattende politiske og økonomiske reformer og en slutt på korrupsjonen i landet er sentrale.

Torsdag kunngjorde kong Abdullah at han ville oppløse nasjonalforsamlingen og lyse ut nyvalg, men en dato for valget er ennå ikke satt.

Kong Abdullah har flere ganger tatt til orde for nyvalg, men Det muslimske brorskap har hver gang svart at de vil boikotte valget slik de gjorde i 2010.

Les også: - Demonstranter angrep kongekortesje i Jordan

Grunnen er mangelen på meningsfulle reformer, hevder Brorskapet.

De krever også en endring av det politiske systemet slik at statsministeren skal velges av nasjonalforsamlingen i stedet for å bli utnevnt av kongen, slik det er nå.

– Feilgrep

I et intervju med AFP i september sa Jordans konge at islamistenes boikott var et feilgrep.

– Som konstitusjonell monark er mitt mandat å være en paraply for alle politiske grupper og alle segmenter av samfunnet. Som en del av det ansvaret sier jeg til Det muslimske brorskap at de gjør en enorm feilkalkulering, sa kong Abdullah.

Han understreket at forberedelsene til valget er i gang med velgerregistrering, at valgdatoen snart vil bli fastsatt og en ny nasjonalforsamling være klar ved nyttår.

Les flere nyheter her

Populært