Regjeringens kommende Europa-melding:Regjeringen vil ikke drøfte alternativer til EØS

Bindes til EØS av sin regjeringspartner: Sp-leder Liv Signe Navarsete mener opinionen må reagere. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Bindes til EØS av sin regjeringspartner: Sp-leder Liv Signe Navarsete mener opinionen må reagere. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den varslede stortingsmeldingen som skal streke opp Norges framtidige forhold til EU, vil ikke reise spørsmålet om alternativer til EØS. Det bekrefter Sp-leder Liv Signe Navarsete.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Europa-politikken til debatt:

EØS: Norge har siden 1. januar 1994 samarbeidet med EU sammen med Island og Liechtenstein gjennom EØS-avtalen.

Omstridt: EØS-avtalen gir Norge og EU fri adgang til hverandres markeder, utenom fisk og landbruk. Til gjengjeld har Stortinget sagt seg villig til å følge alle nye lover EU utformer på områdene EØS-avtalen dekker.

Utredning: Regjeringen nedsatte i januar 2010 et utvalg under ledelse av jusprofessor Fredrik Sejersted for å vurdere hvordan EØS-avtalen har fungert. SeEuropeutredningens hjemmeside her.

Rapporten kom: 17. januar ble utredningen NOU 12:2 overlevert.

Utredet alternativer: Fagforbundet, Fellesforbundet, EL&IT-forbundet og Nei til EU mente det i tillegg trengs en vurdering av alternativer til EØS-avtalen. De opprettet prosjektet Alternativer til dagens EØS-avtale, som lagde tidenes første, omfattende vurdering av andre former for samarbeid med EU enn medlemskap eller EØS.

Se hjemmesiden til Alternativer til dagens EØS-avtale

Alternativer til den stadig mer omstridte EØS-avtalen vil ikke bli fremmet når regjeringen legger fram sin politiske oppfølging av den omfattende Europautredningen som kom i januar.

I regjeringen som i disse dager arbeider med en stortingsmelding om Norges forhold til EU, holder Ap på EØS, mens SV og Senterpartiet ønsker å si opp EØS-avtalen.

- Vi vil bygge på regjeringserklæringen. Stortingsmeldingen blir ikke så vidtrekkende som vi kunne ønske oss, sier Senterpartiets leder, kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete, til ABC Nyheter.

Selv om utredningen peker utover denne stortingsperioden, skrinlegger SV og Sp dermed sin EØS-motstand i Europa-meldingen.

Les også: Utredere fikk instruks om ikke å utrede alternativer

Setter sin lit til opinionen

Fokus blir i stedet på hvordan Norge bedre kan utnytte handlingsrommet EØS-avtalen gir for å utforme politikk i norsk interesse, forteller Navarsete.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hun har ikke oppgitt håpet om en reell EØS-debatt:

- Det viktige nå blir om det oppstår en bevegelse i opinionen om at vi må få utredet alternativer til EØS. Vi ser det er bevegelse i fagforeningene nå. Det er ønske om ikke å være så servile overfor EU, blant annet slik vi ser om postdirektivet, sier Sp-lederen.

- Handlingsrom i EØS er én ting. Men vi må også få utredet alternativer, legger hun til.

- Men det blir jo ikke foreslått av din egen regjering?

- Nei. Dette må skje i opinionen, svarer Navarsete.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Er dere dermed bundet på hender og føtter i en politisk europastrategi som går langt utover stortingsperioden som avsluttes neste år?

- Ja. Men utviklingen er avhengig av hva som skjer i den offentlige debatten. Ting kan endre seg, sier Liv Signe Navarsete.

Stortinget sier nei

Flertallet på Stortinget har i alle år sagt nei til å utrede alternativer til EØS, når SV og Sp har foreslått det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingsrepresentanter som har avvist en vurdering av alternativer, har samtidig slått fast som et faktum at avtalene Norges EFTA-partner Sveits har, er mye dårligere enn EØS.

Les også: Debatten Norge nekter å ta

Sveitserne har ikke på samme måte som Norge forpliktet seg til automatisk å overta alt nytt lovver for EUs indre marked, slik Norge gjør.

Les også: Dette slipper sveitserne

Selv har Sveits utredet for egen del at EØS ikke er ønskelig for dem.

Les: Best uten EU og EØS

Les flere saker om EU- og EØS

Les andre nyheter