Meny

Norge har verdens hardeste klatrerute

REKORD. Norge har verdens hardeste klarterute etter at Adam Ondra gjennomførte en kategori 9 + rute i Flatanger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag fullførte Adam Ondra det som er regnet som verdens hardeste klatrerute - i Norge.

Den tsjekkiske klatrestjernen Adam Ondra har de siste månedene vært i Norge for å fullføre det som i klatremiljøet ses på som verdens harde klatrerute. ABC Nyheter har tidligere skrevet at den tsjekkiske klatreren var i Flatanger i Nord-Trøndelag for å se nærmere på alternative klatreruter i ei hule i Hanshelleren.

Torsdag kunne Ondra endelig slippe jubelen løs etter å ha fullført den krevende klatreruta han selv boltet i sommer.

– Det var sterke følelser. Glede og stor lettelse over endelig å ha klart det. All psykologisk press var over, sier Adam Ondra til Flatangernytt.

Klatreren anslår at graden på ruten han selv har laget er 9b, muligens 9b+. Ifølge Klatring.no vil det bli beregnet til 10+ på den norske skalaen.

Les også: Norsk fjellvegg har blitt klatredestinasjon

Ikke optimale forhold

TIL TOPPS. Den tsjekkiske klatreren Adam Ondra besteg Hanshelleren torsdag.TIL TOPPS. Den tsjekkiske klatreren Adam Ondra besteg Hanshelleren torsdag.

Ondra skal ha brukt opp mot 50 forsøk på å gjennomføre ruta. Flere forsøk ble avbrutt grunnet værforholdene og prosjektet ble lagt på is frem til været var optimalt.

– Sterk vind gjorde at hele ruta ble tørr. De siste ukene har vi slåss mot værforholdene. To vitale områder har vært bløte, men torsdag var de nesten tørre. Ikke 100 prosent, men 90-95 prosent, forteller han til Flatangernytt.

Etter torsdagens beseiring feiret tsjekkeren kvelden med vin, før han fredag var tilbake i veggen han besteg bare et døgn tidligere.

Klatreren sier at Flatanger og Norge etter denne sesongen er i verdensklassen som klatreområde.

– Jeg tror flere klatrere i verdenstoppen vil komme hit, sier han.

Se også: Glipper taket på 246 m

– Blitt som vi håpet

Norges Boltefond har i flere år jobbet med å gjøre Hanshelleren i Flatanger mer kjent i klatremiljøet i utlandet.

– Det har blitt som vi håpet. Fjellveggen har blitt godt kjent internasjonalt og graderingsnivået er banebrytende for en klatrerute i Norge, har Runar Carlsen i Norges Boltebond, tidligere uttalt til ABC Nyheter.

Et filmteam skal ha fulgt Ondras vei til toppen av Hanshelleren. Det er ventet at videoen vil vekke oppmerksomhet i utlandet og sette Norge på kartet blant internasjonale klatrere.

Les også:

Nå kan du «sveve» over Oslo

Måtte sette «drømmeflyet» på bakken i dag

Mange farlige ferieland

Les flere nyheter

Populært