Meny

Abortstrid blusser opp mellom Ap og Høyre:

- Blank løgn fra Helga Pedersen!

Løgn: Sterke ord fra Høyres Bent Høie i Stortinget fredag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helga Pedersen påstår at Høyre vil nekte kvinner abort ved alvorlige sykdom hos fosteret. - Blank løgn fra Arbeiderpartiets parlamentariske leder, sa Bent Høie fra Stortingets talerstol.

Dette sier abortloven:

Etter utgangen av tolvte svangerskapsuke kan svangerskapsavbrudd skje når

a) svangerskapet, fødselen eller omsorgen for barnet kan føre til urimelig belastning for kvinnens fysiske eller psykiske helse. Det skal tas hensyn til om hun har disposisjon for sykdom;

b) svangerskapet, fødselen eller omsorgen for barnet kan sette kvinnen i en vanskelig livssituasjon;

c) det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet;

d) hun ble gravid under forhold som nevnt i straffeloven §§ 197-199, eller svangerskapet er et resultat av omstendigheter som omtalt i straffeloven §§ 192-196 og § 199; eller

e) hun er alvorlig sinnslidende eller psykisk utviklingshemmet i betydelig grad.

Ved vurderingen av begjæring om avbrudd begrunnet i forhold som nevnt foran i tredje ledd bokstav a, b og c skal det tas hensyn til kvinnens samlete situasjon, herunder hennes muligheter til å dra tilfredsstillende omsorg for barnet. Det skal legges vesentlig vekt på hvordan kvinnen selv bedømmer sin situasjon.

«Usannheter». «Løgn». Usedvanlig sterke ord i Stortinget da Arbeiderpartiet og Høyre tørnet sammen i en ny debatt om kvinners rett til abort.

- Høyre vil tvinge kvinner til å bære fram fostre uten hjerne, anklaget Ap-nestleder Helga Pedersen i Stortingets trontaledebatt torsdag, og utløste spontant en reaksjon fra Høyres Sonja Irene Sjøli:

- Helga Pedersen sprer grove usannheter om hva Høyre mener, sa Sjøli til ABC Nyheter da, og slo fast:

- Ingen kvinner skal tvinges til å bære frem barn som ikke er levedyktig og som vil dø i mors liv eller rett etter fødsel, og det er alvorlig at Ap forsøker å si noe annet.

- Blank løgn fra Pedersen!

- Det er fint at hun sier det, men det er ikke det som står i Høyres program. Og jeg la merke til at ingen av Høyres ledende talsmenn tilbakeviste det jeg sa i mitt innlegg, sier Helga Pedersen til ABC Nyheter om Sjølis uttalelse.

Men da debatten fortsatte fredag, fikk Pedersen klar tale fra Høyres leder av Stortingets helsekomité, Bent Høie:

- Blank løgn og rent oppspinn fra Helga Pedersen! Jeg er forbauset over at fornuftsfilteret hennes ikke hindret en slik påstand, sa Høie.

- Arbeiderpartiets parlamentariske leder hadde et usaklig og kraftig angrep på vårt standpunkt om abortloven. Høyre vil ikke fjerne noe i dagens abortlov, kun komme med den ene presiseringen at eugeniske kriterier ikke alene skal være grunn til å få abort etter 12. uke, sa Høie.

- Alvorlig sykdom hos fosteret må sees i sammenheng med de andre kriteriene, blant annet om fødselen og omsorgen vil påføre kvinnen en urimelig helsebelastning eller setter henne i en vanskelig livssituasjon, presiserte Høie.

Les også: - Høyre vil tvinge kvinner

Står på sitt

Helga Pedersen vil ikke være ved at hun sprer usannheter.

- Det som står i Høyres program, er at de ønsker å fjerne eugenisk indikasjon (arvelige egenskaper, red. anm.) som selvstendig kriterium for å få innvilget abort etter 12. uke, sier Pedersen til ABC Nyheter.

I abortlovens paragraf 2 listes det opp fem grunner til at en kvinne kan søke om abort også etter 12. uke. Det er punkt 2c - der alvorlige feil hos fosteret er kriteriet for å få sen abort - striden står om.

- Fjerner man dette kriteriet, betyr det at en kvinne som ikke er syk eller ikke er voldtatt, ikke lenger kan få innvilget abort hvis Høyre får gjennomslag for sine endringer i abortloven, hevder Pedersen.

- Individets frihet?

- Høyres formuleringer har vakt bekymring og reaksjoner, slo Helga Pedersen tilbake mot slutten av trontaledebatten fredag.

- Det Høie gjorde fra Stortingets talerstol, er å bekrefte at Høyre vil fjerne paragraf 2C i abortloven. Det er eneste paragraf som omtaler fosterets tilstand. Det Høyre vil gjøre, er å hindre abortnemndene å innvilge abort etter 12. uke ut fra fosterets tilstand, sa hun.

- For et parti som ellers ikke vil hindre individets frihet, må jeg si dette er en merkelig manøver overfor de fleste kvinner og familier, sa Ap-toppen.

- Avgjørende for downs syndrom

- I praksis har dette noe å si for alvorlig funksjonshemmede, som downs syndrom eller turners syndrom og ryggmargsbrokk, sier Høyres Sonja Irene Sjølie til ABC Nyheter.

Hun har jobbet som jordmor i mange år.

- Vi må se på kvinnens totale situasjon, orker hun det? I jobben som jordmor møte jeg foreldre som sier at hadde vi visst at vi kunne fått støtte og omsorg, så hadde vi båret barnet vårt fram. Situasjonen er at slike familier ikke får nok støtte, sier Sjølie.

Les flere politiske nyheter

Les andre nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært