Meny

Massivt hackerangrep i Sverige

ANGRIPER. Hacker-aktivistene i «Anonymous» vil gjennomføre et hackerangrep mot flere svenske internettsider. Foto: YouTube/skjermdump

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hackerne slår til mot flere vitale nettportaler i Sverige. – Denne fredagen kommer vi til å gjøre det største som noensinne er gjort, sier hackergruppa.

Hackergruppa Anonymous varslet at det ville komme et omfattende angrep mot flere vitale nettportaler som er sentrale i det svenske samfunnet klokka 14.30 fredag.

Riksbanken, Åklagarmyndigheten, Göta hovrätt, Antipiratbyrån og Säpos hjemmesider ble rammet av angrepet og var umulige å gå inn på, skriver Aftonbladet.

–  Det er et overbelastningsangrep. Det er ikke bra at vår hjemmeside ligger nede, sier Helena Ekstrand,  informasjonssjef i Åklagarmyndigheten til Expressen.

Det meldes også om at Riksbanken og Riksdagen har hatt store problemer.

– Vi er trolig utsatt for et nytt overbelastningsangrep, sier pressetalsmann for Riksbanken, Fredrik Andersson til SVT.

I en video lagt ut på nettstedet YouTube truer de med at angrepet vil bli det største i Sveriges historie.

–  Svenske myndigheter, dere vet hva vår kapasitet er og hva vi vil. Valget er deres. Denne fredagen kommer vi til å gjøre det største som noensinne er gjort, sier hackergruppa.

Les også:  Slik opererer Wiki-aktivistene

Angriper nå

Gruppa har varslet at angrepet vil pågå i to timer, hvor målene vil bli angrepet hver for seg.

Ifølge Aftonbladet skal politiet og Forsvaret være et av flere mål under dagens aksjon.

Den siste uka har det vært rettet en rekke angrep mot svenske nettsteder.

– Internett tilhører oss. Sammen kan vi stoppe sensuren på internett, sier stemmen på en video lagt ut av hackergruppa på YouTube, ifølge Aftonbladet.

Natt til torsdag ble hjemmesidene til den svenske regjeringen, Riksdagen og landets sentralbank rammet av hackerangrep lammet etter er massivt angrep fra gruppa.

Formålet med angrepene er ifølge hackerne selv å forhindre sensur på internett. For noen dager siden aksjonerte politiet mot et serverhotell knyttet til nettstedene Pirate Bay og WikiLeaks. Det skal være hevn for politiets razzia som ligger bak de angrepene de siste dagene.

Les også: Anonymous vil ødelegge Facebook

–  De er ikke organisert

Anonymous skal bestå av et ukjent antall aktiviseter og hackere verden rundt.

– De er ikke organisert i noen struktur. Det er et anarki. Dette er mange personer med samme interesse som har slått seg sammen, har Pål Arne Hoff i Nasjonal Sikkehetsmyndighet, tidligere uttalt til ABC Nyheter.

Hoff forklarer at det er en forholdsvis enkel, men effektiv form for overbelastningeangrep aktivistene bedriver.

Det som blir utført kalles tjenestenektsangrep. Det sendes så mye trafikk til nettsidene at de ikke klarer å ta unna alt som kommer. Da går de bare i stå, har han sagt.

Anonymous bruker Twitter, nettsider og en egen chat for å invitere aktivister til å delta i aksjonene gjennom å laste ned et program på maskinen sin.

Les også: Hacker sønder pedosider

Fått betydelig oppmerksomhet

Gruppa har flere ganger tidligere varslet store hackerangrep, uten at nødvendigvis alle har vært vellykket. I august 2011 opplyste hackergruppen at de ville ødelegge Facebook fordi de var bekymret for at det sosiale nettstedet var med på å svekke personvernet.

Likevel har gruppen gjennomført flere stunt som har fått betydelig oppmerksomhet. Her til lands gjorde de seg blant annet bemerket i fjor ved å hacke Anders Behring Breiviks Twitter-konto.

Gruppen hevder også de stod bak et massivt angrep mot en rekke pedosider på nett, som ifølge Anonymous selv eliminerte over 40 barnepornografiske nettsider.

Les også: - Det er ville vesten på nettet

Les flere nyheter

Populært