Meny

Bruker meitemark til å fjerne lukt fra utedo

Helene Beaumont, en kanadisk agronom, holder meitemarkene som brukes i det luktfrie toalettet. Foto: AFP PHOTO/MICHEL VIATTEAU

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Feite meitemark blir satt i arbeid til å kompostere avføring ved toaletter i Canada. I Europa finnes allerede designet flere steder.

Enhver som stoler på nesen for å vise veien til et offentlig toalett, vil ikke finne det ved Quebecs golfbane La Providence i Canada.

Grunnen til det er at utedoen er luktfri.

Les også: Grevling i hagen?

Meitemark spiser avføring

Under en ryddig latrine ved golfbanen jobber en hær av meitemark med å kverne råtnende organisk materiale til kompost.

En halv kilo av Eisenia fetida, også kjent som kompostmeitemark, er importert fra Frankrike og plassert mellom to lag av avføring og halm i et underjordisk rom under toalettet.

Toalettet, bygd av Ecosphere Technologies, bruker en hær av kompostmeitemark til å kompostere all avføring. Toalettet bruker ingen strøm eller vann. Foto: AFP PHOTO/MICHEL VIATTEAUToalettet, bygd av Ecosphere Technologies, bruker en hær av kompostmeitemark til å kompostere all avføring. Toalettet bruker ingen strøm eller vann. Foto: AFP PHOTO/MICHEL VIATTEAU

- Meitemarken spiser nesten sin egen vekt i mat hver dag, sier Helene Beaumont, en kanadisk agronom som har tatt på seg ansvaret med å avle opp og plassere ut meitemarkene.

Les også: Husk dette når badet skal fornyes

Fjerner sjenerende lukt

Toalettet bruker hverken vann eller elektrisitet, og det kan bli brukt 10.000 ganger før det trenger vedlikehold.

Utedoen fungerer ved at en pedal ved foten av toalettet utløser et system av transportbånd som skiller avføring fra urin, som igjen filtreres gjennom sand, mens bæsjen går til meitemarkene.

Urin blandet med avføring er hva som produserer den typiske kvalmende lukten i noen eldre typer utedoer.

Produsenten av mark-toalettet, Ecosphere, viser til at det finnes flere slike typer toaletter i europeiske land som Frankrike, Spania, Sveits og Italia, typisk på steder hvor elektrisitet og vann ikke er tilgjengelig.

Les også:

Derfor bør du rengjøre dobørsten

Bill Gates jakter på fremtidens toalett

Det er ikke farlig å svelge tyggisen

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært