Meny

Robert Mood vil ha diskusjon om Afghanistan-innsats

Generalmajor Robert Mood er i tvil om verdien av Norges styrker i operasjonene i Afhanistan. Foto: Tor Erik Schrøder (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalmajor Robert Mood sier det er lov å tvile på verdien av det norske militære nærværet i Afghanistan, men at soldatenes innsats skal være hevet over enhver tvil.

– Hovedpoenget mitt er at den norske debatten om Afghanistan i for stor grad dreier seg om militær innsats. Det gjør at vi kan få en samfunnsdebatt om Afghanistan som gir soldatene inntrykk av at samfunnet stiller spørsmål ved deres innsats når de kommer hjem. Det roper jeg et varsku mot, sier Mood til NTB.

Hans kommentar følger i kjølvannet av en kronikk i Aftenposten fredag, hvor Mood, som nå er sjef for veterantjenesten, spør om innsatsen i Afghanistan var verdt det.

«Jeg har ikke alle svar. Jeg er ikke sikker på om de over 7.000 norske afghaistanveteranene har bidratt til å gjøre Afghanistan fredeligere. Jeg vet ikke om de har bidratt til å gjøre situasjonen verre. Jeg er ikke sikker på om den norske innsatsen var verd det», skriver han blant annet.

Roser soldatene

Norge er nå i ferd med å avslutte sitt engasjement i Afghanistan. Mood mener det er viktig å diskutere det store bildet. Men soldatenes innsats og egenverdi skal roses, mener han.

– Dette er den veldig viktige, store debatten. Om militær intervensjon, bruk av militære virkemidler. Om de liv det internasjonale samfunn har ofret i Afghanistan, og mange har ofret mer enn oss, fører til et stabilt Afghanistan de neste 15-20 årene. Det er den samme debatten vi må ta om intervensjonen i Irak, og om det veldig synlige fraværet av intervensjon i Syria, skriver Mood i sin kronikk.

– Hovedpoenget mitt er at jeg roper et varsku slik at debatten ikke handler om militær innsats og soldatenes egenverdi. Deres innsats er hevet over enhver tvil. Det er lov å tvile på de store spørsmål, men vi må ha respekt for dem som mistet sine kjære. Det må også være lov å spørre om innsatsen var verdt det, utdyper Mood overfor NTB.

Samtidig er det viktig å se på den internasjonale debatten, mener generalmajoren.

Vil ha debatt

– Debatten må føres videre og diskutere politiske, diplomatiske og økonomiske virkemidler, sammenhengen mellom dem, og den må tas på befalsnivå i FN og NATO. Den debatten som ikke har vært oppe, dreier seg om soldatenes egenverdi og innsats. Hver og en av dem har bidratt til at Afghanistan har fått en fantastisk sjanse til å gå videre. Afghanistans hær har blitt trent opp. Men hvis situasjonen i landet skulle kollapse om fem år, tillater jeg meg å være blant tvilerne. Likevel er det gitt at soldatenes innsats og egenverdi er udiskutabel, sier Mood til NTB.

Han understreker at Norge fortsatt vil ha 260 soldater i Afghanistan ut 2013, og at oppdraget ennå ikke er fullført.

– ISAFs innsats har sørget for at Afghanistan ikke ble et fristed for terrorisme, og for at afghanerne har en unik mulighet til å forme framtiden selv. Så får vi håpe at det blir en positiv fremtid, sier han.

Robert Mood kom nylig tilbake fra oppdraget som leder av FNs observatørstyrke i Syria.

Han har tidligere vært generalinspektør for Hæren og sjef for elitestyrken Telemark bataljon. Han har også vært sjef for FNs observatørkorps i Midtøsten.

Les også: Soldatforsikring gjelder ikke i krigLes også:

Vender ryggen til Afghanistan

Hærsjefen vil halvere i Afghanistan

Splittet Sikkerhetsråd stanser Syria-oppdrag


Les flere nyheter

Populært