Rødgrønt klimamål kan ryke

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et av de viktigste klimamålene for den rødgrønne regjeringen kan stå i fare. Elektrifiseringen av Utsirahøyden på norsk sokkel kan bli så forsinket at den ikke blir realisert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da regjeringen la fram klimameldingen, var målet om at den sørlige delen av Utsirahøyden i Nordsjøen skulle forsynes med strøm fra land et av de viktigste tiltakene, skriver Dagens Næringsliv.

Nå viser det seg at en slik elektrifisering kan bli så dyr og forsinket at den ikke blir realisert i det hele tatt.

Årsaken er at oljeselskapet Lundin allerede har fått godkjent utbygging av feltet med plattformer som drives av gasskraftverk om bord. To andre felt, Dagny og Ivar Aasen, kan få samme løsning i løpet av høsten.

Les også: Klimaforsker: Brutte klimaløfter kan gi smitteeffekt

Ettersom regjeringens forutsetning for elektrifisering er en samordnet utbygging, kan hele prosjektet stå i fare. Statoil har da også gjort olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) oppmerksom på at elektrifiseringen vil ta lengre tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV, som sto hardt på for å få gjennomslag for elektrifiseringen, frykter at hele prosjektet nå står i fare.

– Jeg frykter at Dagny og Ivar Aasen blir godkjent med gassturbiner. Jeg er redd for at i mangel av politiske signaler fra Borten Moe vil elektrifiseringen bli svært forsinket, dyrere og dermed kanskje ikke realisert i det helet tatt, sier SVs miljøpolitiske talsmann Lars Egeland.

Les også: Frp: Klimafond er å lure velgerne

Også miljøbevegelsen Zero frykter at «løpet er kjørt» for Utsirahøyden.

Statsråd Ola Borten Moe svarer i en e-post til avisen at regjeringen står fast på formuleringen i klimameldingen om at den sørlige delen av Utsira-høyden skal forsynes med kraft fra land, men bekrefter at en studie fra de involverte selskapene nå er forsinket. Regjeringen vil ha studien på plass før den tar en beslutning.

Les også:

Danmark får tøffere klimapolitikk enn Norge

Tror ikke på FNs klimaforhandlinger

Sprer usikkerhet om klimamål


Les flere nyheter