Meny

Solariumsbruk:

- Jeg var besatt av å være brun

KUTTET NED: Sophie Elise Isachsen (17) har over 30.000 daglige lesere på bloggen sin. Fra hun var 14 år har hun brukt solarium to ganger i uken, men nå hevder hun at hun har kuttet ned etter at det gikk utover helsen hennes. (Foto: Privat)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Solarier er årsak til minst 170.000 tilfeller av hudkreft årlig, viser internasjonal studie. - Jeg er klar over farene, men har aldri vært redd, sier en av Norges mest leste bloggere.

En gruppe forskere har analysert tidligere forskning på solariumsbruk, og risiko for hudkreft. Resultatet ble nylig publisert i British Medical Journal, og konkluderer med at bruk av solarium kan knyttes til minst 170.000 tilfeller av hudkreft årlig.

I 2009 svarte 55 prosent av unge mellom 15 og 24 år i Norge at de hadde tatt solarium minst én gang. Fem år tidligere var andelen 34 prosent.

Sophie Elise Isachsen er 17 år og fra Harstad, og driver en av Norges mest populære blogger med over 30.000 daglige lesere.

I en video publisert i slutten av 2010 svarer Isachsen på spørsmål fra sine lesere. Der forteller hun blant annet at hun tar solarium to ganger i uken, og at dette er noe hun har gjort siden hun var 14 år.

- Jeg ble direkte dårlig

Til ABC Nyheter sier Isachsen at hun siden den gang har blitt mer bevisst på hva hun gjør med kroppen sin.

- Jeg liker å være brun, det gjør de aller fleste, men en periode ble jeg direkte dårlig fordi jeg var besatt av brunfarge. Jeg var svimmel og kvalm. Da måtte jeg kutte ned, og nå bruker jeg ikke solarium like ofte lenger.

- Du har aldri vært redd for å bli rammet av bieffekter av overdreven solariumsbruk?

- Jeg har vært klar over farene, men jeg har aldri vært redd. Man tenker alltid at slikt ikke rammer en selv, og man fornekter det.

Se også: Siktet for å brenne datteren i solarium

- Ingen følger med

I Norge ble det innført en 18-årsgrense på bruk av solarium i juli, og innen 2014 skal alle norske solarier ha kompetent betjening.

– Det er viktig med tiltak for å sørge for at færre får kreft. Til tross for holdningskampanjer bruker stadig flere unge solarier, noe som innebærer en betydelig økt risiko for utvikling av hudkreft, uttalte daværende helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Blogger Sophie Elise Isachsen mener derimot aldersgrensen har hatt fint liten effekt.

- Selv er jeg 17 år og har tatt sol mange ganger etter loven kom. Ingen følger med, så systemet nå funker vel ikke helt. Jeg møtte en gang på en jente i solsenteret som jeg vet går på barneskolen, så det er helt klart et behov for slike regler, sier hun.

Les også: Kan du ta solarium når du er gravid?

Slo alarm om UV-stråling

En rekke andre land har innført en tilsvarende aldersgrense som i Norge.

Brasil er så langt det eneste landet som har gått så langt at de forbyr solariumsbruk for alle.

I januar i år slo Statens strålevern full alarm etter en stor kontroll av solarier i Norge.

Den viste at hele fire av fem solarier har for høy UV-stråling, og flere av dem ble også stengt umiddelbart.

Les også: Savanna (2) får spraytan hver måned

170.000 tilfeller årlig

Forskerne bak rapporten har sett på andre former for hudkreft enn føflekkreft, som er den mest alvorlige typen hudkreft.

Analysen viser at solariumsbruk gir økt risiko for både plateepitelkreft (67 prosent økning) og basalcellekreft (29 prosent økning). For unge brukere, under 25 år, økte risikoen enda mer.

Dette er to hudkreftformer som oppstår i overhuden og de er, sammen med føflekkreft, de vanligste hudkreftformene.

Basalcellekreft sprer seg sjelden til andre organer. Det samme gjelder plateepitelkreft, men den kan spre seg dersom den ikke behandles. Ifølge forskerne er solariumsbruk årsak til om lag fem prosent av slike hudkrefttilfeller.

Det vil si at bruk av solarium knyttes til minst 170.000 tilfeller av disse formene for hudkreft hvert år.

Analysen inkluderer 12 studier med til sammen 80.000 deltakere fra 6 land.

Les også: Menn kom seg gjennom taket i solarium

Les flere nyheter

Populært