Meny

Knut Arild Hareide foran stortingsvalget 2013:

- Vi vil ikke selge landbruket for regjeringstaburetter

Lover å ikke selge landbruket, men uklar om tollvernets framtid: Knut Arild Hareide i Stortingets trontaledebatt torsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det forsikrer partileder Knut Arild Hareide. Etter neste års valg vil han ha regjeringssamarbeid med partier som vil svekke tollvernet og støtten til landbruket kraftig.

- Vi har sagt at KrF ønsker et regjeringsskifte. Men vi vil ikke være med på en politikk som ikke ivaretar landbruket på en god måte.

Det sier partileder og stortingsrepresentant Knut Arild Hareide til ABC Nyheter under Stortingets trontaledebatt torsdag.

Men i trontaledebatten kom det fram at Kristelig Folkeparti etter stortingsvalget kan gjøre retrett i ett av de heteste spørsmålene som raser for landbrukspolitikken:

Styrkingen av tollvernet som regjeringen har varslet i statsbudsjettet som kommer mandag.

- Å gå på store nederlag i landbrukspolitikken, er ikke aktuelt for oss, forsikrer Hareide.

Han vil imidlertid ikke gi utvetydige garantier om tollvernet.

Les også: Regjeringen berger Uruguay-biffen

Ville ikke svare

Da Stortinget i vår behandlet regjeringens langsiktige landbrukspolitikk, brøt Kristelig Folkeparti forhandlingene med regjeringen.

Grunn: Regjeringen ville ikke sikre bøndenes inntektsutvikling godt nok.

Nå styrker regjeringen tollvernet, noe som bedrer muligheten til å opprettholde bøndenes priser.

Partiene som KrF vil støtte i regjering etter stortingsvalget neste år, Høyre og Fremskrittspartiet, går inn for kraftig barbering både av importvernet og intern støtte til landbruket.

Dette ville ikke KrFs Line Henriette Hjemdal svare på da hun ble utfordret av Sp-representant Irene Lange Nordahl.

- KrFs visjon er at vi skal ta hele landet i bruk. Det er viktig å få nye bønder som er villig til å stå opp i morra. De trenger jord. Derfor må vi ta vare på matjorda vår. Jeg har tro på de produksjonslinjene som lages av norske råvarer, var alt Hjemdal ville si på spørsmål om KrF er åpen for å ofre grensevernet.

Les også: - Bra at opposisjonen fremmer bygdenes sak

- Må tenke på u-landene

- Er nedrigging av importvernet noe av det KrF ikke kan selge i et regjeringssamarbeid, Hareide?

- Det som er viktig for oss, er at den type tollsatser ikke rammer utviklingsland. Det gjør ikke tiltakene som er lekket ut. De vil mer ramme EU, er hva Hareide svarer på det.

- Vi må samtidig innse at det ikke er som regjeringen sier, at omleggingen fra kronetoll til prosenttoll ikke vil føre til økte priser for forbrukerne, legger han til.

Les også: - Landbruksministeren er en skam for hele Norge

- KrFs eneste alternativ

– Kristelig Folkepartis eneste alternativ framfor å støtte regjeringens landbruksmelding, er å samarbeide med Høyre og Fremskrittspartiet. En annen regjering vil gå i stikk motsatt retning av det KrF vil, sa Irene Lange Nordahl da Stortinget behandlet landbruksmeldingen i vår.

Det sier derimot Lundteigens partikollega med ansvar for landbrukspolitikken, Irene Lange Nordahl, til ABC Nyheter.

Les andre nyheter

Populært