Meny

Laks får skylden for hundrevis av salmonellatilfeller

Det er uklart om det er norsk laks som er årsaken til salmonellasmitte i Nederland og USA. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere hundre mennesker skal ha blitt salmonellasmittet etter å ha spist laks fra en nederlandsk fabrikant som importerer oppdrettslaks fra Norge, Skottland, Argentina og USA.

Ifølge den nederlandske helsemyndigheten RIVM er minst 200 personer i Nederland og 100 i USA blitt syke etter å ha spist laks fra fabrikanten Foppen, skriver Aftenposten.

Laksen som Foppen bruker i sin produksjon, er importert fra Norge, Skottland, Argentina og Alaska. Noen av produktene er blitt solgt som norsk røykelaks, men foredlet ved Foppen, melder ABC.

Produsenten Foppen opplyser på sine nettsider at selskapet har trukket tilbake produktene fra markedet.

Det kommer ikke fram av produktoversikten hvor laksen kommer fra, bortsett fra to produkter som er merket som skotsk laks. Ingen er merket med norsk opprinnelse, men det betyr ikke at norsk laks ikke kan ha blitt brukt.

Les også: - Selger oppdrettsfisk som fjellørret

Foppen har to fabrikker i Nederland, og en tredje fabrikk i Hellas.

I 2002 skrev Stavanger Aftenblad at John Fredriksen-kontrollerte Marine Harvest hadde inngått langsiktige kontrakter med Foppen. Kommunikasjonssjef Marte H. Grindaker vil verken bekrefte eller avkrefte om selskapet leverer laks til Foppen.

Hun henviser til Norsk sjømatråd. Der opplyser direktør for markedsinformasjon, Egil Ove Sundheim, at man foreløpig ikke har informasjon som knytter saken til norsk laks.

Les også: Fattige fiskarar fryktar norsk laks

Salmonella i kjøttdeig i svenske ICA-butikker

Vannmelon kan ha forårsaket salmonella

30.000 kyllinger avlivet etter salmonellafunn

Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært