I dag er det kanelbolle-dagen
Hvis det er èn dag i året du kan unne deg en kanelbolle så må det være denne.
-Vi baker kanelboller for harde livet, sier Jennifer Bylund ved 7-eleven på jernbanestasjonen i Gøteborg til Göteborg Posten.
I dag er det nemlig den offisielle kanebolle-dagen i Sverige. Og kanelbollene, ja de går som varmt hvetebrød.
Populære i Norge
Kanelbolle-dagen ble stiftet av Hembakningsrådet i Sverige i 1999, og har i løpet av de siste årene fått gjennomslag i den svenske befolkningen og ikke minst hos handelsstanden som passer på å bake haugevis av boller og skru ned prisene for å gjøre dem ekstra uimotståelige.
- Kanelbollens dag er ikke så kjent i Norge. Vi har ikke merket noen større etterspørsel, men det er noen svensker som kommer innom, kjøper en kanelbolle og bemerker dagen som en kuriositet, sier presseansvarlig Lovisa Morling ved Åpent Bakeri i Oslo til ABC Nyheter.
- Våre kanelboller er uansett blant de tingene vi produserer mest av. Vi har stor forespørsel etter dem på vanlige dager også, sier hun.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Flate brød med yoghurt, mandelflak og timian
- En del av den svenske folkesjelen
Morling er selv svensk. Hun sier at selv om nordmenn elsker kanelboller er de nok enda viktigere for svenskene.
- De er dypt forankret i den svenske folkesjelen. Vi lagde dem med mamma da vi var små. Svenske kanelboller er som norske hveteboller kan du si. De er alltid med, sier hun.
- Gode minner
Det er ikke vanskelig få forstå hvorfor kanelbollen har en stødig posisjon i både Norge og Sverige.
- Det handler om lukten og smaken av kanel, det er tradisjon og nostalgi, noe vi forbinder med gode minner. Kanelboller har en veldig gjenkjennelig smak og lukt som appellerer til mange. Det er en klassiker rett og slett, sier Morling.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDet svenske Hembakningsrådet anbefaler en variasjon med eplejuice i deigen og eplemos i fyllet. Den store hemmeligheten for å få den riktige porøse og saftige konsistensen på kanelbollene er ifølge dem å kna smøret romtemperert ned i deigen istedet for å smelte det.
Artikkelen fortsetter under annonsenFolkbladet anbefaler å drikke champagne eller hveteøl til kanelbollene.
Les også: Bestemors beste rundstykker
Her er Åpent Bakeris klassiske kanelbolle-oppskrift:
Til 12 store boller.
Ingredienser:
6 dl melk, ca 30 grader
1 kg hvetemel
150 g sukker
3 ts havsalt
3 ts kardemomme
50 g gjær
1 egg
150 g smør
egg til pensling
perlesukker
Alle ingrediensene skal være romtempererte.
Fremgangsmåte
Bland sammen alle ingrediensene bortsett fra smøret og 1 dl av melken.
Tilsett melken litt etter litt. Elt til deigen er blank og smidig. Tilsett deretter smøret.
Elt smøret inn i deigen til det har blandet seg helt inn. Dekk til deigen og la den heve i èn time.
Del deigen i 12 emner og rull de ut til formen som vanlige hveteboller.
La bollene heve i 20-25 minutter.
Kjevl ut hver bolle til en stor firkant pensle med smør og strø på kanel og sukker. Fold den ene langsiden inn mot midten og den andre over slik at du har brettet deigen i tre lag på langs. Del deigen i strimler på tvers, ca. 2-3 cm brede, men la de være festet til hverandre i den ene enden. Tvinn dem og knyt dem sammen i knuter.
Legg kanelsnurrene over på en stekeplate dekket med bakepapir og la dem etterheve til dobbel størrelse. Pensle bollene med egg og strø litt perlesukker over dem. Stek midt i ovnen på 225 grader i 10-15 minutter.
Spis!