Meny

Sier Tyrkia ikke vil starte krig mot Syria

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkia ønsker ikke å gå til krig mot Syria, opplyser tyrkiske myndigheter, som fortsetter å bombe syriske mål med artilleri som et svar på et syrisk rakettangrep onsdag.

Det tyrkiske militæret fortsetter med artilleribeskytning mot syrisk territorie torsdag, som svar på et syrisk rakettangrep onsdag hvor minst fem tyrkere døde, blant de et lite barn.

Og samtidig som en rådgiver til Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan på Twitter informerer om at Tyrkia ikke ønsker å innlede krig med Syria, melder flere medier at den tyrkiske regjeringen nå søker godkjennelse fra parlamentet for militær inngripen i det borgerkrigsherjede nabolandet.

Russland ber Syria garantere

Flere syriske soldater har blitt drept i de tyrkiske artilleriangrepene natt til torsdag, melder det London-baserte Syrian Observatory for Human Rights.

Tyrkiske styresmakter i hovedstaden Ankara har bekreftet at de beskyter posisjoner som holdes av det syriske militæret. Artilleriangrep tidlig torsdag morgen skal ha målrettet seg mot Tel Abyad-distriktet, 10 kilometer inn i syrisk territorie fra grensen mot Tyrkia.

Se også: Her løper de i panikk etter tyrkisk angrep

I tillegg til skarpe uttalelser onsdag fra NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen og USAs utenriksminister Hillary Clinton mot angrepene fra syrisk side, har også Russlands utenriksminister Sergej Lavrov informert syriske styresmakter i Damaskus om at president Bashar al-Assad offentlig må garantere at det ikke vil bli flere væpnede konflikter ved den tyrkiske grensen.

Lavrov informerte også om at syriske styresmakter har vært i kontakt med Moskva og forsikret russerne om at rakettangrepet over grensen til Tyrkia var et «tragisk tilfelle».

Ønsker ikke krig

Ibrahim Kalin, en av rådgiverne til statsminister Recep Tayyip Erdogan, skriver i en twittermelding torsdag at Tyrkia ikke ønsker å innlede krig med Syria, men at landet likevel vil beskytte sine grenser. Han skriver også at «de politiske og diplomatiske initiativer vil fortsette», ifølge NTB.

Regjeringen i Ankara skriver i et notat til nasjonalforsamlingen at de aggressive handlingene fra det syriske militæret utgjør en alvorlig trussel mot landets sikkerhet, og ber nasjonalforsamlingen godkjenne utplassering av tyrkiske styrker utenfor landets grenser.

NATO-landene var onsdag samlet i krisemøte om det syriske angrepet. Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mener man kan se konturene av en internasjonalisering av konflikten.

- Dette gjør det enda viktigere at FNs sikkerhetsråd samler seg om et felles budskap til Syria, sa Eide til NTB onsdag.

Den USA-ledede NATO-alliansen skal ifølge Reuters ha ønsket å komme med en felles uttalelse onsdag om det syriske angrepet, men Russland - en trofast alliert av Syria, som sammen med Kina har lagt ned veto mot tre FN-resolusjoner som fordømmer Bashar al Assads styre i landet - ønsket en utsettelse, ifølge ikke-navngitte diplomater. 

Les også:

Ban kritiserer Syria for drap

Erdogan ser Tyrkia som eksempel for muslimer

Kurdisk by i Syria rammet av bombeangrep


Les flere nyheter


Populært