Meny

Norske universiteter faller på verdensranking

Universitetet i Oslo på Karl Johan. Foto: NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske universiteter gjør det mye dårligere enn både danske og svenske på en ny rangering av verdens universiteter.

Ingen norske universiteter kommer inn blant verdens 200 beste på den årlige rankingen «Times Higher Education», skriver Universitetet i Oslos nettavis, Uniforum.

I fjor var det nettopp Universitetet i Oslo (UiO) som var best av de norske på 181. plass. UiO er fremdeles best i landet, men har nå falt ned til 202. plass. Universitetet i Bergen ligger som nummer 228, NTNU i Trondheim som nummer 251 og Universitetet i Tromsø helt nede på 301. plass.

Dårligst i Norden

De norske utdanningsinstitusjonene kommer også til kort i sammenligning med våre naboland: Karolinska Institutet i Sverige ligger helt oppe på 42. plass, Lunds Universitet ligger som nummer 82, og Uppsala Universitet på 106. plass.

Både universiteter i Finland, Danmark og Island kommer foran de norske på listen.

Rankingen måler kvaliteten på blant annet innovasjonsgraden, læringsmiljøet, forskningsresultater og graden av internasjonalisering.

Leder Øyvind Berdal i Norsk Studentorganisasjon (NSO) er ikke nevneverdig bekymret for den dårlige rangeringen.

– NSO er negative til slike rankinger fordi vi mener de kvantitative mål slike undersøkelser baserer seg på, ikke gir et fullverdig inntrykk av studiekvalitet, sier han til NTB.

– Løpe fortere

UiO-rektor Ole Petter Ottersen mener at rangeringen ikke viser at UiO er blitt så mye dårligere, men at andre universiteter er blitt mye bedre.

– Norge har bevilget mer penger til forskning og utvikling de seneste årene, men rangeringen viser at det ikke er nok å løpe fortere. Vi må løpe minst like fort som de andre, sier han til Dagens Næringsliv.

Verdens beste universitet ifølge rangeringen er California Institute of Technology i USA, mens Oxford i Storbritannia og Stanford i USA deler andreplassen foran Harvard.

Les flere saker her

Populært