Meny

- D-vitamin-tilskudd beskytter ikke mot forkjølelse

- BESKYTTER IKKE: Tilskudd av vitamin D beskytter ikke mot infeksjoner i øvre luftveier, viser ny forskning. Tilskudd anbefales likevel av norske helsemyndigheter fordi vitaminet styrker benbygningen. (Foto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store doser med tilskudd av D-vitamin stopper ikke forkjølelse, viser ny forskning.

Mer om D-vitamin

Vitamin D dannes i huden når den utsettes for sollys. Sollyset er som regel mer betydningsfullt enn kosten for å dekke behovet. Når soleksponeringen blir for liten er vitamin D-inntak fra kosten avgjørende for å opprettholde god status.

Anbefalt daglig inntak av vitamin D er 10 mikrogram fra 6-23 måneders alder og for de eldre enn 60 år. For barn og voksne fra 2 år opp til 60 års alder er anbefalingen 7,5 mikrogram.

Vitamin D er nødvendig for normal beinmetabolisme. Alvorlig vitamin D-mangel kan føre til skader på skjelettet, som rakitt hos barn og osteomalasi (oppbløtning av knoklene) hos voksne. Vitamin D-mangel er en risikofaktor for osteoporose og brudd.

Det er få matvarer som bidrar med vesentlige mengder av vitamin D. Fet fisk, fiskelever og tran har et høyt innhold av vitamin D.

Kilde: Matportalen

De senere årene har det kommet en rekke studier som har pekt ut det å få i seg nok D-vitamin som viktig for å opprettholde en god helse og dermed leve lenger.

Tidligere forskning har vist at vitamin D kan styrke kroppens immunforsvar, men det har ikke vært klart om vitaminet i tilskuddsform kan spille en rolle i bekjempelse av luftveisinfeksjoner.

Forskere ved universiteter i New Zealand og USA ønsket derfor å se på om slike tilskudd kunne beskytte mot infeksjoner i øvre luftveier, som forkjølelse og sår hals, melder forskning.no.

Forskningen som er publisert i Journal of the American Medical Association (JAMA), viser at deltakerne som fikk store doser av D-vitamin i 18 måneder, ble like forkjøla som deltakerne som ikke fikk tilskuddet.

322 antatt friske voksne personer deltok, halvparten fikk tilskudd av D-vitamin, den andre halvdelen fikk narremedisin.

Forskerne fant verken forskjell i antall luftveisinfeksjoner, alvorlighetsgraden av sykdomsforløpet eller lengden på sykdomsperioden.

Mens det var 593 infeksjoner i tilskuddgruppen, var det 611 infeksjoner i den andre gruppen i løpet av tiden studien pågikk, fra februar 2010 til november 2011.

Les også: - Vitaminpiller øker dødeligheten

- Ingen effekt

- Dette er en god studie som tydelig viser at tilskudd med D-vitamin ikke har noen effekt i å forebygge eller lindre forkjølelse, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til forskning.no.

D-vitamin dannes naturlig i kroppen når huden utsettes for sol. Norske helsemyndigheter anbefaler at personer som får i seg for lite av vitaminet i kosten, tar tran eller andre D-vitamin-tilskudd i perioder av året med lite sol.

Madsen understreker at gjeldende norske anbefalinger om vitamin D-inntak likevel står ved lag.

- Grunnen til det er først og fremst at vi trenger tilstrekkelig av dette vitaminet for å styrke benbygningen, enten ved å ta tran, tabletter med vitamin d-tilskudd eller spise nok fet fisk, sier han til forskning.no.

ABC Nyheter har tidligere skrevet at mange nordmenn får i seg for lite D-vitamin.

Les også:

Omega-3 hjelper ikke hjertet likevel

- Lev lenger med nok D-vitaminer

- Gratis D-vitamin hjelper

D-vitamin og grønnsaker kan beskytte mot svangerskapsforgiftning

Les mer om helse i ABC Nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært