Meny

Kvinner har mye høyere sykefravær enn menn

MEST BORTE FRA JOBB: Det kan være mange grunner til at kvinner oftere er borte fra jobb enn menn på grunn av sykefravær. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner har nærmere 60 prosent høyere sykefravær enn menn, og de siste 30 årene har forskjellen bare økt. Forskerne har ikke funnet ut hvorfor.

De nyeste NAV-tallene om sykefravær viser at kvinner i dag har 60 prosent høyere sykefravær enn menn, mot 50 prosent i 2001. Da er fravær med syke barn ikke tatt med, skriver Aftenposten.

Tendensen har vært den samme de siste 30 årene, men kvinners levealder er fortsatt lengre enn menns, slik at kvinners helse generelt er god. Det får forskerne til å rive seg i håret.

– Når vi ikke vet årsakene til at kvinner er mer syke enn menn, så er det også vanskelig å sette inn tiltak rettet spesielt mot kvinners sykefravær, sier arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Nå vil hun ha innspill fra fagorganisasjoner og arbeidsgiverforeninger for å få ned sykefraværet.

Forskerne har gjennomgått en rekke mulige forklaringer som for eksempel dobbeltarbeid, tøft arbeidsmiljø, likestilling, yrkesvalg og graviditet uten å kunne finne belegg for at noen av disse kan være årsak til det høye sykefraværet.

Totalt sett går sykefraværet ned, spesielt i privat sektor, mens kommunale og statlige arbeidsplasser fortsatt henger litt etter.

ABC Nyheter har tidligere snakket med en dansk forsker som mener at menssmerter og dårlig arbeidsmiljø gir høyt fravær for kvinner.

Les også:

- Gravide trekker opp fraværet - men er ikke syke

Åpner for bruk av egenmelding i ett år

Tusenvis av norske kvinner lider i skjul

- De som trenger det mest, får ikke pleiepenger

Angst gir større risiko for sykefravær enn depresjon

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært