Meny

– Romney vant valgdebatten

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Republikaneren Mitt Romney vant en knusende seier over Barack Obama i den første TV-sendte valgdebatten i USA, ifølge en meningsmåling.

Fakta om Willard Mitt Romney:
 • Republikanernes kandidat ved årets presidentvalg i USA
 • Født 12. mars 1947 i Detroit
 • Mormoner, gift med Ann. Paret har fem sønner
 • Hans far, George, ble senere guvernør i Michigan og forsøkte å bli nominert til presidentkandidat for Republikanerne i 1968
 • * Utdannet jurist og økonom
 • Tjente seg rik på investeringsselskapet Bain Capital
 • Kjent for å ha ledet de vellykkede olympiske vinterlekene i Salt Lake City i 2002
 • Fra 2003 til 2007 var han guvernør i delstaten Massachusetts
 • Også i 2008 forsøkte han å bli nominert som Det republikanske partiets presidentkandidat, men tapte for John McCain
 • Mener hans erfaring fra næringslivet gjør ham skikket til å løse USAs økonomiske problemer


Fakta om Barack Hussein Obama jr.:

 • USAs president siden 20. januar 2009. Renominert av Demokratene for en ny periode
 • Født 4. august 1961 i Honolulu, Hawaii
 • Gift med Michelle, to døtre
 • Faren var kenyaner med muslimsk bakgrunn, moren hvit amerikaner. Tilbrakte deler av barndommen i Indonesia etter at foreldrene ble skilt og moren giftet seg igjen med en indonesisk muslim
 • Utdannet jurist
 • Delstatssenator i Illinois fra 1996 til 2004
 • Føderal senator for Illinois fra 2004 til 2008
 • Valgt til president i USA 4. november 2008
 • Obamas presidentperiode har vært preget av den økonomiske krisen. Hans viktigste innenrikspolitiske seier har vært en omstridt helsereform. Siden 2011 har han måtte forholde seg til et republikansk flertall i Kongressen
 • Tildelt Nobels fredspris for 2009

(Kilde: NTB)

Hele 67 prosent av de spurte mener Romney vant, mens 25 prosent mener Obama gjorde det best. Målingen ble gjort for TV-kanalen CNN umiddelbart etter debatten, og alle de spurte var registrerte amerikanske velgere.

Også mange eksperter og kommentatorer mener den republikanske utfordreren gikk seirende ut av duellen, som i stor grad dreide seg om USAs økonomi.

– Jeg synes han klarte seg bedre enn ventet og at han vant debatten, sier historiker Ole Moen til NTB.

Les også: Debatten Romney må vinne

Han mener Romney kom med en del vage uttalelser og at han glattet over negative konsekvenser av sin politikk. Men republikaneren framsto som selvsikker og godt forberedt.

Obama har hatt et forsprang på Romney på meningsmålingene, men Moen tror at dette nå kan jevne seg ut.

Kranglet om skatt

En selvsikker Romney forsøkte i debatten å dempe inntrykket av at han er mest opptatt av å hjelpe rike amerikanere. Republikanernes presidentkandidat sa at det først og fremst er folk i middelklassen som kan vente seg skattekutt hvis han vinner valget i høst.

– Det vil ikke bli noen skattekutt som øker underskuddet på statsbudsjettet, understreket Romney.

Han beskyldte presidenten for å gi et helt feil bilde av den republikanske skattepolitikken. Ifølge Obama har Romney foreslått skattekutt til en verdi av 5.000 milliarder dollar, i tillegg til store økninger i forsvarsbudsjettet.

Se også: Romney knuste Obama i første duell

Les også: Obama øker ledelsen i vippestater

– Så godt som alt han sier om skatteplanen min er feil, protesterte Romney, som lovet å gjenskape livskraften i det amerikanske samfunnet.

– Krig på kreditt

Obama svarte med å anklage Romney for å skifte politikk fem uker før valget. I tillegg minnet han om hvor dårlig det sto til med USAs økonomi da han overtok som president, etter at republikaneren George W. Bush hadde styrt i åtte år.

– To kriger var betalt med kredittkort. To skattekutt var ikke dekket inn. En hel rekke programmer var ikke finansiert, og på toppen av det fikk vi en massiv økonomisk krise, sa presidenten.

Han lovet å ansette et stort antall nye lærere og tok til orde for en «ny økonomisk patriotisme».

Les også: - En president jobber for alle

Den første av høstens tre TV-debatter mellom Obama og Romney fant sted i Denver i delstaten Colorado og ble ledet av Jim Lehrer fra TV-stasjonen PBS.

Debatten ble tilfeldigvis holdt på Obamas bryllupsdag, og presidenten åpnet ballet med å takke kona Michelle for 20 års ekteskap.

Avgjørende for Romney

Den 90 minutter lange duellen natt til torsdag norsk tid blir sett som en viktig test for begge, men kanskje mest for Romney.

På forhånd mente analytikere at debatten kunne bety vinn eller forsvinn for den republikanske kandidaten, som har ligget bak Obama på meningsmålingene og slitt med flere uheldige utspill i valgkampen.

Les også: Romney lover jobber og nytt håp

Men også Obama følte presset og måtte klare å overbevise velgerne om at han fortjener ytterligere fire år i Det hvite hus.

– Obama fomlet en del, måtte tenke seg om, og virket dårlig forberedt, konkluderer Ole Moen, som er professor emeritus ved Universitetet i Oslo.

Han får støtte fra den politiske eksperten Terry Madonna ved Franklin and Marshall College i USA.

– Jeg tror ikke det er noen tvil om at Romney vant, sier han til nyhetsbyrået AFP.

I den siste meningsmålingen gjort for NBC News/Wall Street Journal før debatten svarte 49 prosent av de spurte at de ville stemme på Obama, mens Romney fikk 46 prosents oppslutning.

Andre målinger har pekt i samme retning, og i flere av de viktige vippestatene hvor valget i praksis avgjøres, er Obamas ledelse større.

Les også:

Stadig flere amerikanere gir opp jakten på jobb

Mitt Romney har få tilhengere i Europa

Ryan lover ny kurs


Les flere nyheter

Populært