Meny

Dansk kunstekspert raser mot Vebjørn Sand

KONTROVERS: På nettsiden kunstnyt.dk har den danske kunsteksperten Preben Juul Madsen publisert denne montasjen av Vebjørn Sand. Montasjen er ment som et tilsvar på at den norske kunstneren har brukt et av de mest kjente verkene til den danske kunstneren Peder Severin Krøyer som inspirasjon i sitt eget bilde som fremstiller kjente nazister. (Fotomontasje: www.kunstnyt.dk)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dumt å sette nazismens storforbrytere i forbindelse med et av dansk kunst' hovedverk, mener Preben Juul Madsen som svarer med å sammenligne Sand med Hitler og Breivik.

Nylig solgte Vebjørn sand sitt maleri «Wannsee-konferansen» for 900.000 kroner til en privat samler i USA. Til ABC Nyheter har Sand innrømmet å ha brukt den danske kunstneren Peder Severin Krøyer sitt «Hip, Hip, Hurra» fra 1888 som utgangspunkt.

- Jeg har brukt et kjent maleri og diktet det om til noe helt annet. Jeg har byttet ut skagensmalerene med Nazitopper, skrev den norske kunstneren i en e-post onsdag.

Nå reageres det fra dansk hold. Preben Juul Madsen er forfatter av flere kunstbøker, samfunnsdebattant og redaktør for nettstedet kunstnyt.dk.

- Sand, Breivik og Hitler

Der tar han et kraftig oppgjør med Sand sitt maleri. «Hva har maleren tenkt seg? Synes han selv han er smart? Hater han danskene?», skriver Juul Madsen.

- Det er ualminnelig dumt å sette nazismens storforbrytere i forbindelse med et av dansk kunst' hovedverk. Hvor dum kan man være? uttalte han til ABC Nyheter onsdag.

Torsdag kom følgende beskjed fra Juul Madsen på e-post:

- Du har bedt om at jeg utdyper min kritikk mot Sand. Det har jeg gjort her, skriver dansken med link til bildemontasjen der den norske kunstneren blir fremstilt som både Adolf Hitler og Anders Behring Breivik.

Les også: - Åpenbart at Sand har latt seg inspirere

- En «grotesk» vri

ABC Nyheter har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra Vebjørn Sand på både bildemontasjen og kritikken fra Juul Madsen uten hell.

Kort tid etter at Sand sitt rekordsalg var et faktum mottok ABC Nyheter mange henvendelser fra folk som reagerte på den oppsiktsvekkende likheten mellom hans «Wannsee-konferansen» og Krøyers «Hip, Hip, Hurra».

Saken fortsetter under bildet.

LIKHETER: Vebjørn Sand sitt bilde «Wannsee-konferansen» til venstre kan minne en hel del om Peder Severin Krøyer sitt «Hip, Hip, Hurra» fra 1888. LIKHETER: Vebjørn Sand sitt bilde «Wannsee-konferansen» til venstre kan minne en hel del om Peder Severin Krøyer sitt «Hip, Hip, Hurra» fra 1888.

ABC Nyheter har tidligere vært i kontakt med flere norske kunsteksperter og kunsthistorikere, men flere av dem ønsket ikke å uttale seg om sammenligningen.

Øivind Storm Bjerke, professor i kunsthistorie ved UiO, uttalte mandag at det er åpenbart at Sand har latt seg inspirere av Krøyers bilde.

- Men han bruker referansen på en måte som gjør en «grotesk» vri på motivet. Dette er vanlig praksis blant billedkunstnere innen alle felter, slår han fast.

Les også:

Ødela maleri til 200 millioner med rumpa

Stort kunsttyveri etterforskes i Hedmark

Besøk Dalís bisarre verden


Les flere nyheter

Populært