Militær forskning gjorde soldater syke

Fem militære fra Ingeniørbataljonen ved Skjold Garnison ble i september nærmest brukt som prøvekaniner da Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) ønsket å teste ut et nymontert ventilasjonsanlegg på standplass på Råvatn skytebane i Målselv. Fotoillustrasjon: Forsvaret.
Fem militære fra Ingeniørbataljonen ved Skjold Garnison ble i september nærmest brukt som prøvekaniner da Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) ønsket å teste ut et nymontert ventilasjonsanlegg på standplass på Råvatn skytebane i Målselv. Fotoillustrasjon: Forsvaret.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Soldater ble utsatt for svært høye konsentrasjoner kruttgasser på skytebane. - Skandaløs test-bruk av vernepliktige, raser Hærens hovedverneombud.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem militære fra Ingeniørbataljonen ved Skjold Garnison ble i september nærmest brukt som prøvekaniner da Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) ønsket å teste ut et nymontert ventilasjonsanlegg på standplass på Råvatn skytebane i Målselv.

Forsvarets Forskningsinstitutt ønsket å teste skytebanen uten at ventilasjonsanlegget var i drift, noe som er strengt forbudt i forhold til Forsvarets egne regler.

Grunnen er at soldater risikerer å få helseskader av å puste inn kruttgasser fra forsvarets egen ammunisjon. Soldatene skal ha ligget i to timer og innhalert helseskadelige gasser og partikler under skytetesten.

Hærens hovedverneombud mener testingen er skandaløs.

– Dette er et grovt overtramp overfor ansatte og vernepliktige som ble berørt av testingen. Det er ingen logikk bak testen som ble utført. Det er strengt forbudt med skytetrening uten at ventilasjonsanlegget er i drift, sier major Thomas Norman Hansen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Hansen kjenner man ikke godt nok til langtidsvirkningen av å puste inn kruttgassene og derfor kan man ikke kan se bort ifra at flere av soldatene kan ha pådratt seg mulige helseskader etter testskytingen. Hansen sier at flere soldater klaget på symptomer som kan tyde på at de fikk

KRITISK. Major Thomas Norman Hansen, Hærens Hovedverneombud. Foto: Privat.KRITISK. Major Thomas Norman Hansen, Hærens Hovedverneombud. Foto: Privat.

såkalt metallfeber.

– Man kjenner ikke langtidsvirkningene av å pådra seg metallfeber. Da må man gjøre alt for at våre soldater ikke skal bli utsatt for fare for å pådra seg denne type helse plager.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Frykter helseskader – stanser bruk av ammunisjon

– Svært kritikkverdig

Det er Forsvarsbygg som står ansvarlige for det nye ventilasjonsanlegget som er satt opp på skytebanen.

Under skytingen sørget ikke FFI for at det var medisinsk personell tilstede som kunne vurdere den løpende risikoen soldatene ble utsatt for.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er svært kritikkverdig at man ikke har nødvendig helsepersonell som kunne overvåke skytingen. FFI burde tatt de nødvendige forhåndsreglene, sier Hansen.

– Saken blir verre da det er grunn til å tro at personene som dette ble testet på ikke fikk nødvendig informasjon om hvilke helserisikoer de ble utsatt for, sier han.

Nærmere 2500 skudd ble avfyrt på skytebanen. Soldatene skal ha ligget i to timer og innhalert helseskadelige gasser og partikler. FFI har beklaget hendelsen i ett brev som er sendt til Hæren, og foreslo flere forbedringspunkter til fremtidige tester.

– Det var blant annet et forslaget om en støvmaske som ikke er egnet til slik testing i det hele tatt, raser hovedvernombudet.

– FFIs holdning til problematikken forundrer meg.

Les også: Norsk ammunisjonsfabrikant fikk gigantavtale

Artikkelen fortsetter under annonsen

Legger seg flate

BEKLAGER. Kjetil Longva, miljøforsker ved FFI. Foto: FFIBEKLAGER. Kjetil Longva, miljøforsker ved FFI. Foto: FFI

Miljøforsker i FFI, Kjetil Longva, beklager at flere soldater pådro seg helseplager etter skytetreningen.

– Det er en rekke omstendigheter som førte til at de fikk helseplager. I denne saken er det viktig å presisere at ingen av soldatene fikk alvorlige helseskader og plagene soldatene fikk er relativ milde og har effekt kun over kort tid, sier Longva.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge han arbeider FFI sammen med Forsvaret og Forsvarsbygg med å løse problemene med helseplager fra håndvåpenammunisjon.

Hendelsen skjedde i forbindelse med testing av ventilasjonssystemer som skal installeres på overbygde standplasser.

Ifølge forsvaret følger testene en standardisert prosedyre.

– Denne standplassen var modifisert i forhold til de vanlige standplasshusene til Forsvaret. Det var montert store støyskjermer langs skyteretningen mellom skytterne. I tillegg blåste det svak motvind under testene, noe som førte til avgassene samlet seg rundt skytterene som ble utsatt for et høyt avgass-nivå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til ABC Nyheter sier Longva at de har mye erfaring med testprosedyrene, men at de i dette tilfellet sendte en ingeniør med beskjed om å gjennomføre testene i henhold til vanlige prosedyrer.

– Det viste seg å være en feilvurdering, sier Longva.

Les også: Ammunisjon gir norske soldater helseplager

– Skal ha forskere på alle tester

Forskeren er ikke enig i Hansens beskrivelse av at det er nødvendig med helsepersonell under standardisert testskyting i fremtiden.

– Det er ikke nødvendig. Våre forskere har nødvendig kunnskap om avgasser og helseplager. De vil være tilstede ved fremtidig testing for å sikre at forsøkene avbrytes dersom avgassnivåene på standplass blir for høyt.

– Vi vil også innføre andre justeringer av prosedyren for å forhindre at soldater får helseplager ved slike tester, sier Longva.

Les også:

Ammunisjon gir norske soldater helseplager

Her er Norges nye superkanon

16.000 soldater øver på vinterkrig i nord

Nesten drept av HV-mine, nektes likevel erstatning

Les flere nyheter