Meny

Tyrkia har svart på syrisk rakettangrep

Røyk velter fram over gatene i den tyrkiske grensebyen Akcakale etter at et bolighus ble truffet av en syrisk rakett onsdag. Minst fem personer, deriblant et barn, ble drept i angrepet. Foto: Rauf Maltas / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkia har rammet mål i Syria som svar på det syriske rakettangrepet over grensen onsdag, opplyser den tyrkiske statsministeren.

NATO har sammenkalt til hastemøte etter at Tyrkia svarte militært på et syrisk rakettangrep mot en tyrkisk grenseby onsdag.

Til tross for at FN har bedt NATO-landet Tyrkia om ikke å la seg provosere, har tyrkiske myndigheter rammet mål i Syria som svar på rakettangrepet som tok livet av fem personer.

Les også: Syriske granater rammet tyrkisk by

Det opplyste den tyrkiske statsministeren Tayyip Erdogan i en uttalelse onsdag kveld.

– Våre væpnede styrker i grenseregionen svarte umiddelbart på dette avskyelige angrepet. Vi identifiserte militære mål i Syria ved hjelp av radar og angrep dem med artilleriild, heter det i uttalelsen.

Den tyrkiske regjeringen opplyser at den aldri vil tillate en slik provokasjon fra det syriske regimet som truer Tyrkias nasjonale sikkerhet.

Videre opplyste den tyrkiske regjeringen at det er sammenkalt til et hastemøte i NATO om den eskalerende krisen mellom Syria og Tyrkia.

Artikkel fire

Ifølge en tjenestemann i NATO, skal hastemøtet holdes allerede onsdag kveld.

Medlemmene skal møtes under NATO-paktens artikkel 4, som sier at hvert enkelt medlem av alliansen kan be om rådgiving dersom det ifølge medlemmet selv har fått sin territorielle integritet, politiske uavhengighet eller sikkerhet truet.

Les også: Syriske generaler flyktet til Tyrkia

Også i juni møttes NATO-landene for å diskutere spenningen mellom Tyrkia og Syria – den gang etter at et tyrkisk militærfly ble skutt ned av Syria.

Konflikten skader naboene

Etter angrepet oppfordret FNs generalsekretær Ban Ki-moon Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu til å holde alle kommunikasjonslinjer med Syria åpne for å unngå økt spenning mellom de to nabolandene.

– Rakettene som blir skutt fra Syria til Tyrkia, viser hvordan den syriske konflikten i økende grad skader Syrias naboland, sier Ban. Han oppfordrer Syria til å respektere nabolandenes suverenitet.

Den tyrkiske visestatsministeren Bülent Arinc sier at han mener Syria må stå til ansvar for hendelsen og at Tyrkia må svare på angrepet på en måte som er i tråd med folkeretten.

– Svært farlig situasjon

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen ble personlig kontaktet av utenriksminister Davutoglu etter angrepet, opplyser det tyrkiske utenriksdepartementet.

Rasmussen fordømmer det syriske angrepet, ifølge en talsperson for NATO. Militæralliansen er svært bekymret og følger utviklingen i regionen tett, opplyser talspersonen.

– Dette er en svært, svært farlig situasjon, sier USAs utenriksminister Hillary Clinton, som også fordømmer angrepet. Hun er bekymret for hva som kan skje når volden i Syria nå begynner å spre seg ut over grensene.

– Vi er svært opprørte over at syrerne har skutt over grensen. Og vi er lei oss for tapet av liv som har skjedd på tyrkisk side, sier Clinton.

Sterk kritiker

Rakettene ble avfyrt fra den syriske grensebyen Tall al-Abyed onsdag og knuste en bygning i den tyrkiske grensebyen Akcakale.

Raketten slo ifølge lokale myndigheter ned i en boligblokk, og minst fem personer, deriblant et barn, ble drept.

Også i forrige uke ble Akcakale rammet av en syrisk rakett.Forholdet mellom Tyrkia og Syria er svært anstrengt, og myndighetene i Ankara er en av de sterkeste kritikerne mot regimet til Syrias president Bashar al-Assad.


Tyrkiske styrker på vei mot den syriske grensen

EU forbereder seg på syrisk flyktningstrøm

Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært