Meny

Hundeekspert: - Jeg stoler aldri på en hund

GLEFS: Mange hundeeiere må bli flinkere til å lese hundens signaler, mener hundeekspert Geir Marring. (Illustrasjonsbilde: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

5000 mennesker blir årlig bitt av hund i Norge. Eiere må ta ansvar, mener hundeekspert Geir Marring.

Tilbake i juli ble et to år gammelt barn, en mann og en kvinne skambitt av tre hunder i et boligfelt i Mandal . Ofrene ba senere om at eieren skulle straffes med fengsel.

Og selv om saken i Mandal var usedvanlig stygg, så er det sørgelig nok langt fra de eneste tilfellene der hunder går til angrep på mennesker.

NRK presenterte onsdag tall som viser at det forekommer flere tusen hendelser årlig der hunder er langt fra menneskets beste venn.

- Alle bør ikke være hundeeiere

Geir Marring driver Oslo hundeskole, og han er blant dem som har holdt flest hundekurs i landet.

Han synes det er trist med hendelser der hunder tilsynelatende biter personer uprovosert, og han stiller spørsmål ved om det å ha hund bør være en allemannsrett.

– Det er viktig å se på hva slags hund vi anskaffer oss til hvilket formål og tenke på hvor disse dyra bor. Det å bo i sentrum eller i små leiligheter kan være stressende for enkelte raser, minner Marring om til NRK.

Les også: Den verste tabben hvis du har hund og barn

Kan bli nervøs

Ifølge hundeeksperten er det viktig å sende hunder så mye dempende signaler som overholdet mulig, ved å ikke se på dem og ikke stoppe opp.

– Hunder sender signaler på et veldig tidlig tidspunkt om de føler seg truet eller ei, men så er vi mennesker ofte litt dårlige til å lese signaler og da kan det smelle.

Selv innrømmer Marring at han aldri stoler på en hund.

- Det er kanskje rart at jeg sier det som har hatt flest hundekurs i hele Norge. Samtidig må man ikke bli helt hysteriske, hunder stort sett bare er til stor glede.

Les også: Slik unngår du at barnet blir bitt av hund

Les språket

Ifølge norsk lov kan man forlange en hund avlivet hvis den viser aggressiv atferd, eller gjør truende utfall mot personer.

Marring mener mange hundeeiere må bli flinkere til å lese hundens språk.

–Man må ta ansvar og kurse seg opp når en skal anskaffe seg et dyr, slår han fast.

Les også: Menneskebitt er farligst


Les flere nyheter

Populært