Meny

Her får kun registrerte romfolk tigge

STRENGERE: I flere norske byer må nå tilreisende tiggere registrere seg for å få lov til og tigge. Dette bildet er tatt i Oslo der en slik ordning foreløpig ikke er vedtatt. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Romfolk i Bodø må snart ha tillatelse fra politiet for å kunne tigge. En lignende ordning er allerede vedtatt i flere norske storbyer.

For kort tid siden skrev ABC Nyheter om den 77 år gamle Bodø-kvinnen Shirley Bottolfsen som hadde brukt 29.000 kroner på å hjelpe romfolk hjem, bare for å oppdage at de samme personene var tilbake i byen kort tid senere.

- Jeg synes ikke de fortjener mer hjelp. Jeg er ferdig med denne saken, og skal ikke hjelpe dem mer, uttalte Bottolfsen den gang.

Nå har debatten rundt romfolkets tilstedeværelse i Bodø blusset opp igjen etter at formannskapet i byen tirsdag holdt et ekstraordinært møte for å diskutere problemene.

Avisa Nordland skriver at det på møtet ble vedtatt at alle tilreisende tiggere må registrere seg hos politiet for å få lov til og tigge. I tillegg kan romfolk bortvises fra kommunale parker og friområder.

Til avisa anslår varaordfører Tom Cato Karlsen (Frp) at ordningen vil være oppe å gå i løpet av våren 2013.

- Vil virke avskrekkende

Hva som vil skjer med tilreisende tiggere som nekter å registrere seg, har Karlsen foreløpig ikke noe godt svar på.

- Jeg tror likevel dette vil virke avskrekkende for de som kommer hit uten rent mel i posen, samtidig som det vil være betryggende for de som har det, sier han til VG.

Lignende ordninger har allerede blitt vedtatt i både Trondheim, Kristiansand og Bergen.

Les også: Romfolk flyttet inn i hagen til Bodø-biskop

Varaordfører i førstnevnte by, Knut Fagerbakke (SV), forteller at av de rundt 40 tiggerne de har hatt i byen i sommer, har 20-25 av disse nå reist tilbake.

Han avviser samtidig at romfolket vurderes anderledes enn andre.

- De skal registreres på lik linje med alle andre som ønsker å drive med pengeinnsamling i byen, som Leger Uten Grenser og lignende, sier han til VG.

Les også: - Skulle ønske noen brukte romfolk som hundefor

Fem punkter

Avisa Nordland gjengir også følgende fem vedtak som ble gjort av formannskapet i Bodø tirsdag:

  • Det vurderes innført registreringsplikt av personer som ønsker å tigge i Bodø. Rådmannen bes utrede en lokal forskrift eller retningslinjer for regulering av pengeinnsamlingsvirksomhet, i form av et tillatelse/løyvesystem hvor det anvises områder for den enkelte aktør.
  • Ved registrering utdeles fremmedspråklig, generell informasjon om Bodø, lover, regler og overnattings-muligheter
  • Rådmannen bes bortvise alle som etablerer provisoriske leirplasser i kommunens parker og friområder i innmark.
  • Midlertidige toalett- og sanitærløsninger er ikke aktuelt, men rådmannen bes utrede det generelle behovet for etablering av ytterligere offentlige toaletter i Bodø.
  • Bodø kommune stiller seg positiv til ethvert privat initiativ for å hjelpe vanskeligstilte personer som oppholder seg i Bodø over kortere eller lengre tid, herunder dialog- og kontaktgrupper med språklig og kulturell kompetanse som kan skape basis for kommunikasjon og avklaring også av de krav det norske samfunnet stiller til folk som oppholder seg i vårt land.

I 2006 ble Løsgjengerloven, som tidligere forbød blant annet tigging, i Norge opphevet.

Les også: - Romfolket utfordrer nordmenns selvbilde

Tre av fire vil ha forbud

Det forbudet er det, ifølge en meningsmåling fra juli, mange som vil ha tilbake.

På meningsmålingen som Ipsos MMI gjorde for Dagbladet, svarte kun 18 prosent at de er imot et tiggeforbud.

I den forbindelse uttalte også fungerende politimester i Oslo, Roger Andresen, at han har mer tro på et forbud mot tigging i hovedstaden, fremfor en registreringsordning.

– Vi mener det burde være mulig å legge inn en bestemmelse i utlendingsloven som slår fast at personer som ikke er norske statsborgere, ikke har lov til å tigge i Norge, var beskjeden fra Andresen.

Også Oslos ordfører Fabian Stang (H) har uttalt at et forbud mot tigging vil være den beste løsningen for alle.

Les også:

McDonalds nektet romfolk servering

- Jeg hadde forventet mer av Norge


Les flere nyheter

Populært