Meny

Kulturministeren tilbyr graderte 22. juli-forklaringer

Hadia Tajik vil gi kontroll- og konstitusjonskomiteen forklaringene som embetsmenn ga til 22. juli-kommisjonen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kulturminister Hadia Tajik (Ap) tilbyr kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget forklaringene ledende embetsmenn har gitt til 22. juli-kommisjonen, men bare dersom de ikke vil røpe taushetsbelagte opplysninger som er nevnt.

Den ferske kulturministeren skriver i et brev til kontroll- og konstitusjonskomiteen onsdag at sladdete referater som kan gjengis offentlig, først kan oversendes om to uker.

Statsråden snudde

Stortinget ba om at alle referater fra embetsmenn som hadde avgitt forklaring til 22. juli-kommisjonen, skulle frigis på samme måte som referatene fra regjeringsmedlemmene ble for to uker siden.

Les også: Stortinget krever at Tajik snur om 22. juli-forklaringene

Dette ble først avvist av daværende kulturminister Anniken Huitfeldt, en avvisning også nyutnevnte Hadia Tajik holdt fast ved. Beslutningen ble heftig kritisert, og forrige fredag snudde statsråden.

Referatene det er snakk om dreier seg blant annet om forklaringene fra departementsråd og tidligere politidirektør Ingelin Killengreen, avgått PST-sjef Janne Kristiansen, avgått politidirektør Øystein Mæland og andre toppbyråkrater.

29 forklaringer

I brevet til Stortinget onsdag ber Tajik komiteen redegjøre for hvilke referater de ønsker å motta. I alt dreier det seg om forklaringen fra opptil 29 personer med lederstillinger i embetsverket.

Les også: Tajik vil ikke offentliggjøre flere forklaringer

– Jeg tilbyr gjerne kontroll- og konstitusjonskomiteen alle referater fra alle intervjuer i usladdet versjon, slik at komiteen kan få de beste forutsetninger for å utøve sin kontrollfunksjon. Det innebærer at det ikke alltid vil være mulig for komiteen å sitere direkte fra referatene, står det i brevet.

– For å kunne levere ut referatene i en slik form at de kan offentliggjøres, vil det være nødvendig å gjennomgå alle referatene. All taushetsbelagt informasjon vil måtte tas ut, står det lenger nede.

Les flere nyheter her

Populært