Meny

Sammenstøt etter valutastup i Iran

En pengeveksler venter på kunder i Irans hovedstad Teheran. Verdien av landets valuta har stupt, noe som har ført til økonomiske problemer for mange iranere. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Teheran var preget av store opptøyer onsdag etter at den iranske valutaen rijal har rast i verdi de siste dagene. Vestens sanksjoner mot Iran har ført til krise i landets økonomi.

Politiet skjøt tåregassgranater for å spre demonstrantene, som ropte slagord mot president Mahmoud Ahmadinejad og den økonomiske politikken hans.

Tilstanden i den iranske økonomien er blitt kraftig forverret den siste tiden, og mandag denne uken tapte valutaen rijal 17 prosent av sin verdi.

I løpet av det siste året har rijalens verdi gått ned hele 80 prosent, og med en inflasjon på rundt 25 prosent skaper det store problemer både for iranske bedrifter og vanlige innbyggere.

Les også: Ahmadinejad mener Vesten står i ledtog med djevelen

Irans president mener landet hans er utsatt for «en psykologisk krig i valutamarkedet».

USA fornøyd

USA er godt fornøyd med at sanksjonene mot Iran har skapt økonomisk krise i landet.

– Som vi har sett de siste 36 timene, er det ingen tvil om at sanksjonsregimet har hatt en betydelig negativ innvirkning på Irans økonomi. Dette var tilsiktet, sier Jay Carney, talsmann for Det hvite hus.

Les også: Ønsker et angrep på Iran velkommen

Formålet med sanksjonene er å tvinge Iran til å oppgi deler av sitt atomprogram. Vestlige land og Israel frykter at Iran er i ferd med å utvikle atomvåpen, noe myndighetene i landet avviser.

Så langt er det imidlertid lite som tyder på at dette målet vil bli nådd.

– Vi er ikke et folk som vil slå retrett i atomspørsmålet, forsikret Ahmadinejad tirsdag.

Presidenten har tidligere åpnet for atomforhandlinger direkte med USA, men sier nå at dette neppe blir aktuelt med det første. Samtidig mener han at det er nødt til å skje endringer i forholdet til USA.

Dollarmangel

Sanksjonene mot Iran har ført til at landet i praksis er utestengt fra det globale banksystemet. Det har gjort det vanskelig å ta imot betaling for den iranske oljen som eksporteres.

Les også: Iran truer Israel med ødeleggelse

Etter hvert som inntektene fra utlandet har skrumpet inn, er det blitt vanskeligere for vanlige iranere å få tak i utenlandsk valuta. Mange har forsøkt å veksle store beløp så raskt som mulig, noe som har fått rijal-kursen til å synke fortere.

Inflasjonen ligger offisielt på 25 prosent, og det kommer meldinger som tyder på at tilliten til pengesystemet er i ferd med å bli tynnslitt.

– Nå er jeg nødt til å betale for yoghurt, smør og melk med dollar. Det nytter ikke lenger med rijal, sier Vahid, en ung mann fra Teheran, til den britiske kringkasteren BBC.

– Galopperende inflasjon

Også mange private selskaper er hardt rammet av inflasjonen og mangelen på utenlandsk valuta.

– Folk er bekymret for valutaraset. Forretningsfolk har brutt ut i tårer under møter på grunn av overskudd som blir snudd til underskudd i løpet av timer, sier en kilde i et iransk selskap til nettstedet E24.

– Alle sier de må tjene mer penger på en eller annen måte for å holde tritt med den galopperende inflasjonen, fortsetter han.

Les også: Iran kan lamme verdensøkonomien med ny lov

Valutaanalytikeren Maurice Pomery fra selskapet Strategic Alpha mener rijal-kursen kan kollapse og at Iran risikerer hyperinflasjon.

Kritikk av regjeringen

USAs regjering mener det er Irans egne ledere som må ta skylden både for sanksjonene og den økonomiske krisen. Regjeringstalsmann Jay Carney understreker at USA fortsatt mener sanksjonene er riktig virkemiddel for å presse Iran til å gi etter i atomstriden.

Carney får tilsynelatende støtte fra motstandere av Ahmadinejad i Irans nasjonalforsamling. De mener regjeringen selv har skyld i krisen og at sanksjonene ikke er hovedårsaken til de økonomiske problemene.

Mohammad Bayatian, som sitter i industrikomiteen i nasjonalforsamlingen, sier Ahmadinejad vil bli kalt inn på teppet for å forklare seg om det kraftige fallet i verdien av Irans valuta.

Les flere nyheter her

Populært