Meny

Romfolk nektes leiebil

Svenske Statoil: ikke åpent for alle. Illustrasjonsfoto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En undersøkelse gjennomført av Sveriges Radio avdekker utbredt disikriminering mot romfolk ved svenske bensinstasjoner.
Undersøkelsen ble offentliggjort av svensk kringkasting onsdag, melder AFP.


En av tre personer som var iført tradisjonelle rom-klær ble nektet å leie bil ved bensinstasjoner landet rundt, viste undersøkelsen.

Ved 22 av 65 bensinstasjoner ble romfolk som forsøkte å leie bil nektet, mens reportere fra svensk radio ikke hadde noe problem 30 minutter senere.

Statoil og OKQ8

Undersøkelsen ble i hovedsak gjennomført ved landets to største bensinstasjonkjeder, Statoil og OKQ8.

- Jeg er opprørt og støtt. Vi har en klar politikk mot diskriminering ved våre bensinstasjoner, sier Ola Enquist, lederen for detaljhandel ved svenske Statoil Drivstoff og Handel, som driver mer enn 300 utsalgssteder landet rundt, til AFP.

Les også: Kvinne (77): - Jeg skal aldri mer hjelpe romfolk

- Vi avholder jevnlige opplæringsmøter for alt vårt salgspersonell, og dette emnet vil bli diskutert ved våre kommende møter, legger han til.

Lav kunnskap

Sveriges største bensinstasjonkjede, OKQ8, uttaler at man har vært i kontakt med samtlige forhandlere for å forsikre seg om at de kjenner til selskapets politikk mot diskriminering.

- Diskriminering mot romfolk finnes i alle deler av samfunnet, sier Lars Lindgren, analytiker ved kontoret til Sveriges ombudsmann for likestilling.

Les også: Jagde romfolk og satte fyr på leiren deres

Kunnskapen om antidiskrimineringslovgivningen er lav blant de omrking 50.000 romfolkene i Sverige, ifølge en rapport utarbeidet av ombudsmannen i fjor.

De fleste tilfeller som meldes inn vedrører behandlingen av kvinner i romklær i butikker og på busser, men problemet forekommer også i andre deler av samfunnet, som innen utdanning og sosialtjenester, sier Lindgren.

Les også:

Folk er folks nestleder arrestert under romfolkseminar

McDonalds nektet romfolk servering

- Jeg hadde forventet mer av Norge

- Romfolket utfordrer nordmenns selvbilde


Les flere nyheter

Populært