Meny

Russland gir al-Qaida skylden for skogbranner i Europa

Skogbrann nær byen Domeno nær Valencia i Spania 24. September 2012. Foto: Scanpix/AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen for den russiske føderale sikkerhetstjenesten hevder onsdag at al-Qaida står bak en rad dødbringende skogsbranner i Europa.

Han hevder de ble påsatt som ledd i al-Qaidas strategi for å utmatte sine motstandere med lavkostnadsangrep, melder AFP.

- Man burde merke seg at det å sette fyr på skoger i EU-land er en ny tendens i al-Qaidas strategi med «tusen kutt», melder det statlige nyhetsbyrået RIA Novosti. De siterer Alekandr Bortnikov under et møte med lederne for andre sikkerhetstjenester.

- Metoden tillater al-Qaida å påføre betydelig økonomisk og moralsk skade uten betydelig forhåndsforberedelse, teknisk utstyr eller særlige utgifter.

Les også: Krekar anklages for å ha startet ny terrorgruppe

Ved å knytte al-Qaida til de dødbringende skogbrannene peker Bortnikov på oppfordringer til å starte «skogsjihad» på ulike ekstremistiske nettsider. Disse offentliggjør også detaljerte instruksjoner om hvor og hvordan det er best å utføre ildspåsettelse. Han sier det er svært vanskelig for spesialtjenestene å finne og straffeforfølge slike brannstiftere.

Les også: Snart forlater vi Afghanistan

Dødbringende branner har rammet skogsområder i EU-land som Portugal og Spania de siste månedene. Flere dusin mennesker har mistet livet og tusener har måttet evakuere. I sin pågående kamp mot Vesten har al-Qaida lovet å «blø fienden til døde» ved å ty til billige, lavskala angrep gruppen kaller «de tusen kuttenes strategi».

Les flere nyheter

Populært