Meny

Voldtektssaken mot Solum Larsen henlagt

Venstres daværende nestleder Helge Solum Larsen trakk seg i fjor fra alle sine verv i Venstre etter voldtektsanklager. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere Venstre-topp Helge Solum Larsen er lettet etter at påtalemyndigheten har henlagt voldtektssaken mot ham. Jenta som anmeldte ham er knust, og vurderer å anke.

Fakta om Solum Larsen-saken:

* Helge Solum Larsen (43) ble valgt til første nestleder i Venstre i 2010. Han hadde tidligere vært leder av Unge Venstre og har siden 1991 vært bystyrerepresentant i Stavanger. Han sitter også i Rogaland fylkesting.

* Solum Larsen ble i februar anmeldt for voldtekt av en 17 år gammel jente. Tenåringen har forklart at han voldtok henne under Rogaland Venstres årsmøte på Ryfylke Fjordhotell i Suldal 5. februar. Solum Larsen har erkjent seksuell kontakt, men nekter straffskyld.

* Solum Larsen trakk seg etter anmeldelsen fra alle verv i partiet.

* Påtalemyndigheten henla onsdag voldtektssaken mot Solum-Larsen på grunn av bevisets stilling.

Solum Larsen ble anmeldt for å ha voldtatt en 17 år gammel jente på Rogaland Venstres årsmøte 5. februar.

Ifølge førstestatsadvokat Harald L. Grønlien i Rogaland statsadvokatembeter har saken vært vurdert både opp mot straffebestemmelsen om forsettlig voldtekt og grov uaktsom voldtekt.

Grønlien viser til at vurderingen må legge til grunn samme beviskrav som domstolene gjør for å avsi fellende dom.

– For å unngå uriktige domfellelser må det, for at tiltale skal kunne tas ut, bevises ut over enhver rimelig tvil at vilkårene for straff er oppfylt, heter det i en pressemelding fra Rogaland statsadvokatembeter.

Begge parter i saken har anledning til å klage på beslutningen innen tre uker.

Jenta har forklart at den daværende nestlederen i Venstre voldtok henne under årsmøtet på Ryfylke fjordhotell i Suldal. Solum Larsen erkjente at de hadde sex, men har nektet straffskyld.

Reaksjon: - Han er uansett ferdig i partiet

Er lettet og glad

Kort tid etter at jenta anmeldte han for voldtekt trakk nestlederen seg fra samtlige verv i partiet. Den unge jenta var selv medlem av Unge Venstre i Rogaland.

– Han er glad og lettet over at Statsadvokaten har henlagt saken. Han håper nå snart å kunne legge alt dette bak seg, sier Solum Larsens forsvarer, advokat Inger Marie Sunde til NTB.

– Han er fortsatt sterkt preget av saken og ikke beredt til å snakke i offentligheten, sier Sunde.

Hvor vidt han på sikt kan tenke seg å vende tilbake til politikken, er ikke et spørsmål advokaten har diskutert med Solum Larsen.

Les også: Politiet avhørte Solum Larsen på sykehuset

- Jenta er fortvilet og knust

Jenta som anmeldte Solum Larsen for voldtekt, er fortvilet og knust etter at saken mot den tidligere Venstre-politikeren er henlagt.

Bistandsadvokat Berit Johannessen representerer 17-åringen:

– Slik saken sto, er det veldig overraskende med henleggelse og det oppleves veldig tungt for min klient. Hun er helt knust, sier Johannessen til NTB.

17-åringen vil nå vurdere om hun skal klage avgjørelsen inn for Riksadvokaten:

– Denne jenta har bare fortalt sannheten om hva som skjedde med henne. Nå føler hun seg dårlig behandlet. Hun sier det er som om hele hennes ungdomstid er ødelagt av dette overgrepet, og at han som er skyldig slipper unna. Samtidig har belastningen vært enorm, og det vil være en stor belastning å gå videre med saken, sier Johannessen.

Les også: Venstre-ledelsen varslet om Solum Larsen før jul

- Moralsk forkastelig

Tidligere har Solum Larsens forsvarer hevdet at mediene driver personforfølgelse av hennes klient.

– Slik jeg opplever situasjonen, nærmer dette seg et karakterdrap av Helge Solum Larsen. Jeg vil kalle det en personforfølgelse av en svært syk mann. Det må bli en slutt på å endevende hver minste ting i hans fortid, helt tilbake til han var 20 år gammel, uttalte Sunde i februar.

Selv har Solum Larsen sagt at han betegner sin egen handling som moralsk forkastelig, men han har altså aldri erkjent straffeskyld.

Les også:

- Solum Larsen sjenket 17-åringen

- Voldtekt kan være et uttrykk for maktutøvelse

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært