Meny

– Norges vannscooter-regler bryter med EØS-avtalen

De norske reglene for vannscooterbruk er i strid med EØS-avtalen og lite konsekvente, mener EFTAs overvåkingsorgan ESA, som blant annet trekker fram at vannscootere er forbudt i områder hvor bruk av fritidsbåter med motor er tillatt. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EFTAs overvåkingsorgan ESA mener de norske reglene for bruk av vannscootere er i strid med EØS-avtalen.

Det norske forbudet bryter med EØS-avtalens regler om fri bevegelse av varer, mener overvåkingsorganet, som onsdag har sendt et formelt åpningsbrev i saken til Norge.

ESA har flere innvendinger mot de norske reglene, som trådte i kraft i juni. Unntaksmulighetene er ikke gode nok, mener ESA, som også peker på at reglene er lite konsekvente.

– Bruk av vannscootere er forbudt i områder hvor bruk av fritidsbåter med motor er tillatt, heter det i en uttalelse fra ESA.

Les også: Drept i vannscooterulykke på bryllupsreise

Restriksjoner

Miljøverndepartementet opprettholdt i juni forbudet mot bruk av vannscootere som har eksistert siden 2001. Men forbudet gir kommunene handlingsrom. Hvis ikke hensynet til miljø og sikkerhet taler imot, har kommunene faktisk plikt til å gi dispensasjon.

Den nye forskriften inneholder et kart over områder der kommunene ikke har lov til å åpne for vannscooterkjøring. Her er miljø- og sikkerhetshensynene vurdert på forhånd.

Overvåkingsorganet sier seg enig i at det finnes områder hvor det er nødvendig med miljøvern og går ikke imot restriksjoner på bruk av vannscooter i slike områder.

Miljøhensyn

Men ESA påpeker at forbudssonene dekker store deler av kysten «og inkluderer områder hvor restriksjonene ikke synes nødvendige ut fra miljøhensyn».

Norge har nå frist på to måneder med å svare på ESAs åpningsbrev, som er det første steget i prosedyren for å behandle traktatbrudd.

Om det da ikke kommer en løsning, er det neste formelle skrittet at ESA kan gi en såkalt grunngitt uttalelse, som er det siste steget før Norge eventuelt bringes inn for EFTA-domstolen.

Les flere saker her

Populært