Meny

Kommunen kjøpte ut Bandidos - nå er de tilbake

TILBAKE. Kristiansand kommune kjøpte klubbhuset for 1,6 millioner kroner i 2008. Nå er gjengen tilbake. På klubbens hjemmeside ønskes de velkommen inn i klubben. Foto: NTB scanpix / skjermdump.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2008 kjøpte Kristiansand kommune klubbhuset til MC-gjengen Bandidos for å bli kvitt MC-problematikken i byen. Snart fem år etter er klubben på vei tilbake, mens to andre allerede er etablert.
Dette er Bandidos:

Bandidos MC

Motto: We are the people our parents warned us about.

Historikk: Grunnlagt i Texas i 1966.

Har nå 246 avdelingerfordelt på 15 land.

Norge: Ca. 50 medlemmer og prøvemedlemmer i:

■ Oslo

■ Drammen

■ Fredrikstad

■ Stavanger

■ Kristiansand (prøveklubb)

■ Lillestrøm

(Kilde: Politiet)

Kristiansand har tidligere vært tilholdssted til Bandidos. Da Kristiansand kommune ville kvitte seg med klubben i 2008 kjøpte de klubbhuset for 1,6 millioner kroner.

Fortjenesten klubben fikk var høy. Personer med tilknytning til Bandidos kjøpte bygget i 2001 for 650.000 kroner, mens Kristiansand kommune la på en million kroner. Dette var penger som gikk rett i klubbkassen.

Kilder ABC Nyheter har vært i kontakt med hevder at kommunen var nødt til å gjøre noe for å stagnere utviklingen der ungdom ble rekruttert inn i det kriminelt belastede miljøet.

– Ut fra mitt ståsted vil jeg hevde at det var en riktig avgjørelse. Når man vet at klubbene har et klubblokale kan det være sted for rekruttering av ungdommer opp mot et kriminelt miljø, har Olaf Haugen, ved Kriminalforebyggende avdeling i Kristiansand kommune, sagt til NRK.no

Les også: Dette er MC-gjengens kriminelle løpegutter

– Vet om flere personer

Nå skal flere sentrale personer rundt Bandidos starte opp en ny klubb i Kristiansand. Etter et møte i Drammen skal personene ha fått godkjent planene av høytstående medlemmer i Bandidos Norge. Klubben på Sørlandet skal i helga ha fått status som prøveklubb.

Det bekrefter flere kilder ABC Nyheter har vært i kontakt med, og på Bandidos egen hjemmeside ønskes de velkommen inn i klubben.

Politiet i Kristiansand ser alvorlig på at klubben ønsker å etablere seg i byen.

– Det gir grunnlag til bekymring at de ønsker å få tilhold i Kristiansand. Vi må nå avvente før vi får mer informasjon rundt den mulige etableringen, sier etterforskingsleder i Kristiansand Politidistrikt, Kjell-Erik Eriksen, til ABC Nyheter.

– Vi vet om flere personer som skal være aktuelle for å starte opp klubben her nede, sier Eriksen.

Les også: Truer politiet med utenlandske medlemmer

Faretruende utvikling

Eriksen frykter at en ny etablering vil føre til en tilspissing i det kriminelt belastede motorsykkelmiljøet i Kristiansand. De siste årene har også Mongols og Outlaws etablert seg i byen som i flere år ikke hadde en såkalt 1-prosentklubb.

– Det er faretruende at vi nå har tre internasjonale klubber i en by som blir betegnet som Norges minste storby. Det gir grunn til bekymring og vi vil overvåke miljøet svært tett den nærmeste tiden, sier Eriksen

Flere av medlemmene som tidligere var med i Bandidos Kristiansand skal nå ha hoppet over til Outlaws. Politiet vet ikke hva klubbyttet vil ha å si for etableringen av Bandidos. Sist Bandidos var etablert i byen var klubbens medlemmer og deres kriminelle løpegutter involvert i en rekke alvorlige straffesaker. I februar 2007 ble tre menn med tilknytning til Bandidos dømt for å ha lenket en mann fast til en traktorskuffe og skambanket ham.

Mennene var i alderen 32, 37 og 46 år på tidspunktet mishandlingen skjedde og den mest aktive torpedoen fikk 6 års forvaring. Retten mente det var en åpenbar fare for gjentakelse. Aktoratet i saken skal ha beskrevet miljøet rundt klubben som svært tøft, med vold og trusler som viktige elementer i klubbens drift.

– Vi hadde flere tunge saker mot medlemmer av klubben den gang. Det krever mye ressurser for å etterforske disse klubbene, sier Eriksen.

Les også: Frykter norsk Hells Angels-deltakelse i MC-krig

Internasjonale venner

Flere internasjonale motorsykkelklubber har de siste årene etablert seg på Sørlandet. Mongols og Outlaws er begge etablert i Kristiansand, mens den australske klubben Coffin Cheaters er etablert i Arendal.

Til tross for ekspanderingen har det i miljøet ikke vært interne stridigheter.

Mongols og Outlaws skal etter det ABC Nyheter erfarer ha et godt forhold til hverandre i Norge og internasjonalt, men en etablering av Bandidos kan føre til spenninger i miljøet.

– Vi vil gjøre alt vi kan for å hindre at Bandidos eller noen annen 1-prosentklubb får fast tilholdssted i Kristiansand, sier Jørgen Kristiansen, varaordfører i Kristiansand kommune.

Les også:

Politiet:– De er involvert i ganske grov kriminalitet

Politiet nekter norske MC-miljøer å delta i tysk MC-konflikt

Drapssiktet 36-åring viste politiet våpen

Tre nordmenn tatt for våpensmugling i Danmark

Les flere nyheter

Populært